Lukașenko ordonă consolidarea frontierei, după ce Belarus ar fi respins un atac ucrainean cu drone

Alexandr Lukașenko a afirmat că forțele de apărare aeriană din Belarus au distrus mai multe drone de pe teritoriul țării.

Președintele autoritar al Belarusului, Alexandr Lukașenko, a ordonat sâmbătă întărirea frontierelor țării sale cu Ucraina, după ce a acuzat armata ucraineană că a lansat drone în spațiul aerian al țării.

Lukașenko a afirmat că forțele de apărare aeriană din Belarus au distrus mai multe ținte deasupra teritoriului său. Fără să furnizeze dovezi, el a susținut că acestea au fost lansate din Ucraina și că, cel mai probabil, erau drone.

În jur de zece drone ar fi încălcat spațiul aerian al Belarusului în estul regiunii Mogilev, la granița cu Rusia, pe 9 august, potrivit regimului de la Minsk.

Lukașenko a declarat că alte drone au fost distruse în apropierea orașului rus Yaroslavl. În aceeași zi, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele ruse au interceptat șase drone în regiunea Yaroslavl.

Ucraina nu a comentat până acum pe seama afirmațiilor.

Ucraina și Belarus au o frontieră comună de aproape 1.100 de kilometri. Belarus este un aliat al Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.

Îți mai recomandăm Rusia impune măsuri „antiteroriste” în trei regiuni, în timp ce Ucraina continuă incursiunea

Comentariile lui Lukașenko vin în contextul unei incursiuni ucrainene în interiorul Rusiei.

Acțiunea transfrontalieră din regiunea rusă Kursk a fost descrisă drept cel mai mare atac asupra solului rusesc de când președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia neprovocată și la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Viktar Khrenin, ministrul apărării din Belarus, a declarat că Lukașenko i-a ordonat să consolideze granița cu Ucraina.

„Având în vedere situația din Ucraina și din regiunea Kursk din Rusia, comandantul-șef al forțelor armate a dat ordin să se întărească trupele din zonele tactice Gomel și Mazyr pentru a răspunde la astfel de provocări”, a declarat Khrenin, făcând referire la incidentul privind dronele.

„Forțele de operațiuni speciale, trupele terestre și forțele de rachete, inclusiv sistemele Polonez și Iskander, au primit sarcina de a se desfășura în zonele desemnate”, a mai spus ministrul, citat de agenția Belta.

El a declarat că Belarus a considerat încălcarea spațiului său aerian drept o provocare și „este pregătit să răspundă”.

Îți mai recomandăm Forțele rusești înaintează în Donbas. Răspunsul Ucrainei? Invadează Rusia

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.