Bodyguarzi & cerberi. Cine sunt soldații din Legiunea Străină care îl protejează pe Călin Georgescu

Călin Georgescu e păzit de foști luptători din Legiunea Străină. A declarat de mai multe ori că nu se teme de nimic, pentru că are în spatele său poporul român.

La orice apariție a lui Călin Georgescu, în anturajul său se poate distinge un bărbat înalt cu barbă, cu fizic impresionant și privire scrutătoare. Uneori, lui i s-au alăturat și alții – pe același tipar. Sunt bărbați antrenați pentru luptă, care acum îl păzesc fostul candidat.

Pe 24 noiembrie, la alegerile prezidențiale pentru președinția României, în ziua votului, Călin Georgescu nu era în atenția presei. A ajuns la secția de votare însoțit de soție, staff și doar o gardă de corp.

Nicio televiziune n-a fost prezentă, așa că singurele imagini care există sunt de la echipa sa de filmare.

În aproape toate imaginile, în spatele lui Călin Georgescu se vede un bărbat înalt, cu barbă. Este un fost luptător în Legiunea Străină.

La primul tur al alegerilor prezidențiale, în spatele lui Călin Georgescu a stat permanent o gardă de corp.

După validarea rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidențiale, Călin Georgescu a refuzat paza SPP, la care, conform legii, ar fi avut dreptul – după cum relatează Pro TV.

În schimb, a preferat să sporească numărul gărzilor de corp private care-l însoțeau.

Pe 8 decembrie, când a a mers „să voteze” la o secție din Mogoșoaia (lângă București) – deși alegerile au fost anulate de Curtea Constituțională – el era însoțit de cel puțin patru bărbați bine antrenați.

Cine sunt bărbații care îl păzesc pe Călin Georgescu?

Europa Liberă i-a contactat pe toți cei menționați cu nume și prenume în acest articol, precum și echipa de campanie a lui Călin Georgescu. Am întrebat cine a angajat gărzile de corp, cine îi plătește și cum s-a făcut selecția. Am primit răspuns doar de la Eugen Sechila. Vom publica celelalte răspunsuri când le vom primi.

Marin Burcea, zis și „Lunetistu'

Marin Burcea a fost pentru scurt timp în atenția tabloidelor pentru relația cu vedeta de televiziune Tania Budi. Publicațiile mondene au scris despre trecutul lui Burcea în Legiunea Străină și despre porecla „Lunetistu'” pe care a căpătat-o după experiența militară.

A fost chiar subiectul unui mini reportaj TV, în momentul în care s-a apucat de kickboxing.

„Am fost doi ani în Guyana Franceză şi faceam misiuni, în acelaşi timp, în Brazilia. Eram tot timpul în acţiune. Eu eram într-o secţie de comando şi elicopterul era, de fapt, arma noastră. Eram mereu în elicopter şi acţionam direct. În Mali cred că a fost cea mai dificilă misiune. Pentru că am avut un schimb de focuri şi se schimbă datele problemei când se întâmplă asta”, spunea Marin Burcea la Antena Sport în 2020.

Prezența lui în Legiune e confirmată chiar pe pagina oficială a organizației. În 2021, oficialii militari demască o înșelătorie cu fotografii ale lui Burcea, furate de pe o pagină a lui de social media. Și îi confirmă prezența în Legiunea Străină între 2013 și 2018.

„Deși a părăsit Legiunea în 2018, după cinci ani de contract, fotografii cu el în uniformă – furate în 2017 – continuă să circule. Foarte mult. Fosta sa unitate a făcut calculele: din septembrie 2020, diverse imagini cu el au fost folosite pentru a crea 4.900 de profiluri false de militari francezi, cu scopul de a extorca bani, în mare parte de la femei contactate pe rețelele sociale”, scrie în comunicatul Legiunii Străine.

Pe pagina oficială a Legiunii Străine este publicat un comunicat despre Marin Burcea.

Zeci de astfel de conturi mai există și acum. Aproape 20 de conturi de Facebook folosesc chiar numele său real. La fel de multe de TikTok.

Marin Burcea este acum garda de corp a lui Călin Georgescu și este alături de el în toate aparițiile publice. O investigație Rise Project îl numește șeful echipei de pază a candidatului la președinție despre care serviciile secrete spun că a fost sprijinit de Rusia.

Marin Burcea este singurul care a apărut alături de Călin Georgescu la declarațiile din seara zilei de 24 noiembrie de la Izvorani, când candidatul filorus tocmai aflase că a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale.

După anunțarea primelor rezultate ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, Călin Georgescu a ieșit la declarații de presă însoțit de Marin Burcea.

