Avocatul lui Assange: SUA i-au oferit grațierea în schimbul exonerării Rusiei

Afirmația a fost făcută de un avocat al fondatorului WikiLeaks, într-o audiere preliminară din cadrul procedurii de extrădare a lui Assange în SUA

Unul dintre avocații lui Julian Assange a spus în instanță că administrația președintelui Donald Trump i-a oferit fondatorului WikiLeaks grațierea în schimbul declarației publice că Rusia nu a fost implicată în atacurile cibernetice date asupra corespondenței electronice a Partidului Democrat din 2016.

Assange a fost arestat anul trecut la Londra, la cererea Statelor Unite, sub acuzația de spionaj, care datează din 2010. El urmează să fie audiat săptămâna viitoare în cadrul procedurii de extrădare.

În cadrul audierii preliminare din 19 februarie, în fața unui tribunal din Westminster (centrul Londrei), unde se pot contesta procedurile de extrădare, avocatul lui Assange, Edward Fitzgerald, a declarat că, în 2017, un fost membru al Congresului SUA, Dana Tyrone Rohrabacher (republican-California), l-a vizitat pe Assange, refugiat pe atunci în Ambasada Ecuadorului la Londra, de teama arestării sale.

Fitzgerald a declarat judecătorului că o altă avocată a lui Assange, Jennifer Robinson, a spus că, în cadrul vizitei sale la fondatorul WikiLeaks, Rohrabacher a susținut că urmează instrucțiunile lui Trump și că Statele Unite vor fi dispuse să-l grațieze pe Assange sau să-i ofere altă cale de a se elibera dacă va spune că Rusia nu este implicată în scurgerile de informații de la Comitetul Național al Partidului Democrat (DNC).

În 2016, când Donald Trump și Hillary Clinton concurau pentru președinția SUA, WikiLeaks a făcut publice mii de e-mailuri jenante pentru DNC.

Procurorul special al Statelor Unite ale Americii, Robert Mueller, care a investigat amestecul Rusiei în alegerile din 2016, a stabilit că membrii serviciilor de informații militare ale Rusiei, cunoscute sub numele de GRU, au piratat serverul DNC, ca parte a unei campanii mai mari a Kremlinului menită a semăna discordie și susținere pentru Trump.

Ancheta privind amestecul Rusiei în alegerile din 2016 a umbrit victoria lui Trump și l-au pus în pericol pe tot parcursul mandatului, chiar și după ce Mueller a concluzionat, în martie 2019, în urma investigațiilor sale de doi ani, că președintele nu a avut nicio înțelegere cu Kremlinul.

Trump, care l-a lăudat pe președintele rus Vladimir Putin și a spus că vrea relații mai bune cu Moscova, a vorbit de o „tentativă de lovitură de stat” și de o „anchetă ilegală”.

Assange a fost numit instrument al Kremlinului, deoarece WikiLeaks nu a publicat niciodată informații dăunătoare despre Putin sau guvernul său. El a negat, însă, că Rusia ar fi fost sursa e-mailurilor.

Assange, 48 de ani, a început să publice arhivele documentelor militare și diplomatice americane secrete în 2010, după ce i-au fost oferite de fostul analist de informații al armatei Chelsea Manning.

Acuzațiile SUA împotriva lui Assange susțin că a încercat să o ajute pe Manning să spargă codurile pentru a prelua material clasificat. El nu este acuzat de publicarea materialului.

Assange, care spune că acuzațiile împotriva sa sunt motivate politic, riscă o condamnare la 175 de ani de închisoare.