Autoritățile din România susțin că sunt pregătite să trateze posibile cazuri de coronavirus. Cum evoluează boala

Victor Costache, ministrul Sănătății, a prezidat ședința Comitetului interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus

Directorul Institutului „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat luni, după ședința Comitetului interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus, că pacienții infectați cu virusul din China dezvoltă în primele zile pneumonie, dar fără să aibă febră, ceea ce schimbă datele privind controlul la intrarea în țară.

Adrian Streinu-Cercel susține că riscul ca virusul să ajungă în România este mic și că Institutul „Matei Balș” este pregătit să diagnostigheze și să să trateze potențialii pacienți, inclusiv cu terapia anti-HIV testată acum în China.

„Ne așteptăm să intre persoane aparent sănătoase. Măsurile pe care le-am discutat au luat în considerare și acest aspect”, a declarat Streinu-Cercel, după ce a explicat că în primele 2-3 zile pacienții au pneumonie, dar fără febră.

La sosirea pe aeroporturi, pasagerii vor completa chestionare privind starea de sănătate. În cazul în care la bordul unui avion există persoane care se simt rău, cu simptome de gripă, comandantul navei avertizează turnul de control, iar procedura prevede ca avionul să fie tras pe o pistă laterală, unde vor fi debarcați pasagerii bolnavi. Aceștia vor fi preluați imediat de echipa medicală și transportați la „Matei Balș”.

Niciun caz nu a fost confirmat în România.

Potrivit lui Streinu-Cercel, 75% din îmbolnăvirile semnalate în China sunt forme ușoare, iar 51 de persoane s-au vindecat spontan.

Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a spus că boala declanșată de noul coronavirus din China întrunește toate caracteristicele de urgență globală, chiar dacă nu a fost declarat ca atare de Organizația Mondială a Sănătății.

Mortalitatea este de 2-4%, iar în China crește rapid numărul de cazuri confirmate, a explicat Rafila.

„Măsurile inițiale deja sunt operaționale în bună parte”, a spus Alexandru Rafila.

Nu există teste rapide pentru coronavirus

Dacă vor apărea și în România cazuri de coronavirus, primele 10 vor fi direcționate către Institutul „Matei Balș”, prevede procedura discutată în Comitetului interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții.

Lumea nu e speriată de coronavirus”​, susține Streinu-Cercel. „​Lumea e speriată de gripă (…) Rugămintea mea e să se sperie prin martie-aprilie și să facă demersurile pentru ca în toamnă să aibă vaccin”, a continuat directorul Institutului „Matei Balș”. De altfel, în minivacanța de trei zile, la camera de gardă a Institutului au venit 1.139 de persoane din care peste 600 aveau gripă.

Streinu-Cercel a declarat că nu există teste rapide pentru depistarea coronavirusului.

Pe 22 ianuarie, s-a constituit Comitetul interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus, format din specialiști, sub coordonarea miniștrilor Sănătății, Afacerilor Externe, Afacerilor Interne și cel al Transporturilor.

Ce prevede primul set de măsuri pentru aeroporturi și unitățile medicale sanitare, anunțat pe 26 ianuarie de Ministerul Sănătății

1. Pentru aeroporturi:

  • Instalarea de scannere termice pe fluxurile de pasageri pentru detectarea pasagerilor a căror temperatură corporală este ≥ 380. Implementarea acestei măsuri se va decide, luni, 27.01.2020, cu toți factorii decizionali.
  • Asigurarea distribuirii de pliante de informare pentru aeroporturi (pregătite de INSP – CNSCBT la porțile îmbarcare/sosire, control pașapoarte, zone de așteptare etc.)
  • Expunerea la loc vizibil pe fluxurile de pasageri a unor afișe informative (pregătite de INSP – CNSCBT la porțile îmbarcare/sosire, control pașapoarte, zone de așteptare etc.);
  • Asigurarea permanenței de asistență medicală (24/24 – 7/7), în cadrul cabinetelor medicale din aeroporturi, către care vor fi îndrumați pasagerii ce prezină simptomatologie respiratorie/febră;
  • Asigurarea cabinetelor medicale din incinta aeroporturilor cu cantități suficiente de materiale de protecție pentru personal (măști și mănuși, precum și cu dezinfectanți pentru mâini și suprafețe;
  • Asigurarea personalului aeroporturilor care vine în contact nemijlocit cu pasagerii, cu cantități suficiente de materiale de protecție (măști și mănuși), precum și cu dezinfectanți pentru măini și suprafețe.

2. Pentru unitățile sanitare:

  • Redactarea definiției de caz conform recomandării OMS și informarea medicilor de familie a Unităților de Primiri Urgențe, precum și a tuturor unităților spitalicești;
  • Unitățile medicale desemnate să preia cazurile sunt spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj, iar în București – INBI ”Matei Balș”și SCBIT ”Victor Babeș”);
  • Redactarea unui chestionar în baza căruia, în urma aplicării definiției de caz, pacientul să poată fi îndrumat către o unitate sanitară, secție sau spital de boli infecțioase. Pacienții suspecți vor fi izolați în condițiile necesare pentru bolile infecțioase cu transmitere aerogenă și cu respectarea precauțiunilor universale;
  • Personalul din toate UPU/CPU/camere de gardă vor avea obligația ca pe tot parcursul serviciului să poarte echipament de protecție specific (mască și mănuși);
  • Unitățile sanitare au obligația să asigure personalului substanțele dezinfectante pentru mâini și pentru suprafețe în cantități suficiente;
  • Primele cazuri suspecte vor fi dirijate către INBI ”Matei Balș”, unde vor fi izolate pentru asistență de specialitate (izolare, diagnosticare și tratament);
  • INBI ”Matei Balș” va redacta protocolul de diagnostic și tratament care va fi pus la dispoziția centrelor nominalizate.

Institutul „Matei Balș” a achiziționat teste de diagnostic, recomandate de OMS, pentru spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj și București.

Informațiile oficiale din China indică 81 de decese din cauza pneumoniei provocate de coronavirus, fiind raportate și 2.744 de cazuri confirmate, în timp ce în alte 11 state și teritorii au fost înregistrate îmbolnăviri, cele mai multe la cetățeni întorși din zona Wuhan.

Statele Unite și Thailanda au raportat câte 5 cazuri fiecare de îmbolnăviri cu noul coronavirus provenit din China. Australia a confirmat de asemenea, luni, al cincilea caz de pe teritoriul său.

În Malaezia și Singapore sunt înregistrate oficial câte patru cazuri, iar în Coreea de Sud, Taiwan, Japonia și Franța – câte trei cazuri. În Vietnam sunt anunțate două cazuri, iar în Nepal – un caz.

Nu a fost înregistrat niciun deces în afara Chinei.