O astfel de gardă de corp, cu o asemenea experiență, nu lucrează pentru nicio firmă. Lucrează pe cont propriu și este foarte scump, spune pentru Europa Liberă un expert în pază și protecție, sub protecția anonimatului.

Între 300 și 500 de euro pe zi, spune altă sursă.

Conform declarației sale de avere, depusă odată cu candidatura la alegerile pentru Președinția României, familia Georgescu are un venit lunar de aproximativ 8.000 de lei (1.600 de euro).

Bărbatul cu barbă roșcată

Timp de o săptămână, de la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale și până la alegerile parlamentare, Călin Georgescu n-a mai ieșit în public.

Pe 1 decembrie, când a mers la Mogoșoaia pentru vot, era însoțit în secția de votare de trei gărzi de corp.

La alegerile parlamentare din 1 decembrie, Călin Georgescu a venit însoțit de patru gărzi de corp. În imagine sunt surprinși trei dintre bodyguarzi. Unul dintre ei este Marin Burcea.

Alături de Marin Burcea, în scenă intră bărbatul cu barbă roșcată. Și el este fost luptător în Legiunea Străină. Apare chiar pe pagina oficială a Legiunii, la o postare despre o misiune din 2020.

Imagini cu el luptând într-un ring de box, în 2020, tot dintr-o misiune a Legiunii Străine, sunt postate pe un blog militar.

Bărbatul cu barbă roșcat apare într-o fotografie de la un turneu de box, pe un blog militar.

În fotografia din secția de votare, lângă fostul luptător în Legiunea Străină, mai este un bărbat, tot gardă de corp.

El apare într-o fotografie din 2017, alături de Bogdan Cristache și Costel Axinte, foste gărzi de corp la un club patronat de Andrei Năstase, fiul fostului premier PSD Adrian Năstase, și de Horia Constantinescu, la acel moment șeful Protecției Consumatorilor.

În fotografia publicată în 2017 de info-sud-est.ro, Horia Constantinescu (mijloc, în pantaloni albi) apare însoțit de mai mulți bodyguarzi. Încercuit în stânga este cel care pe 1 decembrie l-a apărat pe Călin Georgescu.

Romeo Mihai Anechitei, fost luptător în Legiunea Străină

Tot pe 1 decembrie, în anturajul lui Călin Georgescu apare și Romeo Mihai Anechitei.

Originar din Suceava, fost sportiv de lupte greco romane, Romeo Anechiței a plecat în Franța și mai apoi în Congo, racolat fiind de Horațiu Potra, conform stiridinbucovina.ro.

Cel mai probabil, a fost în Congo în Legiunea Străină între 2003 și 2008. Pe pagina sa de Facebook era postată sigla unui regiment din Legiunea Străină, postare ștearsă zilele trecute de Anechitei.

În România, din 2001 și până în 2002, Anechiței a fost angajat al unor firme de pază din Suceava și București. S-a reangajat în țară abia în 2008.

Romeo Mihai Anechitei (stânga) în dispozitivul de pază al lui Călin Georgescu pe 8 decembrie, la Mogoșoaia.

A lucrat la mai multe firme de pază până în 2020, după care nu mai figurează ca angajat. Este acționar în mai multe firme.

În 2021, a cerut Institutului Național de Statistică din Franța să modifice statutul său după ce figura ca decedat din 2017.

La Olimpiada de la Paris a fost angajat gardă de corp de David Popovici.

Florin Roată, cascador

La ieșirea publică de pe 8 decembrie, de la Mogoșoaia, Călin Georgescu a mers la secția de votare cu intenția declarată de a-și exprima opțiunea, deși procesul electoral fusese deja anulat de Curtea Constituțională.

A mers însoțit din nou de gărzi de corp – Marin Burcea, bărbatul cu barbă roșcată, Romeo Anechitei.

Cascadorul Florin Roată (stânga) l-a însoțit pe Călin Georgescu pe 8 decembrie la Mogoșoaia.

În imediata sa vecinătate apare, însă, un personaj nou. Cascadorul Florin Roată, cel despre care presa a scris că s-a bătut cu Jean Claude Van Damme.

De profesie medic veterinar, Florin Roată e practicant de arte marțiale și „a urcat pe podiumul campionatului mondial, în Coasta de Fildes (Africa)”, scria stiri.botosani.ro în 2016. Din 1999, Florin Roată este cascador la Studiourile Buftea, conform aceleiași surse.

A apărut în zece filme, conform cinemagia.ro și a jucat, într-adevăr, alături de Jean Claude van Damme.

