Autoritățile caută un „Elvis Presley” în campania de vaccinare. Prefecții cer ajutorul VIP-urilor și preoților

Vedeta americană s-a vaccinat în 1956 contra poliomielitei, iar exemplul său a sporit rapid numărul celor care și-au făcut vaccinul.

Mai sunt doar 4 zile până va începe etapa a doua de vaccinare, iar prefecții cred că este nevoie de o regândire a mesajului din această campanie. Ei susțin că este necesară implicarea vedetelor naționale sau locale și a cultelor în popularizarea  beneficiilor vaccinului.

Aproximativ patru milioane de persoane intră în etapa a doua de vaccinare, iar la nivelul fiecărui județ se centralizează liste cu cei care doresc să se imunizeze. Situația din teren diferă de la un județ la altul, dar există zone în care numărul celor care doresc să se vaccineze se situează între 30% și 50%.

România se confruntă astfel cu două probleme: în plan local există un nivel ridicat de neîncredere în vaccin, iar la nivel central se manifestă o incapacitate de a vaccina peste un anumit număr din persoane.

Etapa a doua începe pe 15 ianuarie. Urmează să fie vaccinată populația cu un grad ridicat de risc, adulți peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, dar și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale.

În primele zece zile ale anului, în România s-au vaccinat cu puțin peste 108 mii de persoane. Comparativ, în Israel au fost administrate 1,8 milioane doze de vaccin, în Germania peste 610 mii, iar în Italia peste au fost vaccinate 643 de mii de persoane.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a precizat că până în luna aprilie în România este posibil să avem 1,3 milioane de persoane vaccinate.

De ce este nevoie de modelul Elvis

În județul Bistrița Năsăud procentul celor care doresc să se vaccineze în etapa a doua se situează în jurul a 50%. Este un procent asemănător cu cel din prima etapă de vaccinare, dedicată personalului medical.

Până la ora aceasta au fost vaccinate în prima etapă 1300 de persoane, dintr-un total de 2.500 pe evaluarea noastră. Am primit 1.740 de vaccinuri, deci ar mai fi 440 de doze pentru prima etapă. Pentru etapa a doua, din 6.198 de angajați doresc vaccinarea 3.069”, a declarat pentru Europa Liberă prefectul județului.

Campania de promovare a vaccinului începe să dea de gândit autorităților. Prefectul Stelian Dolha consideră că ar trebui demarată o campanie la nivel județean, dar cu alte personaje decât cele de la nivel central.

Cum Elvis Presley făcea în SUA campania de vaccinare împotriva poliomielitei, cred că ar trebui să avem și noi un mesaj al VIP-urilor. Elvis Presley a ridicat vaccinarea de la 0,6% la 70% în câteva luni. Asta trebuie să facem și noi”, a spus prefectul din Bistrița Năsăud. Cunoscutul artist american a decis în 1956 să se vaccineze împotriva poliomielitei, exemplul său fiind urmat apoi de milioane de tineri.

Problema este unde găsim în România un Elvis Presley, adaugă Stelian Dolha. Acesta crede că toate vedetele locale și naționale ar trebui să participe la campania de promovare a vaccinării.

„Trebuie să îi aducem în fața camerelor tv și a radioului și să o facă în direct”, a fost mesajul transmis de prefect.

Până la descoperirea personajului care poate să facă celebră campania de vaccinare, autoritățile din Bistrița Năsăud s-au întâlnit cu reprezentanții cultelor religioase.

„Nu vă ascund că am avut întâlniri cu protopopii, reprezentanții tuturor cultelor religioase și le-am sugerat, iar ei au fost de acord, ca să promoveze vaccinarea în bisericile sau instituțiile de cult pe care le păstoresc”, a dezvăluit prefectul citat.

Potrivit acestuia, „luminița de la capătul tunelului” nu se poate vedea decât după perioada de vaccinare.

Îți mai recomandăm Paradoxul periculos al căminelor de vârstnici: bătrânii se vaccinează, angajații refuză

Intenție de vaccinare în Suceava: 30%

Primele date din județul Suceava colectate de autorități arată că doar 30% dintre lucrătorii din sectoarele cheie intenționează să se vaccineze. Procentul reprezintă doar o poză de moment, deoarece toți cei care declară că doresc să se vaccineze trebuie să se înscrie și pe platforma dedicată acestui proces.

