Rin Okuno - Prim-balerină japoneză pe scena Operei din București

Rin Okuno a început studiul dansului la vârsta de 9 ani, la Swako Murase Ballet Studio (Japonia), apoi s-a perfecţionat prin workshop-uri la Școala Regală Daneză, la Școala de Balet a coregrafului John Cranko (Germania), la Baletul din Hamburg, la Centrul European al Dansului din Paris, la Academia de Balet Metropolitană din New York.

Din anul 2005 și până în prezent, Rin Okuno a câștigat zeci de premii la competiţii de balet din Japonia, SUA, China și deține un repertoriu vast, cu roluri solistice precum Gulnara din „Corsarul”, Nikia din „Baiadera”, Toamna în „Cenușăreasa”, Zâna pădurii în „Don Quijote”, Mona în „Giselle”, Dans Chinezesc în „Spărgătorul de nuci”, Odette/Odile în „Lacul Lebedelor” și multe altele.

A ales să se alăture Corpului de Balet al Operei Române deoarece aici sunt puse în scenă repertorii de balet clasic, dorindu-și foarte mult să interpreteze rolurile din „Frumoasa din pădurea adormită”, „Spărgătorul de nuci” sau „Lacul Lebedelor”.

Rin a început să învețe balet în jurul vârstei de 10 ani, la un studio privat din Japonia. 

Rin Okuno și Ovidiu Matei Iancu în timpul repetițiilor pentru spectacolul de balet „Corsarul”.
Ovidiu Matei Iancu este prim-balerin al Operei Naționale din București și interpretează rolul Konrad în „Corsarul”, fiind partenerul lui Rin în acest spectacol.

Rin Okuno alături de colegi și maeștri de balet pe scena Operei din București, în timpul repetiției generale pentru spectacolul de balet „Corsarul”.

Rin dedică aproape tot timpul baletului, se antrenează, face studii, repetiții, însă programul său depinde și de rolurile pe care le are.

Pentru Rin fiecare zi vine cu noi provocări. Trebuie să își depășească mereu limitele, pentru a fi mai bună decât a fost cu o zi înainte.

Pentru o prestație fără cusur și pentru a-și învinge emoțiile de pe scenă, Rin își spune în gând că „este cea mai bună”.

Pe 10 octombrie, Rin Okuno debutează ca prim-balerină în rolul Medorei din „Corsarul”. Și-a dorit foarte mult acest rol și este foarte fericită că își împlinește visul.

Rin Okuno primește indicații de la maestrul de balet Vlad Toader, în timpul repetițiilor pentru spectacolul „Corsarul”.

Lui Rin i-a plăcut foarte mult și rolul Nikia din „Baiadera”, despre care spune că este cel mai bun rol al său până în acest moment.

Prima variantă a baletului „Corsarul” de Adolphe Charles Adam a avut premiera la data de 23 ianuarie 1856, pe scena Theatre Imperial de l’Opera din Paris.

În România, baletul „Corsarul” s-a dansat prima dată la Opera Națională Română din Timișoara, în stagiunea 1986-1987, în coregrafia lui Ștefan Gheorghe. La Opera Națională București premiera actualei montări a avut loc în urmă cu zece ani, la 28 aprilie 2007.

Baletul „Corsarul” este extrem de solicitant din punct de vedere tehnic și interpretativ și a avut timp de un deceniu în distribuție nume mari ale scenei naționale, precum Corina Dumirescu, Cristina Opincaru, Ovidiu Matei Iancu și Gabriela Popovici.

În spirit romantic, baletul este o poveste de dragoste dintre un pirat și o sclavă, iar acțiunea are loc la Adrianopole, la începutul secolului al XIX-lea. 
În fotografie, Rin Okuno și prim-balerinul Robert Enache, în timpul repetițiilor pentru spectacolul „Corsarul”.

Pentru Rin baletul înseamnă și poveste, nu doar gimnastică și speră ca într-o bună zi să poată spune povestea dragostei, „pentru că dragostea este un lucru important în lumea asta”.

Lui Rin Okuno i-ar plăcea să danseze în „Romeo și Julieta” ca prim-balerină, pentru că este un rol complicat și o frumoasă poveste de dragoste cu momente fericite și triste.