SUA a anunțat încă de ieri seară că avionul ucrainean a fost lovit de un proiectil iranian, lucru ulterior confirmat explicit şi de premierul canadian Justin Trudeau.
Tot ieri seară, New York Times a publicat pe site-ul său scurtul video care arată cum avionul ucrainean, abia decolat din Teheran, a fost lovit de o rachetă, iar CNN şi CBS, precum şi site-ul Newsweek au citat foarte rapid responsabili care aduc primele dovezi că apărarea antiaeriană iraniană a doborât avionul imediat după decolare.
Reacția presei ruse este aici revelatoare. Rossiiskaia Gazeta, practic organul de presă al Kremlinului, informează doar că Iranul a invitat firma Boeing, constructoare a avionului, să vină să ia parte la cercetări.
Relativ independentul Kommersant prezintă însă știrile complete, citându-l pe premierul canadian Trudeau. Mai mult, Izvestia pune afacerea ca știre principală și oferă, pe site-ul său, și clipul video al deflagrației nocturne.
Urmările, însă, sunt imprevizibile și prudența rămâne recomandată. În Italia, La Repubblica are astfel un comentariu despre Iranul etern: A umili o putere regională înrădăcinată în istorie este o gravă subevaluare și o judecată pripită. Felul în care occidentul nu înțelege civilizația persană și cum o continuitate statală de patru mii de ani a forjat spiritul imperial persan a produs deja prea multe neajunsuri.
Le Soir, la Bruxelles, pune chiar întrebarea dacă nu cumva Trump a dorit, prin asasinarea lui Soleimani, să deturneze atenția de la problemele lui interne.
Familia regală britanică: “Cei mai râzgâiați plozi din istorie”
În Marea Britanie, subiectul zilei rămâne însă decizia prințului Harry și a soției sale Meghan de a se retrage din activitatea familiei regale. The Guardian descrie cum făcătorii de opinii specializați în afaceri regale sunt furioși. The Times revelează că prințul Harry n-a ascultat sfatul celor mai capabili consilieri ai săi, care îl sfătuiau să nu se grăbească, așa încât regina este acum “rănită” și “dezamăgită”.
Ba chiar, Daily Mail și-a dedicat joi totalitatea primelor 17 pagini cuplului pe care îl numește: “tâlharii regali” (“the Rogue Royals”), iar astăzi, același Daily Mail scrie (“în exclusivitate”) că Meghan a fugit în Canada și că l-a lăsat pe Harry să se ocupe singur de criza “abdicării”.
Până și în Germania, foarte seriosul Frankfurter Allgemeine Zeitung a făcut o revistă a presei britanice, punând în evidență cele mai șocante titluri și reacții despre Harry și Meghan, precum: “Cei mai râzgâiați plozi din istorie” (Die verwöhntesten Bälger der Geschichte). Tabloidul The Sun vorbește chiar astăzi, mare, în prima pagină, despre: “Război civil”!
În paralel, presa britanică se mai ocupă și de știrea, așteptată fără surprize, că parlamentul a aprobat planurile pentru Brexit ale lui Boris Johnson, ceea ce înseamnă că după adoptarea formală și care se anunță fără probleme a aceluiași document de către Parlamentul European, în miniplenara de pe 29 ianuarie. Marea Britanie va ieși apoi din UE pe 31 ianuarie, la trei ani și jumătate de la referendum.
The Independent amintește totuși că e vorba doar de pasul formal, legal, însă că acordul comercial pe care se vor baza relațiile viitoare ale Marii Britanii cu UE rămâne să fie negociat, că cele 11 luni prevăzute, până în decembrie anul acesta, ar putea să nu fie de ajuns și că riscul unei rupturi de UE fără un acord, un no-deal Brexit, rămâne prezent și permanent. Este ceea ce a amintit și șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen, care a mers miercuri la Londra să se întâlnească cu Boris Johnson.
Greve în Franța: ziua 36
Joi a fost o nouă zi de greve în Franța, unde protestele împotriva proiectului de lege a pensiilor durează de peste o lună.
Cu toată opoziția sindicatelor, scrie astăzi Le Figaro, guvernul a înscris în proiectul de lege una din cele mai contestate măsuri: vârsta-pivot a ieșirii la pensie rămâne, în textul de lege propus, cea de 64 de ani, față de 62 în acest moment.
Presa mai dezbate despre faptul că fostul președinte Sarkozy va fi judecat între 5 și 22 octombrie în afacerea interceptărilor telefonice ilegale pe care el a căutat să le obțină de la un judecător în 2014.
Un pedofil prieten cu Cioran
În sfârșit, despre o altă anchetă a justiției franceze: săptămânalul politico-satiric Le Canard enchaîné se ocupă în detaliu de o afacere dintre acelea care captivează când sunt văzute din afară și care par de neînțeles în alte culturi: cea a pedofiliei revendicate a scriitorului Gabriel Matzneff.
Pasiunea pentru copii, băieței și fetițe, a lui Matzneff a fost dintotdeauna cunoscută, iar el s-a mândrit cu ea. Abia acum, după decenii de impunitate și premii literare, parchetul a deschis o anchetă împotriva lui și asta numai după ce una din vechile lui cuceriri, din vremea când ea avea 13 ani iar el 50, Vanessa Springora, a devenit între timp directoarea prestigioasei edituri Julliard.
Declicul, pentru fosta lui pradă Vanessa Springora, a fost atunci când Matzneff a primit, în aplauzele generale, în 2013, premiul Renaudot pentru eseu.
Matzneff (care e ortodox, provenind dintr-o familie de ruși albi), astăzi în vârstă de 83 de ani, este însă în continuare apărat de cei care argumentează că așa erau atunci vremurile și moravurile, în prelungirea eliberării sexuale de după Mai 1968. De altfel, campania moralizatoare devine generală, iar publicația dreptei extreme Valeurs Actuelles amintește de un interviu și o carte, în 1975, a fostului lider studențesc din Mai 1968, devenit deputat european ecologist Daniel Cohn-Bendit, în care acesta povestea experiențele sale sexuale cu copii din vremea când fusese educator.
În paralel cu afacerea Matzneff, Le Canard mai oferă (numai în ediția pe hârtie) și un florilegiu înspăimântător de clișee sexiste privind femeile bătute, incestul și pedofilia din partea răposatei psihanaliste Françoise Dolto.
După care, Le Canard prezintă cartea Vanessei Springora și extrage pasajul în care ea descrie cum nimeni n-a vrut atunci s-o asculte: “Distrusă, Vanessa cere sfatul “marelui” Cioran, prieten cu Matzneff: -- “V-a făcut o imensă onoare alegându-vă. Rolul dumneavoastră e să-l însoțiți pe calea creației”, îi explică atunci maestrul” Cioran.
Între timp, Le Monde anunță că principalele edituri care îl publică pe Matzneff, în primul rând Gallimard și Stock, au încetat comercializarea operelor lui.