Liderul exilat al opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, a spus comunității internaționale să fie pregătită „pentru orice scenariu”, chiar dacă autoritățile belaruse și presa de stat au evitat să comenteze zvonurile că autocratul de la Minsk ar fi bolnav.
„Există multe zvonuri despre sănătatea dictatorului Lukașenka”, a scris Țihanovskaia pe Twitter, critic și opozant politic proeminent al lui Lukașenko.
„Pentru noi înseamnă un singur lucru: ar trebui să fim bine pregătiți pentru fiecare scenariu. Pentru a duce Belarusul pe calea către democrație și pentru a preveni amestecul Rusiei. Avem nevoie ca comunitatea internațională să fie proactivă și rapidă".
Comentariile liderei opoziției, care l-a acuzat pe Lukașenko că i-a furat victoria la alegerile prezidențiale din Belarus din 2020, au apărut în timp ce au sporit speculațiile privind starea critică de sănătate a autocratului de la Minsk care ar fi de multă vreme bolnav.
Lukașenko nu a mai fost văzut în public din 9 mai, când a participat la sărbătorile Zilei Victoriei la Moscova și Minsk, când arăta foarte rău și a sărit peste un prânz găzduit de aliatul său, președintele rus Vladimir Putin.
Pe 14 mai, el nu s-a prezentat la o ceremonie în capitala Belarusului pentru a marca Ziua drapelului național, a stemei și a imnului țării.
Prim-ministrul belarus Roman Golovcenko a citit un discurs în numele lui Lukașenko în timpul festivităților.
De asemenea, Lukashenko, în vârstă de 68 de ani, nu a participat la alte evenimente publice în ultimele trei săptămâni, dar nu a existat nicio declarație oficială cu privire la sănătatea lui sau la motivele absențelor sale.
Serviciul de presă al lui Lukașenka a spus doar că el continuă să lucreze „cu documente”.
Pe 15 mai, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că cel mai bine este să urmăriți declarațiile oficiale ale autorităților din Belarus cu privire la zvonurile despre sănătatea lui Lukașenko.
Dar mass-media de stat din Belarus pare să evite subiectul, scriind despre activitățile de până atunci ale lui Lukașenko. Într-un reportaj despre Ziua Drapelului Național, Stemei și Imnului, postul de televiziune de stat ANT a prezentat fragmente din discursul lui Lukașenko către Consiliul de Securitate din 28 februarie.
Pe 15 mai, postul de televiziune de stat BT-1 nu doar că nu a transmis nimic despre boala lui Lukașenko, dar a difuzat segmente despre deschiderea unei facilității comerciale la Moscova și rezultatele alegerilor prezidențiale din Turcia.
Alte programe TV de stat au limitat imaginile cu Lukașenko la Moscova, în timp ce agenția de știri de stat BelTA a publicat un articol despre „săptămâna sa simbolică”, inclusiv depunerea unei coroane de flori la monumentul de Ziua Victoriei din Minsk, după întoarcerea sa de la Moscova și invitația de a participa la un eveniment al ONU din septembrie.
Între timp, mass-media internațională a transmis că pe 13 mai Lukașenko a fost la Centrul Medical Clinic Republican din Minsk. În tot acest timp drumurile către spital au fost blocate pe măsură ce autocratul de apropia, iar forțele de securitate au stat de-a lungul traseului.
Lukashenko se află neîntrerupt la putere din 1994. El a primit al cincilea mandat consecutiv de către comisia electorală din Belarus după alegerile din 2020, ceea ce a dus la proteste în masă și la acuzații din partea opoziției și a occidentului că alegerile au fost fraudate.
Forțele de securitate ale lui Lukașenko au reprimat cu brutalitate protestele în masă, închizând personalitățile opoziției sau determinându-le să ia calea exilului.
Autocratul Lukașenko l-a susținut ulterior pe Putin în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, permițând forțelor rusești să folosească teritoriul belarus ca teren de manevră pentru intervenția Rusiei.
Îți mai recomandăm Jurnalistul belarus Roman Protasevici, condamnat la 8 ani de închisoare de regimul Lukașenko