Un avion de luptă al Armatei Române s-a prăbușit. Un elicopter plecat în căutarea sa s-a prăbușit și el. 8 militari au murit

Aeronava s-ar fi prăbușit în zona județului Constanța.

O aeronavă MiG 21 LanceR a Bazei 86 Aeriene a Armatei Române, inițial dată dispărută joi seară, a fost găsită prăbușită în județul Constanța. Elicoperul care a plecat în căutarea sa s-a prăbușit la aproximativ 10 kilometri după decolare.

Incidentul a avut loc în județul Constanța, în timpul unei misiuni de patrulare aeriană asupra Dobrogei, arată Ministerul Apărării Naționale (MApN). Echipajele de salvare îl caută pe pilotul aeronavei.

La puțin timp după ce avionul a dispărut de pe radar, un elicopter IAR 330-Puma, care a pornit într-o misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut la rândul său legătura cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20:44.

Ulterior, rămășițele elicopterului, la bordul căruia se aflau șapte persoane, au fost descoperite. Membrii echipajului au decedat, a transmis joi seară ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Ministerul Apărării: Pilotul avionului și-a pierdut viața

Miercuri dimineață, Ministerul Apărării a transmis că pilotul avionului MiG-21 LanceR, căpitanul Costinel Iosif Niță, şi-a pierdut viaţa. Avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Pilotul avea peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea.

„Miercuri, 2 martie, ora 20:00, o aeronavă MMiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei”, se arată în comunicatul dat de minister.

Cauzele prăbușirii celor două aparate de zbor nu erau cunoscute joi seară și nicio informație nu lega incidentul din județul Constanța de evenimentele din Ucraina.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți noapte un mesaj de condoleanțe adresat membrilor echipajului de pe elicopter.

„Îmi exprim profundul regret și deplina compasiune pentru pierderea vieții a șapte militari de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în urma prăbușirii unui elicopter IAR 330 Puma, în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța. Elicopterul executa o misiune de salvare-evacuare a unei aeronave MiG 21 LanceR, când a dispărut de pe radar”, se arată în comunicatul dat de Iohannis.

Istoricul aeronavei MiG-21

Un avion MiG-21 al Forțelor Aeriene Sârbe, surprins în fotografie în anul 2016.


Biroul de proiectare Mikoian și Gurevici din Uniunea Sovietică a început dezvoltarea MiG-21 în anii 1950, pentru a înlocui MiG-19-urile, predispuse la accidente.

Primul zbor al unei aeronave MiG-21 a avut loc în anul 1956, iar producția acesteia a început în 1959, intrând la scurt timp după în dotarea armatelor comuniste din Europa de Est.

Până în prezent, peste 10.000 de astfel de unități au fost produse. Potrivit Defense Romania, nu se cunoaște câte avioane de tip MiG-21 mai are armata Română operaționale.

*Știrea este în curs de actualizare