„Forţele Aeriene ucrainene au distrus un avion inamic de detectare radar cu rază lungă de acţiune A-50 şi un centru de control aerian inamic IL-22”, a scris şeful armatei ucrainene, Valeri Zalujni.
„Sunt recunoscător Forţelor Aeriene pentru operaţiunea perfect planificată şi executată în regiunea Mării Azov!”, a adăugat comandantul armatei ucrainene.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are informații despre doborârea celor două avioane, în timp ce Ministerul rus al Apărării nu a oferit până luni după-amiază un comentariu.
Totuși, canalele rusești pro-război au susținut că aeronava IL-22 ar fi reușit să aterizeze, dar că la bordul acestuia se aflau soldați răniți.
Avionul A-50 a fost doborât în zona Mării Azov, imediat după ce a intrat în serviciu în zona Kirilivka din regiunea Zaporojie la ora 21:10, potrivit RBK Ucraina, care a relatat prima oară despre acest eveniment.
Ministerul ucrainean al Apărării a evaluat că avionul A-50 ar costa aproximativ 330 de milioane de dolari.
Acest model de avion a intrat în serviciu pentru prima dată aproape de sfârşitul erei sovietice. Este o aeronavă mare de avertizare timpurie şi control aeropurtat, care poate scana o zonă de câteva sute de kilometri pentru a detecta aeronave, nave şi rachete inamice.
Unii bloggeri militari ruşi au declarat că doborârea avionului ar fi o pierdere uriaşă pentru forţele aeriene ruseşti, deoarece există un număr limitat de astfel de avioane în serviciu.
„Va fi o altă zi întunecată pentru forţele aerospaţiale şi apărarea aeriană rusească”, a scris Rybar, un blogger cu aproape 1,2 milioane de urmăritori care susţine şi oferă comentarii actualizate despre războiul Rusiei în Ucraina.
„Nu sunt multe A-50. Iar specialiştii care le operează sunt în general rari. Dacă o aeronavă de acest tip este lovită, echipajul nu va putea să scape”, a explicat el.
Nu este clar câte A-50 are Rusia în serviciu. Potrivit unei analize din 2021 a grupului de reflecţie IISS, cu sediul la Londra, armata rusă ar avea nouă astfel de avioane în funcţiune, inclusiv patru avioane A-50U modernizate.
Ministerul rus al Apărării a declarat la începutul anului trecut că modelele A-50U modernizate au efectuat misiuni în timpul războiului din Ucraina.
Avionul, care în nomenclatorul NATO se numeşte Mainstay, poate detecta mai mult de 300 de ţinte simultan. De asemenea, poate detecta şi urmări lansarea unei rachete la o distanţă de 800 de kilometri şi ţinte terestre şi maritime la 300 de kilometri.
Îți mai recomandăm ISW: Rusia plănuiește o nouă ofensivă în următoarele săptămâni