Postează des pe pagina sa de Facebook, unde are opinii politice, naționaliste. Postările sale sunt anti-LGBT și anti-ucrainene. După 24 noiembrie, i-a făcut constant campanie lui Călin Georgescu.

Florin Roată are postări anti-LGBT și anti-ucrainene.

Florin Roată este un admirator al lui Călin Georgescu.

Eugen Sechila, sfătuitorul lui Georgescu

Pe 24 noiembrie, când Călin Georgescu a ieșit din secția de votare de la Mogoșoaia, între admiratorii veniți să-l salute au fost și Eugen Sechilă și soția sa.

Același Eugen Sechila a apărut, pe 4 decembrie, lângă Călin Georgescu înaintea interviului pe care l-a dat publicației Gândul. Doar că prezența sa acolo pare mai mult de sfătuitor decât de gardă de corp.

Și Eugen Sechila este un fost luptător în Legiunea Străină.

„Bună ziua. Mă numesc Eugen Sechila, am 43 de ani și sunt de profesie militar, fost subofițer în regimentul de parașutiști al Legiunii Străine, unde am activat timp de 16 ani. Am adăugat experienței mele militare pe aceea de consultant militar în Africa subsahariană”, spune el într-un video postat pe Facebook.

El este căsătorit cu Elena Sechila (fostă Puiu), despre care presa susține că este nepoata legionarului Gogu Puiu. Împreună, conduc Asociația „Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei”, care organizează evenimente de comemorare a luptătorilor anticomuniști și promovează valorile tradiționale.

Asociația mai organizează și tabere de instruire. Cercetășie, cum le numește el. Soția lui Călin Georgescu a declarat că și copiii lor au participat la astfel de tabere.

„Organizez tabere de supraviețuire și de conduită a vieții, unde mă străduiesc să împărtășesc celor tineri valorile tradiționale, virtuțile cardinale, reziliența fizică și morală, tehnici de supraviețuire – autoapărare, prim-ajutor, orientare și topografie, construirea unui adăpost, aprinderea unui foc, definirea lucrurilor esențiale în prezervarea vieții și a resurselor proprii, etc. În taberele pe care le organizez abordăm cu mare atenție chestiunea pericolelor și adicțiilor juvenile, importanța și sensul vocației, legile fundamentale ale vieții, practica rugăciunii și beneficiile implicite”, spune, pentru Europa Liberă, Eugen Sechila.

Soții Sechila a fost implicat direct în strângerea de semnături pentru Călin Georgescu.

„Am fost alături de dl. Călin Georgescu în toată această perioadă, încă de la începutul chemării pe care a adresat-o poporului român. L-am acompaniat la mai multe emisiuni, dimpreună cu ceilalți apropiați ai domniei sale, toți voluntari și într-un spirit de solidaritate”, explică Eugen Sechila.

Pe pagina de Facebook dedicată strângerii de semnături pentru candidatura lui Călin Georgescu apare ca persoană de contact Eugen Sechilă.

Eugen Sechila neagă vehement termenul de „neolegionar” care îi e atribuit de presă.

Însă, într-o fotografie postată pe pagina soției sale, pe 1 octombrie, poartă în piept însemnul legionar.

„Aceasta etichetă îmi este aplicată din dorința de a semăna neîncredere, discreditare, defăimare, nu atât asupra mea, cât asupra domnului Călin Georgescu. În afara de amalgamul voit în care sunt puse cele două subiecte «Legiunea Străină» și «Mișcarea Legionară», este vădită intenția de a se transforma imaginea de patriot autentic cu cea de extremist [...] Nu am făcut niciodată apologia Mișcării Legionare, eu neavând nici o calificare în istorie, nu m-am proclamat niciodată ca fiind neo-legionar, cu atât mai puțin lider al vreunei grupări de acest gen”, spune, pentru Europa Liberă, Eugen Sechila.

Într-o postare pe pagina personală a Elenei Sechila (fostă Puiu), cei doi soți apar alături de Călin Georgescu. Eugen Sechila poartă pe piept însemnul legionar.

Imaginea cuplului Sechila a fost folosită în campania referendumului pentru familie, ca model de familie tradițională.

Imaginea soților Sechila a fost folosită în campania Referendum pentru Familie.

Eugen Sechila a fost oprit în trafic și dus la audieri de către poliție, luni, 9 decembrie, după ce a postat un mesaj pe TikTok în care îi chema în Piaţa Victoriei pe toţi cei care l-au votat pe Călin Geogescu. Poliţiştii s-au autosesizat şi l-au oprit în trafic, conform Știrile ProTV.

Ce posibile legături sunt între gărzile de corp ale lui Călin Georgescu

Trei dintre cei patru foști luptători în Legiunea Străină au legături fie cu Eugen Sechila, fie cu Horațiu Potra.

