Cercetătorii în domeniul securității cibernetice spun că au descoperit dovezi că Belarusul a fost implicat într-o campanie hibridă de hacking și dezinformare din 2016 împotriva membrilor NATO din Europa de Est, care a avut ca scop să semene discordie în alianța militară, să fure informații confidențiale și să spioneze dizidenții, scrie Europa Liberă.
Raportul firmei americane de securitate cibernetică Mandiant, dat publicității marți, pare să marcheze momentul în care Belarusul este acuzat că a fost implicat în campania cunoscută sub numele de Ghostwriter.
Membrii Uniunii Europene au spus că suspectează implicarea Belarusului din partea Rusiei, iar Polonia a acuzat direct Moscova că a piratat e-mailurile oficialilor guvernamentali și le-a difuzat online.
Îți mai recomandăm Riscul unui război între Rusia și Occident este mai mare ca oricând. Putin vede o „provocare serioasă”Cercetătorii de la Mandiant au spus că au evaluat că grupul de hacking, pe care îl numește UNC1151, este legat de guvernul belarus și oferă suport tehnic campaniei Ghostwriter.
„Această evaluare, împreună cu narațiunile Ghostwriter observate în concordanță cu interesele guvernului din Belarus, ne determină să evaluăm cu o încredere moderată că Belarus este, de asemenea, probabil cel puțin parțial responsabil pentru campania Ghostwriter”, a scris Mandiant în raportul său.
Mandiant a urmărit grupul UNC1151 din 2017 și emite actualizări periodice cu privire la activitatea sa. Membrii Uniunii Europene au declarat anterior că suspectează implicarea Rusiei în Ghostwriter.
Îți mai recomandăm Cum a devenit Belarusul noul El Dorado pentru migranții din Orientul MijlociuPrin raportul ei, compania a spus că are dovezi criminalistice convingătoare că Belarus a fost implicată în hacking, dar reprezentanții firmei spun că nu au găsit nicio dovadă directă a participării Rusiei. Însă nu au exclus acest lucru.
În septembrie, procurorul general al Germaniei a deschis mai multe anchete privind atacurile cibernetice care vizează politicienii germani, iar Ministerul de Externe german a dat vina pe Moscova.
Guvernul belarus nu a răspuns imediat unei cereri prin care era rugat să comenteze, potrivit AP. În plus, nici Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Europa Liberă, dar a trimis către AP o notificare în care spune că nu are niciun comentariu imediat. Oficialii ruși resping în mod regulat acuzațiile că sunt implicați în activități de hacking și dezinformare.
Ben Read, director de analiză a spionajului cibernetic de la Mandiant, nu a oferit detalii despre motivul pentru care Mandiant este foarte încrezător în Belarus că i-a asistat tehnic pe hackeri și de ce spune că aceștia se află probabil în Minsk, potrivit AP.
El a spus doar că au lăsat urme digitale revelatoare și că prin descoperirile făcute de Mandiant au coroborat alte informații conform cărora hackerii probabil erau localizați în Minsk.
Raportul mai spune că cercetătorii cred că în armata din Belarus sunt implicați hackeri. Rapoartele arată că dovezile în acest sens au fost „observate direct de Mandiant”.
Îți mai recomandăm Analiză | Intențiile lui Lukașenko și de ce e nevoie de soluții rapide pentru a rezolva criza migranțilorUniunea Europeană bănuia implicarea Rusiei în atacurile cibernetice din septembrie. Atunci, Josep Borrell a cerut Rusiei să respecte normele „comportamentului de stat responsabil”, în urma unei serii de atacuri cibernetice împotriva țărilor europene atribuite hackerilor ruși.
„Unele state membre au observat activități cibernetice rău intenționate, desemnate în mod colectiv drept Ghostwriter și le-au asociat cu statul rus”, a spus î șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, pe 24 septembrie