Belarus organizează exerciții militare în apropierea granițelor cu UE și Ucraina

Exercițiu militar Rusia-Belarus, 19 februarie 2022.

Belarus a început marți exerciții militare în regiuni din apropierea graniței dintre Ucraina, Lituania și Polonia, a transmis ministerul belarus al Apărării. Exercițiile militare vor dura trei zile.

Exerciţiile militare se vor desfăşura în regiunile Gomel şi Grodno și au drept scop să instruiască ofiţerii şi trupele de apărare teritorială cum să protejeze regiunile respective şi cum să acţioneze în cazul în care legea marţială este adoptată, a precizat ministerul belarus al Apărării pe Telegram, potrivit Reuters.

Exerciții similare vor avea loc și în districtul Voranava din regiunea Grodno, aproape de frontierele cu Polonia și Lituania, în perioada 2-4 aprilie, au mai transmis oficialii militari din Belarus.

Exercițiile militare au loc, scrie Ukrainska Pravda, după ce, săptămâna trecută, în timpul unei vizite la unitățile militare belaruse din apropierea graniței de vest, președintele Alexandr Lukașenko a discutat despre o potențială operațiune în așa-numita breșă Suwałki.

E vorba despre o fâșie de pământ de pe teritoriul Poloniei și Lituaniei care separă Belarusul de regiunea Kaliningrad a Federației Ruse. Președintele Belarusului a spus că țara este gata să „răspundă cu hotărâre provocărilor”.

Belarus, este cel mai apropiat aliat al Rusiei, care și-a pus teritoriul la dispoziția Moscovei pentru ca trupele rusești să poată invada Ucraina, în februarie 2022.

Din acel moment, relațiile cu vecinii din UE și cu Ucraina s-au deteriorat constant.

Participarea Belarusului la războiul Rusiei împotriva Ucrainei a atras sancțiuni economice occidentale impuse exporturilor belaruse.

Țara se afla deja sub sancțiuni la momentul începerii războiului, după alegerile din 2020, afectate de acuzații masive de fraudă electorală și după deturnarea, în 2021, a unui avion Ryanair pentru a-l aresta pe jurnalistul Roman Protasevici.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.