Ramona Săseanu–Moroșanu a fost instalată, marți, cu voturile Parlamentului, în funcția de director general interimar al TVR. Mandatul său este unul limitat, care poate varia între o lună și până la șase luni, au declarat surse politice pentru Europa Liberă.
Ea o înlocuiește pe Doina Gradea, care ocupa funcția de președinte director general al televiziunii publice din 2017. Plenul reunit a respins rapoartele de activitate ale TVR pe 2017, 2018 și 2019, astfel că Doina Gradea și membrii Consiliului de Administrație au fost revocați din funcție.
Alegerea Ramonei Săseanu–Moroșanu pentru șefia TVR ascunde luptele din interiorul Coaliției din timpul negocierii pachetului media. Opțiunea pentru o persoană cu un profil aproape necunoscut, provenită de la Studioul teritorial al TVR Craiova, fără putere, i-a surprins până și pe unii liberali. Președintele Comisiei de Cultură, Iulian Bulai (USR PLUS), a declarat că nu este de acord cu propunerea făcută de PNL, dar decizia a aparținut liberalilor.
Surse din conducerea PNL au declarat pentru Europa Liberă că, după ce negocierile lui Ludovic Orban cu anumite persoane pe care le dorea în fruntea TVR au eșuat, a început să analizeze posibili candidați din studiourile teritoriale ale televiziunii.
„În final, dacă se poate spune așa, au rămas două persoane: una de la TVR Cluj, cealaltă de la TVR Craiova. A câștigat în preferințele conducerii PNL Ramona Săseanu – Moroșanu”, au declarat surse din conducerea liberalilor pentru Europa Liberă.
Coaliția alegea politizarea când schimbă legea
Liderii Coaliției au depus în Parlament un proiect care modifică legea de funcționare a TVR și SRR. Dacă acesta va fi votat în următoarea lună, Parlamentul va putea trece la votarea noii conduceri a televiziunii și radioului public. S-ar termina astfel mandatul directorului general interimar.
Îți mai recomandăm TVR și Radioul public, o afacere politizată în Coaliție. Proiectul împărțirii puteriiPotrivit proiectului, funcția de președinte al Consiliului de Administrație urmează să fie separată de cea de director general. Funcțiile sunt politizate, conform proiectului de lege, pentru niciuna nu se organizează concurs.
În cazul în care se amână un vot pentru legea de funcționare a TVR și SRR, rămân în funcție conducerile interimare votate ieri în Parlament.
PSD a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională procedura prin care au fost instalați directorii interimari la cele două instituții media de stat.
Trei probleme majore pentru Ramona Săseanu–Moroșanu
Cartea de vizită a noului director general interimar al TVR nu este una impresionantă, care să ateste fără dubii calitățile manageriale. Ramona Săseanu a picat în 2012 concursul pentru ocuparea postului de director al Studioului TVR Craiova. Nu a reușit să câștige nici concursul pentru ocuparea postului de producător executiv al studioului TVR Craiova în 2013. În mass-media au apărut mai multe semne de întrebare și asupra CV-ului noului director general al Televiziunii.
În CV-ul trimis către Parlament, Ramona Săseanu susține că a absolvit Facultatea de Științe Economie în 1998, că are studii postuniversitare la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea București 2000 - 2001, specializarea Relații Publice, că a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea „Spiru Haret" din Craiova în 2007 și are și un master la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor la Universitatea din Craiova, finalizat în 2010. Din 2019 și până în prezent este la Master, Facultate de Psihologie de la Universitatea „Spiru Haret" București.
De asemenea, în spațiul public, Ramonei Săseanu i s-a reproșat interviul realizat în 2015 pentru TVR3 cu o vrăjitoare.
A treia problemă majoră este că Ramona Săseanu-Moroșanu are un mandat limitat, nu a prezentat un plan de management în Parlament, iar Consiliul de Administrație este revocat.
Jurnalista din Craiova s-a remarcat în 2019, când a postat pe Facebook un mesaj prin care anunța că nu se lucrează la drumul expres Craiova – Pitești, la doar o zi după ce Liviu Dragnea, fostul președinte PSD, participase la inaugurarea lucrărilor pentru acel tronson. TVR Craiova s-a delimitat în 2019 de poziția Ramonei Săseanu Moroșanu. Liberalii susțin că ea a avut mai multe poziții împotriva conducerii PSD din județul Dolj în timp ce social-democrații se aflau la guvernare.