Lucrătorii care desfășoară activități esențiale, în sectorul public și privat, sunt aproximativ 22.300 de persoane. Dintre acestea, 7.400 și-au exprimat opțiunea de a se vaccina. Datele nu sunt finale, s-ar putea să ajungă la 8.000 de persoane”, a precizat prefectul județului Suceava pentru Europa Liberă.

Situația stă mai bine în rândul persoanelor peste 65 de ani din județ, fiind vorba de o cifră în jur de 120.000 de persoane.

Îți mai recomandăm Biserica Ortodoxă Română va împărți preoților materiale informative despre vaccinare

Alexandru Moldovan mizează și pe sprijinul reprezentanților cultelor religioase în etapa a doua de vaccinare.

„La nivelul județului am avut discuția de săptămâna trecută cu primarii și managerii spitalelor. Am vorbit despre o campanie în care să fie implicate personalități din domeniul administrativ, figuri reprezentative pentru localitate, din domeniul cultural, inclusiv din rândul cultelor religioase. Eu am declarat că mă vaccinez, toți primarii cu care am discutat au spus că se vor vaccina. Poate facem un clip la nivelul județului cu personalități locale, personalități din lumea sportivă, culturală”, a spus prefectul din Suceava.

Potrivit acestuia, în videoconferințele zilnice s-a pus în discuție o nouă strategie de comunicare la nivel național și județean.

În prima etapă de vaccinare din județul Suceava, dedicată personalului medical, numărul celor vaccinați a ajuns la 2225 de persoane.

Îți mai recomandăm Jurnaliștii se vor vaccina înaintea majorității românilor. Nomenclatură sau personal de interes public?

Prefect Giurgiu: E nevoie de implicarea VIP-urilor, campania a fost până acum în anonimat

Prefectul județului Giurgiu a afirmat pentru Europa Liberă că 2.735 de persoane doresc să se vaccineze în etapa a doua, dintr-un total de 7.340 de persoane. În acest calcul nu sunt incluse persoanele peste 65 de ani, ci doar lucrătorii din domeniile cheie.

„E nevoie de o implicare a VIP-urilor în această campanie de vaccinare, a cadrelor medicale, mă refer la cadre medicale recunoscute pe plan județean și care pot explica oamenilor lucruri despre vaccin. Până acum, a fost o campanie în anonimat, la modul general”, a fost poziția Anetei Matei.

Potrivit acesteia, România are nevoie de un Elvis în această campanie de promovare a vaccinului.

Nu înțeleg de ce oamenii sunt așa de reticienți. Din întrebările care ni s-au spus, oamenii se tem de reacții adverse. Vor să știe care e prospectul, ca la orice medicament, care sunt indicațiile și contraindicațiile acestui vaccin. Nu au acces la aceste informații”, a subliniat prefectul de Giurgiu.

Subprefect Cluj: „Primarul Boc s-a gândit deja la promovare”

Centralizarea datelor pentru etapa a doua de vaccinare în județul Cluj erau în cursul zilei de luni în plină desfășurare.

Subprefectul Irina Munteanu a precizat că în prima etapă au fost vaccinate peste 7.389 de persoane dintr-un total de 12.500 cadre medicale. Ea a adăugat că din această săptămână a început vaccinarea celor arondați: medici de familie, medici stomatologi, cabinete private, medici de medicină școlară.

În privința promovării mai intense a acestei campanii de vaccinare, subprefectul a răspuns: „este un proiect pe care primarul Emil Boc deja l-a prezentat, ca, la momentul potrivit, persoane influente, cunoscute din diferite categorii ocupaționale să promoveze vaccinul”.

Datele finale privind etapa a doua de vaccinare urmează să fie colectate la centru din toate județele. Persoanele care nu se află în centrele rezidențiale pentru îngrijirea bătrânilor vor trebui să se înscrie pe platforma dedicată vaccinării după 15 ianuarie.

Vaccinare etapa a II-a

Populația cu grad ridicat de risc

  • Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
  • Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.

Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:

  • Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
  • Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
  • Personalul din sectorul economic vital:
    • Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
    • Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
    • Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
    • Unități de producție, transport și distribuție gaze;
    • Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
    • Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
    • Transport de persoane și mărfuri;
    • Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
    • Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
  • Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
  • Personalul poștal și din servicii de curierat;
  • Personalul cultelor religioase;
  • Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
  • Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Îți mai recomandăm Papa Francisc se va vaccina: „Nu te joci doar cu sănătatea ta, ci și cu viața altora"