Președintele american Joe Biden a cerut eliberarea tuturor jurnaliștilor închiși, inclusiv a lui Alsu Kurmașeva de la RFE/RL și Evan Gerșkovici de la The Wall Street Journal. Ei sunt reținuți în Rusia pe baza unor acuzații pe care ei, angajatorii și susținătorii lor le resping ca fiind motivate politic.
„Jurnalismul nu ar trebui să fie o infracțiune nicăieri pe Pământ”, a transmis Joe Biden într-o declarație care marchează Ziua Mondială a Libertății Presei pe 3 mai.
„În Rusia, jurnaliștii americani Evan Gerșkovici și Alsu Kurmașeva au fost închiși în legătură cu activitatea lor pentru The Wall Street Journal și pentru Radio Europa Liberă / Radio Liberty”, a spus președintele SUA.
Alsu Kurmașeva, o jurnalistă RFE/RL care lucrează la Praga, cu dublă cetățenie, americană și rusă, se află în custodia Rusiei din 18 octombrie 2023, sub acuzația de încălcare a așa-numitei legi a „agenților străini”.
Criticii legii și grupurile pentru drepturile omului spun că legea este folosită de Kremlin pentru a reprima vocile critice la adresa Kremlinului.
Îți mai recomandăm Parlamentul European cere Rusiei eliberarea a 14 deținuți politici și a doi jurnaliști: Alsu Kurmașeva și Evan Herșcovici
Kurmașeva, în vârstă de 47 de ani, a fost acuzată și de răspândirea de falsuri despre armata rusă și riscă până la 10 ani de închisoare, dacă va fi condamnată.
RFE/RL și guvernul SUA spun că acuzațiile Rusiei sunt de fapt represalii pentru munca ei ca jurnalist.
De asemenea, jurnalistul Wall Street Journal, Evan Gerșkovici, se află în detenție din martie anul trecut, acuzat de spionaj. Atât el, cât și ziarul neagă vehement acuzațiile și afirmă că bărbatul de 32 de ani își făcea doar treaba de reporter acreditat când a fost arestat.
Moscova a fost acuzată că a reținut cetățeni americani pentru a-i folosi ca monedă de schimb pentru rușii condamnați la închisoare în Statele Unite.
„De Ziua Mondială a Libertății Presei, Statele Unite solicită eliberarea imediată și necondiționată a tuturor jurnaliștilor care au fost puși în spatele gratiilor pentru că pur și simplu și-au făcut meseria", a spus Joe Biden, menționându-l și pe Austin Tice, un jurnalist independent american răpit și deținut în Siria din 2012.
Joe Biden a mai declarat că administrația de la Washington va anunța în curând măsuri concrete ca răspuns la detenția abuzivă a jurnaliștilor din întreaga lume. El a numit reprimarea libertății presei o „amenințare gravă” la adresa securității naționale a Americii.
„Voi autoriza măsuri, inclusiv sancțiuni și interdicții de viză, împotriva celor care întreprind acțiuni abuzive pentru a reduce la tăcere presa”, a spus el.
„Astăzi și în fiecare zi, le recunoaștem curajul, le susținem dreptul de a-și face treaba și suntem alături de ei pentru libertatea presei”, a mai transmis președintele SUA.
Îți mai recomandăm De la libertatea presei la cumpărarea presei. Cât mai valorează independența jurnalistului în era manipulării și a post-adevărului?Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.