Guvernul de la Belgrad încheie contracte cu firme supuse sancțiunilor SUA pentru crimă organizată

Your browser doesn’t support HTML5

Investigation: Belgrade Doles Out Deals To Firms Despite U.S. Sanctions For Alleged Crime Ties

Companiile sârbilor aflați pe lista neagră a Washingtonului pentru activități de crimă organizată câștigă milioane de dolari din contractele cu statul sârb, arată o investigație a Serviciului Balcanic al RFE/RL.

Firmele înregistrate de Radule Stevici, Zvonko Veselinovici și Milan Radoicici au câștigat contracte de construcție în nordul Kosovo, dominat de sârbi, precum și în interiorul Serbiei, scrie RFE/RL.

Acele acorduri au fost încheiate după ce cei trei dintre ei au fost incluși pe o listă de 13 cetățeni sârbi sancționați de Departamentul de Trezorerie al SUA în decembrie 2021 pentru presupusele lor legături cu crima organizată și corupție.

Statele Unite au impus sancțiunile conform Legii Magnițki, care îi permite Washingtonului să impună sancțiuni persoanelor și entităților responsabile de abuzuri și încălcarea drepturilor omului.

Stevici, Radoicici și Veselinovici nu au răspuns solicitărilor de comentarii din partea RFE/RL. Nici oficialii guvernului sârb nu au oferit comentarii cu privire la contractele încheiate cu cei trei.

Corupția are legătură cu lucrările de construcții în Serbia, astfel de contracte fiind „surse semnificative de bani ilegali”, potrivit unui raport din ianuarie 2022 al Inițiativei Globale Împotriva Crimei Organizate Transnaționale.

Freedom House, organizație nonprofit finanțată de guvernul SUA, a declarat în ultimul său raport anual despre Serbia că este terenul erodării constante a drepturilor politice și libertăților civile sub conducerea Partidului Progresist Sârb al președintelui Aleksandar Vučić.

Vučić este un fost ultranaționalist care și-a consolidat puterea reinventându-se ca un reformator angajat în eforturile Serbiei către aderarea la Uniunea Europeană.

Veselinovici este un renumit cap al crimei organizate din nordul Kosovo, care „este implicat într-o schemă de mită pe scară largă cu oficiali de securitate kosovari și sârbi, care facilitează traficul ilicit de bunuri, bani, narcotice și arme al grupului între Kosovo și Serbia”, spune Biroul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei SUA într-un comunicat de presă din decembrie 2021 care anunță sancțiunile.

Alături de Veselinovici, Radoicici este suspectat că a condus un grup criminal responsabil de asasinarea în 2018 a politicianului sârb kosovar Oliver Ivanovici.

Niciunul nu a fost inculpat oficial, după ce au fugit de anchetatorii kosovari.

Radoicici și Veselinovici sunt considerați ca având o influență puternică în culisele zonelor controlate de sârbi din nordul Kosovo.

Radoicici este vicepreședintele principalului partid politic sârb din Kosovo, sprijinit de Belgrad: Srpska Lista.

De asemenea, Stevici este asociat cu Veselinovici și a folosit aceste legături pentru a câștiga mai multe licitații pentru firma sa de construcții din nordul Kosovo, care lucrează inclusiv la refacerea din temelii a universității din Mitrovița de Nord.

Construcție și renovare din temelii a clădirii universității din Mitrovița de Nord.

Râul Ibar trece prin Mitrovița, împărțind teritoriul între etnicii albanezi (la sud) și etnicii sârbi (la nord) de la sfârșitul războiului din Kosovo, în 1999.

Aproximativ 40.000 de etnici sârbi trăiesc în Kosovo, la nord de râu.

Liderii politici ai sârbilor din nordul Kosovo refuză să recunoască declarația de independență a Priștinei din 2008.

Ei insistă că Kosovo va face întotdeauna parte din Serbia.

Belgradul oferă finanțare pentru patru districte, în principal cu etnici sârbi din Kosovo, în ciuda obiecțiilor Priștinei.

Compania de construcții a lui Stevici ar fi făcut lucrări de construcție în valoare de 7,5 milioane de euro de când a fost sancționată de Washington în decembrie.

Veselinovici și Radoicici sunt, de asemenea, activi în construcții și au câștigat contracte profitabile, inclusiv pentru construcția de autostrăzi în sud-vestul Serbiei și lucrări la liniile de transport cu industria de stat a energiei electrice din Serbia.

