Rusia a respins un atac cu drone ucrainene în Belgorod. Atac cu rachete și drone asupra Ucrainei

Drona de atac ucraineană S-70. Fotografie de arhivă.

Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele sale de apărare aeriană au respins un atac cu drone ucrainene în dimineața zilei de 8 octombrie, doborând 16 vehicule aeriene fără pilot.

Paisprezece dintre drone au fost doborâte deasupra teritoriului regiunii Belgorod de la granița cu Ucraina, iar alte două drone au fost distruse în largul coastei rusești a Mării Negre, a declarat ministerul într-un mesaj pe Telegram.

De cealaltă parte, autoritățile militare din Ucraina au transmis marți dimineața că Rusia a lansat două rachete balistice Iskander-M și 19 drone într-un atac nocturn, iar forțele aeriene au doborât 18 drone în timp ce o altă dronă s-a întors în spațiul aerian rusesc.

Forțele ruse au folosit drone și rachete și pentru a ataca regiunea sudică Odesa, au mai declarat forțele aeriene într-o postare pe Telegram.

Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a declarat că atacul cu drone asupra orașului Ciornomorsk a provocat incendii la trei etaje ale unei clădiri de apartamente, dar nu au existat victime.

De asemenea, atacul a declanșat un incendiu, acum stins, la o clădire administrativă și de producție din districtul Odesa, a adăugat el, în timp ce o dronă a căzut într-o zonă deschisă fără a exploda.

O rachetă rusească a lovit, de asemenea, o navă sub pavilion Palau în portul Odesa luni, ucigând un cetățean ucrainean și rănind cinci membri ai echipajului în al doilea astfel de atac în tot atâtea zile, au declarat oficialii.

Peste 1.000 de persoane evacuate în Crimeea

În Crimeea, peste 1.000 de locuitori au fost evacuați din cauza unui incendiu la un mare terminal petrolier, a declarat marți un oficial local, citat de AFP.

„Pentru a asigura siguranța persoanelor care locuiesc în apropierea locului situației de urgență, 1.047 de persoane au fost evacuate temporar în adăposturi”, a scris pe Telegram primarul orașului Feodosia, numit de Rusia, Igor Tkacenko.

Ucraina a transmis luni că forțele sale au efectuat un „atac de succes” în timpul nopții asupra unui terminal petrolier offshore din Feodosia.

Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au spus apoi că un incendiu a izbucnit la depozitul din orașul-port de la Marea Neagră, cu aproximativ 70.000 de locuitori, și că nu au existat victime.

Rusia nu a menționat vreun atac ucrainean asupra terminalului.

Îți mai recomandăm Atac aerian asupra Kievului. Incendiu puternic într-un oraș din Crimeea ocupată

Autoritatea rusă de supraveghere a siguranței consumatorilor a declarat luni că verificările inițiale nu au găsit niveluri excesive de poluare a aerului.

Totuși, organismul de supraveghere a declarat că incendiul face ravagii la Sea Oil Terminal, al cărui site web spune că „stochează combustibil în caz de situații de urgență și asigură securitatea energetică a Crimeei”.

Incendiul s-a extins la „până la 2.500 de metri pătrați”, a declarat marți o sursă din cadrul serviciilor de urgență pentru agenția de știri RIA Novosti.

Ucraina insistă că astfel de lovituri sunt represalii corecte pentru atacurile rusești asupra propriei infrastructuri energetice, care au cauzat pene masive de curent și au privat milioane de oameni de energie.

Îți mai recomandăm O rachetă supersonică rusească a lovit baza ucraineană de la Starokosteantîniv

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.