Blinken: Moscova „a eșuat de mult timp" în obiectivele de război

Secretaru de Stat american, Antony Blinken, face un bilanț al contraofensivei ucrainene.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Rusia „a eșuat cu mult timp în urmă" în ceea ce a urmărit să obțină în războiul său împotriva Ucrainei și că actuala contraofensivă a Kievului a recucerit un teritoriu substanțial preluat inițial de Moscova, dar a avertizat, de asemenea, asupra unei lupte lungi și „foarte dure" în următoarele luni.

„Obiectivul a fost de a șterge Ucraina de pe hartă, de a-i elimina independența, suveranitatea, de a o subsuma în Rusia. Acest lucru a eșuat cu mult timp în urmă", a declarat Blinken pentru CNN într-un interviu difuzat la 23 iulie.

„Spre deosebire de ruși, ucrainenii luptă pentru pământul lor, pentru viitorul lor, pentru țara lor, pentru libertatea lor", a spus Blinken.

Dar el a avertizat că războiul - care a depășit acum 500 de zile - va continua cel puțin „câteva luni".

Blinken a declarat că Ucraina a înregistrat succese în contraofensiva sa, dar a avertizat că progresul în continuare nu va fi ușor.


„[Ucraina] a preluat deja aproximativ 50% din ceea ce a fost confiscat inițial", a afirmat Blinken, fără a fi specificat.

Mulți observatori occidentali și-au exprimat inițial optimismul că mult-așteptata contraofensivă a Kievului ar putea elibera rapid forțele rusești din regiunile ocupate din estul și sudul țării, dar mulți au sugerat că lucrurile au fost mai dificile decât se spera.

La sfârșitul lunii iunie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că progresul împotriva forțelor rusești a fost „mai lent decât se dorea", dar că Kievul nu va fi presat să accelereze acțiunile sale.

Comentariile vin în contextul în care luptele continuă să facă ravagii în estul și sudul Ucrainei, inclusiv rapoartele privind intensificarea atacurilor forțelor rusești asupra siturilor civile.

Oficialii ucraineni au declarat pe 23 iulie că o persoană a fost ucisă și 22 rănite, inclusiv patru copii, într-un nou atac cu rachete rusești asupra orașului portuar ucrainean Odesa.

Armata rusă a lansat atacuri asupra orașului portuar și a altor instalații ucrainene de export de alimente în ultima săptămână, după ce Kremlinul s-a retras dintr-un acord de coridor maritim negociat de ONU care permitea transportul în siguranță al cerealelor ucrainene.