Noul director general al TVR a realizat mai multe materiale și emisiuni în domeniul sănătății.
Liana Ganea (Active Watch): „TVR și RRA par să fie sub un blestem, partidele vor să pună mâna pe ele”
Liana Ganea este coordonatoarea programului FreeEx al Active Watch și spune că propunerea pentru șefia TVR este „surprinzătoare”. Ea adaugă că este „trist și îngrijorător” că nu s-a urmărit interesul public când a fost nominalizată Ramona Săseanu Moroșanu și nu a fost aleasă o persoană al cărei CV să „garanteze libertate editorială și profesionalism în TVR”.
„Ne-am fi așteptat ca la conducerea TVR, chiar și în această perioadă de interimat, să vină o persoană care să aibă un CV mult mai adecvat pentru funcția de conducere a instituției publice. E un semnal foarte prost pentru angajații din TVR, care au trecut prin mandatul dificil al Doinei Gradea”, a declarat pentru Europa Liberă.
Problema de fond nu o reprezintă această nominalizare, ci cum se fac numirile în fruntea instituțiilor media de stat. Proiectul depus în Parlament de Coaliție de guvernare prevede separarea funcției de director general de cea de președinte al Consiliului de Administrație, dar toate numele trec prin filtrul politic. Inițiativa a primit critici din partea mai multor ONG-uri din România, dar și din partea „Reporteri fără frontiere”.
„Radioul și Televiziunea par că se află sub un blestem, nimic nu pare să lucreze în favoarea celor două instituții, în favoarea modernizării lor, în favoarea câștigării unei mai mari independențe. Este interesul partidelor vechi de a controla aceste instituții media. A fost evident de-a lungul anilor că toate partidele care vin la guvernare nu au altă agendă și dorință decât de a pună mâna pe aceste instituții publice. Nu am identificat vreun element de reformă sau depolitizare în proiectul depus Parlament”, a susținut Liana Ganea pentru Europa Liberă.
Reprezentanta Active Watch crede că o reformă serioasă a TVR și RRA ar presupune o analiză serioasă, evaluări și rapoarte de audit pentru a regândi legea de funcționare.
„Toate partidele uită că roata democratică face în așa fel încât vor ajunge în opoziție și conducerile vor fi schimbate. Nici un partid aflat la putere nu gândește pe termen lung în direcția garantării independenței acestor instituții publice”, constată experta Active Watch.
Loara Ștefănescu, sindicatul din TVR: „Să privim partea bună a lucrurilor, încetarea mandatului doamnei Gradea”
Loara Ștefănescu este jurnalist TVR și vicepreședinte al sindicatului Mediasind din televiziunea publică. A declarat pentru Europa Liberă că trebuie să privim „partea bună a lucrurilor”, că Doina Gradea a plecat din fruntea instituției.
„Trebuia să ieșim din criza în care fostul președinte director general a menținut TVR. Sindicatul nostru vede schimbarea acesteia ca un început al unui proces de reformă. Avem în vedere aspectele profesionale și cele legate de utilizarea banului public și de potențialul profesional al TVR”, este opinia vicepreședintelui Mediasind.
Despre Ramona Săseanu-Moroșanu spune că nu se poate comenta foarte mult.
„Deocamdată, nu s-a prezentat un plan de management în comisiile parlamentare. Vrem să vedem cu ce mandat vine doamna director interimar și ce viziune are asupra dezvoltării televiziunii publice. Sindicatul nostru așteaptă o invitație la dialog”, a precizat Loara Ștefănescu, care a accentuat că noul director general este unul interimar.
Sindicatul Mediasind nu a fost invitat să își spună până acum un punct de vedere nici asupra proiectului privind modificarea legii de funcționare a TVR și SRR.
„Vom avea un dialog intensificat și în regim de urgență cu președinții comisiilor de Cultură și mass-media din Parlament. Am avut o discuție cu președintele Comisiei de Cultură de la Senat, care ne-a promis deschiderea pentru a participa la modificările care pot să fie aduse legii. Dincolo de decizia politică legată de despărțirea celor două funcții, suntem foarte interesați de modul în care vor fi numiți viitorii membri ai Consiliului de Administrație”, a declarat Ștefănescu.
În cadrul negocierilor din Coaliția de guvernare, PNL a propus directorul general al TVR, în timp ce USR PLUS a nominalizat directorul general interimar al Radioului, Liviu Popescu.
Îți mai recomandăm TVR și Radioul public, o afacere politizată în Coaliție. Proiectul împărțirii puterii