Golirea rezervorului de la Nova Kakhovka pune în pericol centrala nucleară Zaporojie. IAEA: Centrala se va aproviziona în continuare

Centrala de la Zaporojie nu se află deocamdată în pericol din pricina golirii rezervorului, spun experții.

Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina încă primește apa necesară pentru a-și răci reactoarele, în ciuda distrugerii barajului Kakhovka, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) pe 8 iunie. 

În aceeași zi, Ucraina a evaluat daunele cauzate de inundații și președintele Zelenski a discutat cu activiștii de mediu despre impactul incidentului.

„Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina continuă să pompeze apă de răcire din rezervorul Kakhovka”, explică IAEA într-un comunicat.

Declarația a venit după ce șeful companiei energetice Ukrhydroenerho din Ucraina, Ihor Syrota, a declarat că nivelul apei din rezervor a scăzut „sub punctul critic de 12,7 metri”.

Acest lucru înseamnă că rezervorul nu mai putea alimenta „piscinele de la centrala nucleară Zaporojie care răcesc centrala”, a spus el la televiziunea ucraineană.

Experții IAEA au fost informați că, în urma evaluărilor, centrala ar trebui să poată pompa apă din rezervor chiar și după ce nivelul apei scade sub 12,7 metri.

„Până acum, rezultatele indică faptul că pompele pot fi încă operate chiar dacă nivelul scade la aproximativ 11 metri sau, eventual, mai jos”, adaugă IAEA.

Barajul de pe râul Nipru formează un rezervor care asigură apa de răcire pentru centrala nucleară situată la aproximativ 150 de kilometri în amonte. Reactoarele centralei au fost oprite, dar încă au nevoie de apă pentru a le menține temperatura și pentru a preveni un dezastru nuclear.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că se află în spatele exploziei. Barajul a fost sub control rusesc din primele zile ale invaziei.

Directorul general al IAEA, Rafael Grossi, a declarat că alternativele la rezervor, inclusiv un iaz mare lângă centrală, pot asigura apa de răcire necesară pentru centrală „pentru câteva luni”.

Grossi, care va călători la Zaporojie săptămâna viitoare, a adăugat că siguranța și securitatea din jurul uzinei rămân „foarte precare și potențial periculoase”.

Your browser doesn’t support HTML5

Locuitorii din Herson sunt evacuați din calea apelor: „Luăm doar actele și bani”

Ministerul de Interne ucrainean a declarat pe 8 iunie că un total de 32 de localități şi 3.625 de case au fost inundate în sudul Ucrainei, pe malul drept al râului Nipru, din cauza distrugerii barajului.

Potrivit ministerului, 2.339 de persoane, inclusiv 120 de copii, au fost evacuate, în timp ce alte 563 de persoane au fost salvate, inclusiv 28 de copii.

Pe măsură ce nivelul apei a început să scadă, Zelenski s-a adresat celor 30 de activiști de mediu și experți internaționali cu privire la consecințele distrugerii barajului și hidrocentralei.

Dezastrul „nu este unul natural sau o manifestare a crizei climatice. Acest dezastru este Putin”, a spus Zelenski la întâlnire, referindu-se la președintele rus.

„Pentru sute și mii de oameni din multe orașe și sate, accesul la apă potabilă a fost pus în pericol de distrugerea barajului, a instalațiilor de depozitare a combustibilului, a depozitelor de produse chimice, a depozitelor de îngrășăminte și a zonelor de înmormântare a animalelor care au fost inundate”, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a spus la întâlnire că un grup special de experți va fi creat pentru a aduce Rusia în fața justiției pentru infracțiunile de ecocid pe teritoriul ucrainean.

Printre participanții la întâlnirea online s-a numărat activista suedeză Greta Thunberg, care și-a postat reacția la distrugerea barajului pe Twitter.

Rușii „trebuie să fie trași la răspundere pentru crimele lor”, a spus tânăra.

Îți mai recomandăm Rabinul șef al Ucrainei sub tirul rușilor. Clericul evacua sinistrații din Herson. Imaginile atacului