Începuturi modeste

Cu o investiție inițială care înseamnă echivalentul a 10 euro, Stevici și-a înființat firma de construcții Rad 028 Zvecan în Serbia în 2014.

Curând după aceea, contractele au început să curgă. Numai în 2015, compania sa a făcut echivalentul a 1 milion de euro.

În multe cazuri, Rad 028 Zvecan a fost singurul ofertant, arată documentele.

Averile lui Rad 028 Zvecan au crescut odată cu trecerea anilor.

Între 2016 și 2019, compania a încheiat contracte de muncă în zonele controlate de sârbi din nordul Kosovo, în valoare de cel puțin 8,5 milioane de euro, potrivit unei investigații a RFE/RL.

O afacere deosebit de profitabilă în acei patru ani a fost construcția unui centru studențesc din Mitrovița de Nord, în valoare de peste 685.000 de euro.

Clădirea căminului studențesc din Mitrovița de Nord.

În 2019, compania lui Stevici a câștigat o licitație pentru construirea unui stadion de fotbal în Mitrovița de Nord, în valoare de 1,3 milioane de euro, pentru o echipă locală condusă la acea vreme de Radoicici.

Stadionul urma să fie finalizat în prima jumătate a acestui an, dar o vizită a RFE/RL la fața locului, la începutul lunii iulie, arată prea puțină activitate.

Un mini-excavator stătea lângă câteva movile de pământ, înconjurate de un petic de pământ uscat.

Şantierul stadionului de fotbal din Mitrovița nu avea nicio activitate la începutul acestei luni.

Stevici a înființat, de asemenea, două sucursale ale companiei sale în Kosovo, unde a obținut aproximativ 70 de contracte în valoare de aproximativ 7 milioane de euro între 2018 și 2021 cu Priștina pentru proiecte în zonele populate în special de sârbi.

Lucrarea respectivă, inclusiv un contract de întreținere a rețelelor rutiere din Kosovo, a fost reziliată de guvernul de la Priștina după sancțiunile SUA.

De la faliment la boom imobiliar

În Serbia, Radoicici și Veselinovici și-au făcut o afacere extrem de rentabilă în construcții.

În octombrie 2019, au cumpărat Betonierka Alexinaci, o companie de construcții deținută de stat, sufocată de datorii, care a dat faliment.

Betonierka Alexinaci și-a văzut rapid averea recuperată după ce a fost achiziționată de Inkop, o companie deținută de fratele lui Veselinovici, Zarko, sancționat și el de Statele Unite, și de Radoicici.

A încheiat contracte importante cu statul sârb, multe în care a fost singura companie care a participat la licitație.

În ultimii doi ani, Betonierka Alexinaci a câștigat contracte cu Industria Energiei Electrice din Serbia, în valoare de peste 20 de milioane de euro, pentru furnizarea de stâlpi utilitar din beton, arată documentele obținute de Serviciul Balcanic al RFE/RL.

Radoicici și Veselinovici au participații și în alte companii de construcții.

În ianuarie 2020, cei doi au achiziționat Novi Pazar Roads.

La scurt timp după aceea, contractele au început să se acumuleze, însumând 27,4 milioane de euro în 2020, cu 50 la sută mai mult decât în anul precedent, arată documentele.

Cel mai valoros contract a fost cu orașul Kraljevo - în valoare de 2,6 milioane de euro - pentru lucrări de construcție a drumurilor în localitatea Voćareve Livade, unde se construiesc apartamente pentru membrii forțelor de securitate.

Noile construcții pentru membrii forțelor de securitate sunt considerate „importante pentru consolidarea sistemului de securitate națională”, așa cum este prevăzut în legislația specifică privind locuințele pentru personalul de securitate.

De la anunțarea sancțiunilor SUA, Novi Pazar Roads a câștigat cel puțin cinci contracte - în Novi Pazar, Tutin, Vrnjačka Banja și Kraljevo - cu cele mai profitabile, evaluate la 1,8 milioane de euro, pentru o construcție de drumuri în Novi Pazar.

Oficialii sârbi nu au răspuns solicitărilor RFE/RL de a comenta motivul pentru care companiilor aflate pe lista neagră a Washigntonului încă li se acordă contracte guvernamentale.

Articol scris de Tony Wesolowsky pe baza relatărilor corespondentului RFE/RL Balkan Service, Nevena Bogdanovici, și corespondentului la Kosovo, Sandra Cvetkovici.