Autocratul din Belarus a grațiat 30 din cei peste 50.000 de protestatari arestați care-l acuză de fraudarea alegerilor

Colonia penală din Horki

Autocratul din Belarus, Alexandr Lukașenko, aflat neîntrerupt la conducerea țării din 1994, a grațiat vineri 30 de persoane condamnate pentru că au protestat împotriva sa.

Printre cei grațiați se află 14 femei și 16 bărbați, unii dintre ei cu boli grave, transmite având boli grave, transmite Radio Svoboda.

Printre cei grațiați se află și persoane aflate la vârsta pensionării.

În ultimele zile, apărătorii drepturilor omului au primit dovezi că prizonierii politici sunt forțați să scrie petiții prin care-i cer clemență fostului șef de colhoz a cărui victorie la prezidențialele din 2020 a fost contestată prin proteste masive în toată țara, care au durat mai mult de un an, după care au fost reprimate violent.

În iulie, Viasna a scris că reprezentanți ai parchetului din Minsk vin zilnic la colonia nr. 1 Novopolotsk și îi obligă pe prizonierii politici să scrie petiții prin care să ceară clemență de la Lukașenko.

La începutul lunii iulie, activiștii pentru drepturile omului au anunțat eliberarea a 18 deținuți politici. Unul dintre ei este fostul președinte al Frontului Popular Belarus (BNF), BNF, Ryhor Kastusiov, care a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Ulterior au mai fost eliberate: Daria Losik, Tamara Ostreyka, Svetlana Lupach, Kateryna Madiankova și Polina Palavinka.

Pe 9 august 2024, în Belarus erau înregistrați 1.385 de prizonieri politici.

Leonid Sudalenko, membru al centrului belarus pentru drepturile omului Viasna și fost deținut politic, spune că peste 50.000 de persoane au fost reținute din motive politice după ce au izbucnit protestele în masă în urma alegerilor prezidențiale din august 2020, despre care opoziția și Vestul spun că au fost fraudate grosolan de Lukașenko.

Calculele făcute de organizația sa arată că cel puțin 5.472 de persoane au fost deja condamnate în dosare penale motivate politic, a spus Sudalenko.

Protestele au fost declanșate de rezultatele alegerilor din august 2020, care i-au oferit autocratului Alexandr Lukașenko, fostul șef de colhoz aflat la putere neîntrerupt din 1994, al șaselea mandat în funcție, în ciuda dovezilor masive că a fraudat grosolan alegerile.

Protestatarii i-au cerut demisia și noi alegeri, acuzând autoritățile de falsificare și cruzime fără precedent față de participanții la mitingurile opoziției.

Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, cel puțin opt persoane au fost ucise în timpul reprimării violente a protestelor.

Autoritățile țării au deschis mii de dosare penale împotriva oponenților lor, iar sute de oameni, inclusiv lideri de opoziție, au primit pedepse mari de închisoare.

După represiuni și arestări masive, protestele de stradă pur și simplu au dispărut.

Statele Unite, Uniunea Europeană și alte câteva țări au refuzat să-l recunoască pe Lukașenko învingător al alegerilor.

Îți mai recomandăm Peste 50.000 de persoane au fost reținute de când au început protestele în Belarus