Lucian Bode și-a retras cartea scrisă pe baza tezei de doctorat plagiate. Semnificația gestului

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a dat curs sancțiunilor din decizia UBB, care a constatat un „plagiat extins” în teza sa de doctorat, și a cerut retragerea cărții pe care a scris-o pe baza acestei teze.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat, despre care Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a constat că include plagiat extins și e „​profund viciată”, potrivit Edupedu.ro.

Retragerea cărții se putea face în termen de 15 zile de la decizia Comisiei de Etică a UBB, din 11 ianuarie, prin care a cerut acest lucru. Astăzi era ultima zi în care Lucian Bode putea retrage cartea.

Președintele Comisiei de Etică, Dacian Dragoș, a precizat că, potrivit înștiințării, editura a spus că se va conforma, iar cartea nu se mai află în circulație sau comercializare.

„Am primit mesaj de la ministrul Lucian Bode, cum că a cerut editurii să retragă cartea, iar editura a spus că așa va face și că nu se mai află în circulație sau comercializare cartea”, a declarat Dacian Dragoș potrivit sursei menționate.

Comisia de Etică a UBB a cerut prin decizia din 11 ianuarie Editurii CA Publishing să retragă volumul „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, publicată pe baza tezei de doctorat a lui Lucian Bode, cu posibilitatea de republicare după corectarea tuturor abaterilor constatate.

Universitatea Babeș Bolyai i-a mai cerut lui Lucian Bode să alinieze „teza la standardele de etică academică”.

Îți mai recomandăm Scutul invizibil din jurul doctoratului ministrului Lucian Bode și legăturile universității cu SRI și politica. Hellvig, Coldea, Maior

În cazul în care cartea nu ar fi fost retrasă de pe piață în termenul de 15 zile, Comisia de Etică a universității clujene avea obligația să sesizeze Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării pentru analiza cărții. Respectivul organism nu este limitat la sancționarea membrilor comunității academice și de cercetare având și posibilitatea de a decide sancțiuni referitoare la cartea publicată pe baza tezei.

L-am întrebat pe profesorul Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității București, dacă faptul că ministrul Lucian Bode a pus în practică sancțiunile din decizia Comisiei de Etică a UBB ar putea să însemne și o recunoaștere a plagiatului.

„Atâta timp cât această retragere nu este însoțită de recunoașterea explicită a vinovăției, adică plagiatul, nu are decât o valoare procedurală. Acesta este un gest care probabil a fost considerat fără costuri publice sau financiare”, spune Cristian Preda pentru Europa Liberă.

În momentul în care Comisia de Etică a UBB a pronunțat decizia de plagiat, Lucian Bode a calificat demersul drept unul „periculos”, care încalcă „flagrant decizia Curții Constituționale” și a acuzat universitatea ca a dat curs unor „presiuni”.

În jurul plagiatului ministrului de Interne, PNL a ridicat un zid de tăcere, refuzând să dea orice fel de declarații.

La fel, președintele Klaus Iohannis, promotorul României Educate și al „toleranței zero” față de plagiat nu a avut niciun fel de reacție după decizia Universității din Cluj.

Îți mai recomandăm Iohannis, de la „toleranță zero” față de plagiat la toleranță maximă față de Bode și Ciucă