Averea lui Manole. Secretarul de stat a primit la nuntă aproape 90.000 de euro, naș a fost Gruia Stoica

Florin Manole, secretar de stat și președinte al PSD Sector 1, se descrie ca o persoană care strânge banii cash și care trăiește lunar cu 1.000 - 1.500 de euro. Imagine generică cu Manole de la un meci pe stadionul Rapid. Inquam foto/ Octav Ganea.

Dacă cineva ar citi declarația de avere a lui Florin Manole, secretar de stat la Secretariatului General al Guvernului și președinte PSD Sector 1, ar afla că are datorii de peste 350.000 de lei. În acest moment, situația se prezintă total diferit.

Revenirea PSD la guvernare l-a readus pe Florin Manole într-o funcție importantă: secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului. Ultima declarație de avere depusă este din februarie 2022.

Cu toate acestea, informațiile financiare ale liderului PSD Sector 1 s-au modificat substanțial între timp. A încercat să depună o nouă declarație de avere, dar i-a fost respinsă, susține Florin Manole pentru Europa Liberă.

Manole apare în ultima declarația de avere cu o datorie către Monica Maria Mitrea în valoarea de 350.000 de lei, care are data scadentă 2023, dar pe care nu o mai are în prezent.

„La momentul declarației de avere, Monica se numea Mitrea, acum se numește Manole. Între timp a devenit soția mea. Era un proiect personal pe care am așteptat să-l ducem la îndeplinire după ce nu mai erau restricțiile legate de pandemie”, a declarat Manole pentru Europa Liberă. Datoria de 350.000 nu mai există în acest moment, subliniază președintele PSD Sector 1.

În documentul citat, secretarul de stat preciza că are și împrumuturi acordate în nume personale: 700.000 de lei către Pîrvu Marian. Manole susține că în această sumă se regăsește și împrumutul luat de la actuala soție.

„Nu aveam eu 700.000 de lei. Am mai luat niște bani și de la tata”, a adăugat Manole.

Banii au fost dați pentru construirea unui imobil, spune liderul PSD Sector 1.

„Am început un proiect cu mai mulți prieteni, proiect pe care nu l-am terminat, de a ne construi un condominium. Suma către Pârvu Marian apare pentru că este unul dintre proprietarii terenului și unul dintre oamenii cu care construiesc casa. El o să stea, spre exemplu, la etajul 1, eu stau la etajul doi, alt prieten stă la parter. Am găsit această formulă de a ne asocia. Când am făcut planul comun urma să îi transfer sume de bani pentru că a început această construcție de care el era responsabil”, a descris Florin Manole circuitul financiar, precizând că a fost înregistrat la notar contractul.

Secretarul de stat subliniază că se întâmplă des în România ca două familii când se căsătoresc să pună împreună banii, iar imobilul este acum în stadiul de șantier.

Florin Manole a ratat în 2020 poziția de deputat, în locul său ajungând în Parlament Dan Tudorache, fost primar al Sectorului 1. Marcel Ciolacu a decis însă ca Manole să fie angajat la partid, cu un salariu de peste 10.000 de lei lunar.

Îți mai recomandăm Cum a ajuns deputatul Manole să împrumute PSD cu 225.000 de lei. „Eu sunt un om care strânge bani cash, nu doar în bancă”


El a mai avut în 2021 și două contracte de consultanță cu Banca Mondială, unul de 36.780 de lei, iar al doilea de 18.850 de lei.

„Banca Mondială avea niște teme de incluziune a romilor pentru care a contractat mai mulți consultanți, nu doar pe mine, eu am fost unul dintre ei. Am făcut un draft de strategie de incluziune. Contractul nu a avut legătură cu PSD, ci datorită implicării mele în această temă de-a lungul timpului”, a afirmat Manole pentru Europa Liberă.

Nuntă cu profit, naș cu probleme penale

Secretarul de stat recunoaște că au apărut modificări importante în declarația de avere, mai ales după nuntă.

„După căsătorie trebuie să pun în declarația de avere bunurile și veniturile soției, soția mea deține o casă, teren, diverse lucruri. Are o casă în Chitila, Ilfov. Voi pune în viitoarea declarație de avere, nu am nimic de ascuns. După nuntă am rămas cu niște sume consistente, a fost o nuntă foarte mare”, spune Manole.

