Blocaj ANAF-procurori. Fără acces direct la baza de date a Fiscului, parchetele fac solicitări pentru a proba evazioniștii

ANAF

Procurorii nu au acces direct la baza de date a ANAF pentru a lucra în dosarele economice. Pentru a obține informații despre conturile sau tranzacțiile bancare ale suspecților trebuie să facă, punctual, o cerere la ANAF pentru a primi aceste date. Astfel se pierde foarte mult timp în anchetarea dosarelor.

Mai mulți procurori ne-au dezvăluit că nu au acces direct la datele Fiscului, în timp ce Parchetul General susține că specialiștii financiari transferați de la ANAF la Parchetul General pot folosi o aplicație care i-ar putea ajuta, însă care este rar utilizată de procurori, pentru că nu au aflat de ea.

Potrivit art 267 din Codul de Procedură Penală (CPP), „Organele administrației de stat care dețin baze electronice de date sunt obligate să colaboreze cu procurorul sau cu instanța de judecată în vederea asigurării accesului direct al acestora la informațiile existente în bazele electronice de date, în condițiile legii”.

Cu toate acestea, mai mulți procurori din țară, de la Parchetul General și din DNA ne-au spus că nu au acces direct la bazele de date ale ANAF atunci când instrumentează dosarele unor suspecți de infracțiuni economice.

Promisiuni neonorate

Mai mulți procurori s-au arătat nemulțumiți de faptul că pierd foarte mult timp în cursul urmăririi penale cu adrese către Fisc și nu înțeleg cum a fost posibil ca până acum doi ani să aibă acces la bazele de date și acum nu se mai poate.

„Deși toți candidații la funcțiile de conducere în Ministerul Public și-au luat angajamentul public în cadrul interviurilor să rezolve această problemă, ea a rămas încă în aer. Munca ne este serios îngreunată și ceea ce am putea obține în timp real cu un simplu click, în realitate obținem prin întocmirea a zeci de ordonanțe. Spre exemplu, domnul Bogdan Licu, pe când era procuror general interimar, s-a lăudat că rezolva problema inclusiv la bilanțurile la care a participat. După aproape un an, se pare că pe nimeni nu interesează cu adevărat să ne sprijine să lucram mai eficient în dosarele economice”, ne-a declarat un procuror care are în lucru astfel de cazuri.

Experți preluați de Parchetul General

Începând cu 2015, accesul la baza de date a ANAF era neîngrădit pentru procurori și experții antifraudă. Începând cu 7 noiembrie 2019, acești specialiști au fost preluați de Parchetul General. Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, ne-a declarat că a trecut inspectorii antifraudă de la ANAF la Parchetul General deoarece fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, începuse să interzică detașările acestora. „ Teodorovici refuza să prelungească detașările experților antifraudă, cu riscul de a stopa anchetele aflate în derulare. Am moștenit această anomalie care obliga inspectorii ANAF să activeze doar în cadrul Ministerului Public. Am făcut un proiect de lege pe care l-am trecut prin Camera Deputaților și prin Senat, lege prin care acești specialiști au trecut la Parchetul General”, ne-a declarat Ana Birchall. Odată angajați ai Parchetului, experții antifraudă și procurorii nu au mai avut acces direct la baza de date a ANAF.

Biroul de presă al ANAF a explicat pentru Europa Liberă că din moment ce acești specialiști nu mai sunt angajații Fiscului, este normal să nu mai aibă acces la baza de date a instituției.

În replică, Parchetul General susține că, totuși, există o aplicație care ar permite accesarea informațiilor fiscale ale suspecților.

Potrivit art. 1201 din Legea nr. 304/2004, „în cadrul parchetelor îşi pot desfăşura activitatea specialişti în domeniul economic, financiar, bancar, vamal, informatic, precum şi în alte domenii, pentru clarificarea unor aspecte tehnice în activitatea de urmărire penală". De asemenea, potrivit Legii nr. 199/2019 persoanele încadrate pe funcţia de inspector antifraudă în cadrul Direcţiei de combatere a fraudelor la data intrării în vigoare a prezentei legi se transferă şi se reîncadrează în cadrul parchetelor pe posturi de specialişti prevăzuţi de Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. În ceea ce priveşte accesul la bazele de date ale ANAF, menţionăm că, la acest moment, specialiştii din cadrul PÎCCJ au acces la sistemul informatic PatrimVen al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală - Ministerul Finanţelor Publice, ce a fost aprobat prin Ordinul M.F.P. nr. 2632/2016, cu modificările şi completările ulterioare”, ne-a transmis Parchetul General.

Problema este că procurorii întrebați de Europa Liberă nu au auzit de această aplicație de care vorbește Parchetul General.

„Sincer, nu știu despre ce e vorba. Poate există aplicația de care vorbiți, dar eu nu am auzit de ea. În Parchetul nostru nu o folosește nimeni. Semnăm zilnic ordonanțe către ANAF pentru a primi datele”, ne-a transmis un procuror șef.

Această birocrație inutilă în soluționarea mai rapidă a urmăririi penale nu se regăsește doar în relația Fiscului cu procurorii. Nici inspectorii Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) nu au acces la baza de date a ANAF.

Într-o conferință de presă recentă, ministrul Justiției Cătălin Predoiu a recunoscut că aceasta este o provocare a instituției, ANABI neavând acces la aceste date financiare.

Am întrebat Ministerul de Finanțe, instituție care are în subordine ANAF, dacă este dispus să se revină la situația anterioară, în sensul de a permite procurorilor accesul direct la bazele de date ale instituției, însă până la ora publicării acestui material nu am primit un răspuns.

Bunele intenții de la început de mandat

Și procurorul general Gabriela Scutea a promis în proiectul de management o mai bună coordonare între instituții pentru a avea rezultate maxime.

Coordonarea trebuie clădită pe o bună comunicare, ca premisă a atingerii obiectivelor în termenele fixate, pe folosirea în mod constant a instrumentelor de lucru care oferă nivelul optim de date pentru rezolvarea lucrărilor curente (baza de date centralizată privind corupția, analizele și raportările de date în baza sistemului informațional) (...) Asigurarea pregătirii corespunzătoare a personalului auxiliar de specialitate. Obiectivul specific se referă la utilizarea mijloacelor tehnice din dotare în scopul obţinerii în mod rapid a tuturor datelor care interesează activitatea MP”, se arată în proiectul de management al procurorului general.

Potrivit datelor oficiale, anul trecut, numai din dosarele DNA a fost recuperată suma de14,8 milioane de euro în timpul urmăririi penale de la persoanele cercetate de procurorii anticorupție, iar judecătorii au dispus confiscarea și recuperarea a 119,3 milioane de euro de la cei condamnați definitiv.