B9 | Țările din Flacul Estic au discutat despre război, parteneriatul Rusia-China, summitul de pace din Elveția

Summitul B9 a avut loc la Riga/Letonia. În imagine: președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, președintele Letoniei, Edgars Rinkevics, președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Nouă șefi de stat și de guvern ai statelor care fac parte din Formatul București 9 (B9) s-au reunit marți, la Riga, la un summit la care au participat și șeful NATO, precum și reprezentanții Finlandei și Suediei.

Într-o declarație a copreședinților Summitului Formatului București 9 (B9) – printre ei se numără și președintele român Klaus Iohannis – se menționează că aderarea recentă la NATO a Suediei și Finlandei a întărit și mai mult NATO.

„Acest fapt reafirmă, de asemenea, angajamentul nostru față de Politica Ușilor Deschise.”

„Evidențiem importanța legăturii transatlantice pentru securitatea și unitatea noastră. Aliații sunt uniți și angajați să descurajeze și să apere fiecare centimetru de teritoriu Aliat, să protejeze suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor Aliaților și să se impună împotriva oricărui agresor și să refuze oricărui adversar orice posibilă oportunitate de agresiune.”

Pe lângă Klaus Iohannis, ceilalți copreședinți ai B9 mai sunt Andrzej Duda, președintele Poloniei și Edgars Rinkēvičs, cel al Letoniei.

Aceștia au mai spus în declarația comună că țările lor și celelalte membre vor lucra la o strategie cuprinzătoare pentru „a contesta, constrânge și contracara Rusia, inclusiv prin limitarea capacității Rusiei de a-și reconstitui armata și capacitatea sa de a lansa amenințări.”

„Rămânem fermi în eforturile noastre de a susține presiunea internațională asupra Rusiei, inclusiv prin sancțiuni și alte măsuri, atâta timp cât Rusia își continuă politicile și acțiunile ostile, inclusiv încălcarea flagrantă a dreptului internațional.”

Îți mai recomandăm Flancul estic NATO se distanțează de Ungaria: „Ne vom coordona mai bine așa”

Totodată, țările B9, multe dintre ele vecine fie cu Rusia, fie cu Ucraina, și-a reafirmat sprijinul față de Kiev în războiul dintre cele două.

Un alt subiect discutat la întâlnirea de la Riga este parteneriatul dintre China și Rusia.

Țările B9 consideră că cele două state încearcă să se „consolideze reciproc” pentru a submina ordinea internațională.

„Facem apel la toate statele să susțină ordinea internațională, inclusiv principiile suveranității și integrității teritoriale, așa cum sunt consacrate în Carta ONU și să se abțină de la sprijinirea efortului de război al Rusiei în orice fel și de la orice acțiune care ajută Rusia să eludeze sancțiunile impuse.”

La întrevederea B9 s-a discutat și despre organizarea de către Elveția a unui summit privind pacea în Ucraina.

„Apreciem eforturile de organizare în Elveția a Summitului privind Pacea în Ucraina. Încurajăm comunitatea internațională să contribuie la o pace justă și durabilă în Ucraina, care se bazează pe principiile Cartei ONU, în special suveranitatea, integritatea teritorială și independența, și salutăm eforturile în acest sens.”

Totodată, statele B9 promit că vor conveni împreună cu Aliații „un pachet substanțial de sprijin, inclusiv asupra unui rol cuprinzător al NATO în sprijinirea dreptului inerent al Ucrainei”.

Următorul summit al statelor B9 va avea loc în Lituania, la Vilnius.

Îți mai recomandăm Președintele Iohannis anunță ședință a CSAT. România ar putea decide trimiterea de sisteme Patriot Ucrainei

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.