Biden a cerut țărilor membre NATO să sprijine în continuare Ucraina

(de la stânga la dreapta) Premierul britanic Keir Starmer, cancelarul german Olaf Scholz, președintele SUA Joe Biden și președintele francez Emmanuel Macron înainte de întâlnirea lor în format cvadruplu la Cancelaria din Berlin, pe 18 octombrie 2024.

Președintele Joe Biden a îndemnat țările NATO să continue sprijinul pentru Ucraina în războiul său împotriva invaziei rusești. Declarația lui Biden a fost făcută după o întâlnire la Berlin cu premierul britanic Keir Starmer, cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron.

Președintele SUA, Joe Biden a îndemnat țările membre NATO să continue sprijinul pentru Ucraina în războiul său de apărare împotriva Rusiei, în timpul cele mai recente vizite în Germania, cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile din SUA.

Pe măsură ce Ucraina înfruntă a treia iarnă de război și înregistrează pierderi pe câmpul de luptă în est, Kievul și aliații săi se tem că o posibilă revenire a republicanului Donald Trump la Casa Albă ar putea însemna o reducere a sprijinului militar american pentru Ucraina.

Biden a spus că aliații occidentali trebuie „să mențină sprijinul militar, economic și umanitar până când Ucraina va obține o pace justă și durabilă”.

"Ne așteaptă o iarnă foarte dificilă. Nu putem să ne oprim."

În timpul vizitei sale de o zi în Germania, Biden s-a întâlnit mai întâi cu cancelarul Olaf Scholz, apoi cei doi a avut discuții și cu președintele francez Emmanuel Macron și cu premierul britanic Keir Starmer.

Joi, președintele Volodimir Zelenski a prezentat așa-numitul Plan al Victoriei în fața reprezentanților Uniunii Europene și NATO, însă aliații nu au fost de acord cu solicitarea sa pentru o aderare imediată la NATO.

„Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar,” a declarat și cancelarul Scholz, referindu-se la un pachet internațional de împrumuturi în valoare de 50 de miliarde de dolari, finanțat din dobânzile obținute din profiturile activelor rusești înghețate.

„Poziția noastră este clară: susținem Ucraina cât de puternic posibil,” a adăugat el. „În același timp, ne asigurăm că NATO nu devine parte în acest război, pentru a preveni ca acest conflict să nu culmineze într-o catastrofă și mai mare”. Acesta deoarece, în virtutea art. 5, intrarea Ucrainei în NATO înainte de încheierea războiului cu Rusia ar însemna că organizația nord-atlantică s-ar afla imediat în stare de război cu Rusia, ceea ce ar duce la extinderea majoră a conflictului.

Cancelarul Scholz și-a exprimat scepticismul cu privire la unele aspecte din Planul Victoria elaborat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a reiterat refuzul său de a furniza Ucrainei rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acțiune.

Joe Biden se opune, de asemenea, relaxării restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor occidentale pentru a ataca mai adânc în interiorul Rusiei, dar nu a închis complet ușa în această privință.

„În politică externă, nu există niciodată un <<nu îmi voi schimba niciodată părerea>>” a spus Biden. „Deocamdată nu există consens în privința armelor cu rază lungă de acțiune.”

Inițial, Biden trebuia să fie în Germania săptămâna trecută pentru o vizită de stat de patru zile, care ar fi inclus o întâlnire importantă cu Zelenski.

El a anulat acea vizită din cauza Uraganului Milton, dar a ținut neapărat să facă această călătorie de rămas bun în Germania, chiar dacă cu un program redus, concentrat într-o vizită de o zi.