Boing va plăti circa 2,5 miliarde de dolari în amenzi și compensații după ce a ajuns la o înțelegere cu Departamentul de Justiție al SUA în legătură cu două accidente aviatice care au ucis în total 346 de persoane și au condus la retragerea la sol a avionului său de 737 MAX.
Acordul, care permite Boeing să evite urmărirea penală privind fraude comise în legătură cu designul defectuos al avioanelor, include o amendă de 243,6 milioane de dolari, despăgubiri companiilor aeriene de 1,77 miliarde de dolari și un fond de 500 de milioane de dolari pentru victimele accidentelor.
Boeing a declarat că va fi necesară o taxă de 743,6 milioane de dolari pentru câștigurile sale din trimestrul IV 2020 pentru a reflecta acordul de amânare a urmăririi penală, o formă de negociere a pledoariei corporative. Boeing a pus deoparte rezerve de 1,77 miliarde de dolari în trimestrele anterioare pentru a asigura compensații companiilor aeriene.
Acordul cu Departamentul Justiției, anunțat după închiderea pieței bursiere de joi, oprește o investigație de 21 de luni cu privire la proiectarea și dezvoltarea modelului 737 MAX în urma celor două accidente, în Indonezia și Etiopia în 2018 și, respectiv, în 2019.
Accidentele „au expus o conduită frauduloasă și înșelătoare a angajaților unuia dintre cei mai importanți producători de avioane comerciale din lume”, a declarat asistentul procurorului general în funcție, David Burns, într-o declarație care a venit după semnarea acordului.
„Angajații Boeing au ales calea profitului ascunzând informații de la FAA cu privire la funcționarea avionului său 737 MAX și angajându-se într-un efort de a-și acoperi înșelăciunea”, a spus Burns, referindu-se la Administrația Federală a Aviației.
Accidentele au declanșat o puzderie de investigații, au costat Statele Unite poziția de lider în aviația globală și au produs Boeing daune de aproximativ 20 de miliarde de dolari.
737 MAX a fost oprit la sol în martie 2019, iar măsura nu a fost ridicată decât în noiembrie 2020, după ce Boeing a făcut îmbunătățiri semnificative de siguranță și îmbunătățiri în pregătirea piloților.
Boeing a admis în documente în instanță că doi dintre tehnicii de la avionul 737 MAX au înșelat FAA cu privire la un sistem de siguranță numit MCAS, care a fost legat de ambele accidente mortale. Documentele spun, de asemenea, că Boeing a cooperat tardiv cu ancheta, dar numai după ce inițial a „întârziat” ancheta.