Orașul Bahmut, văzut din ambele părți ale frontului

Soldați ucraineni conducând un transportor blindat în Bahmut pe 12 aprilie.

Un reportaj publicat în aceeași zi în care a fost făcută această fotografie descrie forțele ucrainene în timp ce apără un „semicerc de ruine din ce în ce mai mic într-o zonă vestică din Bahmut”. Cu toate acestea, o hartă din același reportaj apărut în New York Times arată că o porțiune semnificativă din centrul orașului se află încă sub control ucrainean.

Un soldat pro-rus în piața centrală din Bahmut. Fotografia a fost făcută în fața clădirii administrative a orașului (în afara cadrului, în stânga) în timpul unei vizite din 10 aprilie a lui Denis Pușilin, liderul instalat de Rusia în regiunea ucraineană Donețk.

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, susținea pe 11 aprilie că forțele sale controlează peste 80% din oraș. Oficialii ucraineni au negat această afirmație.

Un soldat ucrainean ia o pauză de țigară în Bahmut, pe 12 aprilie.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Serhi Cerevatîi, a declarat pentru CNN pe 11 aprilie că afirmația lui Prigojin conform căreia trupele Wagner ar controla de 80% din oraș nu este adevărată. „Tocmai am fost în contact cu comandantul uneia dintre brigăzile care apără orașul. Pot afirma fără ezitare că forțele de apărare ucrainene controlează o parte mult mai mare din teritoriul orașului Bahmut”, a declarat el.

O mașină și cutii de muniție într-un crater produs de explozii în Bahmut, 10 aprilie.

Orașul din estul țării este supus unui bombardament susținut al Rusiei din 20 mai 2022, în timp ce asalturile de infanterie în toată regula au început în decembrie.

Trupe ucrainene printr-un cartier din Bahmut pe 12 aprilie. 

Soldații ucraineni spun că orașul Bahmut este atacat de „valuri umane” ale armatei ruse, comparabile cu tacticile folosite de Armata Roșie sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care duceau multe pierderi umane.

Un mercenar din cadrul grupului rus Wagner în ruinele unei proprietăți din Bahmut, pe 10 aprilie.

Majoritatea luptătorilor ruși din Bahmut fac parte din grupul de mercenari Wagner, mulți dintre ei fiind infractori recrutați din închisorile rusești.

Un mormânt improvizat lângă blocurile din Bahmut, 12 aprilie.

Accesul jurnaliștilor în prima linie a frontului în partea ucraineană a luptei pentru Bahmut a fost îngreunat în ultimele săptămâni din cauza noilor reguli privind accesul presei. Fotografiile din această galerie din partea ucraineană au fost realizate de Irina Rîbakova, ofițer de presă în cadrul armatei ucrainene.

Un tanc rusesc T-90MS care iese dintr-o lizieră din împrejurimile orașului Bahmut pe 10 aprilie.

În partea rusă a bătăliei pentru Bahmut, accesul este efectiv imposibil pentru reporterii care nu sunt angajați direct de Kremlin sau care nu susțin invazia rusă. Această fotografie a fost realizată de Valentin Sprinceak, un fotograf al agenției de știri ruse TASS.

Vedere de sus a Bahmutului, din spatele liniilor rusești în estul orașului, pe 24 martie. Imaginea arată fumul care se ridică din centrul orașului. În prim-plan se află Prima biserică baptistă din Bahmut și un tanc T-34 care servește drept moment dedicat celui de-Al Doilea Război Mondial (vizibil în centru-stânga).

Noi fotografii arată situația din Bahmut, acum când mercenarii Wagner ai Kremlinului revendică controlul orașului, în vreme ce armata ucraineană susține că îl apără în continuare.