Jurnaliștii de la Rise Project au scris că între Marin Burcea și Eugen Sechila există o legătură. Și-au bazat afirmația pe o fotografie de pe pagina de Facebook a Asociației „Gogu Puiu”, în care cei doi apar la una dintre taberele de pregătire.

Horațiu Potra este și el un fost luptător în Legiunea Străină și se ocupă acum cu trimiterea de mercenari români în Congo. A fost reținut la sfârșitul săptămânii trecute după ce a fost oprit în trafic, iar în mașina sa au fost găsite diverse arme. De marți, 10 decembrie, este sub control judiciar.

Deși inițial Călin Georgescu a negat că îl cunoaște, după apariția în spațiul public a unor fotografii în care apare alături de Potra și Sechila, candidatul la prezidențiale și-a amintit: pozele sunt mai vechi, de acum patru ani, iar scopul întâlnirii a fost asigurarea pazei sale.

Și Eugen Sechila a explicat, la Realitatea TV, că întâlnirea a avut loc pentru a pune la punct paza lui Călin Georgescu.

Niciunul dintre ei nu a spus de ce ar fi avut nevoie de pază Călin Georgescu acum patru ani și nici dacă garda de corp de acum e ca urmare a acelei întâlniri.

„Îi cunosc, evident, pe oamenii care-i asigură protecția domnului Georgescu. Într-adevăr, sunt toți foști militari din Legiunea Străină. La fel ca și mine, au răspuns și ei aceleiași chemări. Domnul Călin Georgescu s-a exprimat recent asupra rațiunilor acestei alegeri – nu impactează în niciun fel bugetul statului”, explică, pentru Europa Liberă, Eugen Sechila.

Îți mai recomandăm Descinderi la locuinţa lui Horaţiu Potra şi la alte adrese

Despre Legiunea Străină

Legiunea Străină este o unitate militară de elită a armatei franceze, creată în 1831. Recrutează voluntari din întreaga lume, indiferent de naționalitate sau trecut, și le oferă posibilitatea de a lupta sub drapelul Franței.

Legiunea Străină este renumită pentru programul său intens de pregătire fizică și psihologică. Militarii sunt pregătiți să lupte în condiții extreme și în medii diverse (deșert, junglă, munți).

Legiunea participă la misiuni militare și umanitare în întreaga lume, inclusiv în zone de conflict. Este folosită în operațiuni speciale, menținerea păcii și intervenții de urgență.

Militarii care servesc timp de 5 ani în Legiunea Străină pot solicita cetățenia franceză, un proces cunoscut sub numele de „Français par le sang versé” („francez prin sângele vărsat”), în cazul în care au fost răniți în luptă.

Selecția militarilor pentru Legiunea Străină

Cerințe de bază

  • Vârsta: între 17 și 39 de ani (vârsta minimă este 17 ani, cu consimțământul părinților).
  • Naționalitate: Oricine poate aplica, indiferent de naționalitate.
  • Condiție fizică și mentală: stare bună de sănătate, atât fizică, cât și psihică.
  • Cazier judiciar: Un trecut curat nu este neapărat obligatoriu, dar infracțiunile grave pot fi un impediment. Legiunea oferă adesea o „a doua șansă” persoanelor cu trecut dificil.
  • Documente necesare:
    • Pașaport sau act de identitate valabil.
    • Certificat de naștere (nu este obligatoriu inițial, dar poate fi cerut mai târziu).

Înscrierea și testarea

  • Nu este posibilă înscrierea online sau prin corespondență. Recrutarea se face personal la unul dintre centrele de recrutare ale Legiunii Străine din Franța. Cel mai cunoscut este Aubagne (lângă Marsilia)
  • Legiunea oferă cazare, hrană și îngrijire medicală gratuită pe durata selecției.
  • Testarea - teste fizice, medicale, psihologice, de logică și IQ.

Perioada de probă

  • Cei care trec selecția urmează o perioadă de probă de 4 luni, în care sunt supuși unui antrenament intensiv. În această perioadă, primesc uniformă, cazare, hrană și o mică indemnizație.

Perioada contractuală

  • După perioada de probă se semnează un contract inițial de 5 ani. Contractul include angajamentul de a servi în orice colț al lumii unde Legiunea este desfășurată.
  • Salariu lunar: Începe de la aproximativ 1.380 de euro, și crește în funcție de misiuni și experiență. Cazarea și masa sunt asigurate de Legiune.

sursa: legion-etrangere.com

Jurnalistul Mark Krutov a contribuit la acest articol.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.