Nunta cu 290 de invitați i-a adus lui Florin Manole, potrivit propriilor declarații, 50.000 de euro și 185.000 de lei.

„Au fost mai mulți nuntași care au dat un dar mai mare, nu am avut mulți colegi de partid invitați. Majoritatea au fost rude și prieteni, membri de partid nu știu dacă au fost un sfert, nici pe departe”, a descris situația liderul PSD Sector 1.

Naș a fost Gruia Stoica. Omul de afaceri a fost condamnat la patru ani de închisoare, în aprilie 2020, pentru constituirea de grup infracțional organizat și spălare de bani. Decizia nu a fost definitivă.

Gruia Stoica, nașul lui Florin Manole, proprietarul Grup Feroviar Român, 2017

Gruia Stoica a fost condamnat definitiv pentru corupție într-un dosar finalizat în 2016. El a fost găsit vinovat pentru o mită de 3 milioane de euro pentru ca firma sa feroviară să obțină un contract.

Chiar dacă Gruia Stoica a avut probleme penale, Florin Manole spune că prietenia lor este mai puternică.

„Nașul meu este Gruia Stoica. Avem o relație foarte veche. Nu avem relații de business, nici nu am putea avea relații de business în sensul că business-urile familiei Stoica sunt enorme în comparație cu ale mele sau ale familiei mele. Nu e vorba de bani la mijloc, ci o relație amicală. Relația mea cu Gruia Stoica este mai veche decât orice funcție politică. Relația mea cu Gruia Stoica e dinaintea oricăror probleme penale pe care le-a avut”, a declarat Florin Manole pentru Europa Liberă.

Secretarul de stat a ținut să precizeze că „fundamentul relației cu Gruia Stoica este etnic, nu politic, nu business”.

Liderul PSD Sector 1 adaugă că răspunderea este individuală în legea penală și că nu are vreo răspundere pentru acțiunile nașului său.

„Nu știu detalii despre business-urile lui, știu ce știe toată lumea. Eu mă feresc de domeniu pentru a nu da curs vreunor discuții vreodată. Există relații amicale și dincolo de business. Putem să fim prieteni dincolo de greșeli sau problemele pe care le are la un moment dat oricare dintre părți”, a conchis Manole.

Manole spune că nu a putut depune o nouă declarație de avere

Secretarul de stat susține că nu a cerut un punct de vedere oficial de la Agenția Națională de Integritate pentru a vedea dacă era obligatorie o nouă declarație de avere.

„Am dovada oficială de depunere și respingere. Există un sistem informatic în care se depun declarațiile de avere, există declarația mea de avere trimisă și există declarația de avere respinsă de sistem. M-am uitat cu responsabilii de la Secretariatul General al Guvernului pe ghidul declarațiilor de avere și sunt acolo niște criterii. Mi s-a spus că nu trebuie să depun, eu nu am nimic de ascuns. Responsabilul de la SGG mi-a spus că nu trebuie să depun o nouă declarație de avere”, a subliniat oficialul guvernamental.

Surse din Agenția Națională de Integritate au declarat pentru Europa Liberă că trebuia depusă o nouă declarație de avere până pe 15 iunie, chiar dacă avea același conținut cu cea din februarie.

În Ghidul de completare a declarațiilor de avere și interese se precizează că declarațiile se depun:

  • anual, până la data de 15 iunie;
  • în termen de 30 zile de la data numirii sau alegerii în funcţie ori de la data începerii activităţii;
  • în termen de cel mult 30 zile de la data încheierii mandatului sau a încetării activităţii;
  • în termen de cel mult 30 zile de la data încetării suspendării din exerciţiul funcţiei sau al demnităţii publice pentru o perioadă ce acoperă integral un an fiscal;
  • în perioada detaşării sau delegării, persoanele care sunt obligate să depună declaraţii de avere şi declaraţii de interese le depun la instituţia de la care au fost delegate sau detaşate;
  • persoanele care candidează pentru funcţiile de Preşedinte al României, deputat, senator, consilier judeţean, consilier local sau primar sunt obligate să îşi declare averea şi interesele. Declaraţiile de avere şi de interese se depun la Biroul Electoral Central sau, după caz, la biroul electoral de circumscripţie, odată cu declaraţia de acceptare a candidaturii, în două exemplare.
Îți mai recomandăm Cum se mai poate salva CFR Marfă? Soarta companiei, între privatizare, concedieri și fiare vechi