Partea ucraineană a dat un acord parţial pentru începerea măsurătorilor pe braţul Chilia (partea ucraineană), începând de vineri, a anunţat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, acordul priveşte sectorul cuprins între km 22 şi km 116 pe acest braţ al Dunării, iar măsurătorile se vor desfăşura doar pe timpul zilei.
„În discuţiile anterioare cu oficialităţile ucrainene, am solicitat ca măsurătorile pe braţul Chilia să înceapă de la km 11. Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces şi pe celelalte sectoare ale braţului Chilia (între km 11 şi km 22), dar şi pe canalul Bâstroe”, a spus Grindeanu.
„În condiţiile în care inclusiv reprezentanţii Comisiei Europene au susţinut solicitările României, consider că este în interesul ambelor ţări sa fie lămurită problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braţ Chilia şi pe canalul Bâstroe".
Îți mai recomandăm Ambasadorul Ucrainei, convocat la MAE. Premierul Ciucă: Verificăm adâncirea canalului Bîstroe anunțată de KievMiercuri, premierul Nicolae Ciucă a declarat, la Călăraşi, că măsurători pe canalul Bâstroe şi braţul Chilia se vor face numai după ce vine aprobarea de la partea ucraineană, iar ulterior echipele tehnice vor putea merge în teren.
„A fost o întâlnire tripartită între reprezentanţii Comisie Europene, partea tehnică ucraineană şi partea tehnică a României. A fost agreat un protocol pentru perioada imediat următoarea. Din datele care mi-au fost raportate, urma ca în acord cu partea ucraineană şi reprezentanţii Comisiei Europene să primim aprobare pentru măsurători pe braţul Chilia, pe partea ucraineană şi pe canalul Bâstroe”, a declarat Nicolae Ciucă.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat luni, la Braşov, că în continuare aşteaptă acordul scris al părţii ucrainene pentru a putea finaliza măsurătorile de pe canalul Bâstroe. Barna a mai spus că, din informaţiile primite de la oficialii ţării vecine, lucrările efectuate inclusiv anul acesta ar fi fost unele de întreţinere, care nu au afectat semnificativ debitele Dunării.
Îți mai recomandăm Ce face Ucraina pe brațul Bâstroe? Confuzie și reacții acide la București pe tema adâncirii canalului din Delta DunăriiDezbaterile privind Canalul Bâstroe au început în urmă cu o lună când Ministru Transporturilor a declarat că Ucraina face lucrări de dragare care ar putea avea impact asupra mediului şi Deltei Dunării. Grindeanu spunea atuncă că se bazează pe rapoarte ale unor structuri din subordinea Ministerului de Interne.
Bucureștiul a cerut Kievului să stopeze imediat lucrările de dragaj pe Bâstroe în cazul în care acestea nu au ca scop exclusiv întreținerea căii de navigație și a cerut accesul de urgență în zonă pentru a verifica ce lucrări au fost făcute.
În replică, Ucraina a răspuns că nu a încălcat niciun acord prin adâncirea canalului Bâstroe de la Dunăre şi că este pregătită să-i arate României activitatea desfăşurată.