Boicotul împotriva companiilor austriece. O instituție publică cu 12 miliarde de lei în conturi renunță la BCR

Mai mulți susținători ai partidului AUR au participat, pe 9 decembrie, la un protest ce a avut loc în fața Ambasadei Austriei de la București.

Mai multe instituții publice din România, printre care și compania care gestionează marile proiecte de infrastructură ale țării, intenționează își închidă conturile de la băncile cu capital austriac, în urma votului negativ din dosarul aderării României la Schengen.

Prima instituție publică centrală care a făcut acest anunț este Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. CNAIR rulează anual peste 12 miliarde de lei prin conturile de la BCR, bancă deținută de grupul austriac Erste.

Banii CNAIR, care provin de la bugetul de stat, ar urma să fie mutați din BCR la CEC, companie cu capital românesc, unde statul român este acționar. Anunțul a fost făcut de șeful instituției, Ștefan Pistol, într-o scurtă declarație oferită postului de televiziune Antena 1.

„Am luat în calcul mutarea conturilor companiei către o altă bancă pentru a încerca să găsim o variantă mai bună pentru CNAIR. Este o decizie adminstrativă a noastră. Nu trebuie să-ţi ţii toate ouăle într-un singur coş”, a declarat directorul CNAIR. Acesta nu a mai putut fi contactat, marți, pentru a detalia anunțul.

Declarația sa a fost confirmată însă de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

El a declarat că este la curent cu decizia subordonatului său direct, adăugând că și alte companii din subordinea Ministerului Transporturilor ar urma să ia decizii similare.

„Fie că vorbim de Portul Constanţa, fie că vorbim de Aeroportul Bucureşti şi toate celelalte, pentru că au găsit condiţii mai bune la CEC”, a precizat Grindeanu.

Îți mai recomandăm Cancelarul austriac blochează orice speranță: „Nu va exista o extindere Schengen”. Ce s-ar putea întâmpla la Consiliul European

Declarația ministrului social-democrat vine după câteva zile în care mai mulți oficiali ai statului român, oameni de afaceri și cetățeni au anunțat că vor renunța la conturile pe care le au la băncile cu capital austriac din România, din cauza votului negativ al Austriei în Consiliului JAI de săptămâna trecută, când Viena s-a opus aderării României la spațiul Schengen.

Boicotul nu s-a îndreptat doar către bănci, ci și împotriva celei mai mari companii cu capital austriac din domeniul petrolier – OMV Petrom – precum și asupra altor produse de origine austriacă – cafea, dulciuri ori băuturi energizante.

Discuții aprinse au fost și în jurul boicotării de către turiștii români a stațiunilor de iarnă austriece, după un mesaj în acest sens transmis de ministrul român al Turismului, Daniel Cadariu.

Austria, prin companiile sale, este unul dintre cei mai importanți investitori străini din România, cu o valoare totală a investițiilor estimată în 2021 la peste 12 miliarde de euro.

Boicot pe toate nivelurile

Și unii oameni de afaceri din România au decis în ultimele zile să renunțe la conturile pe care le au la BCR sau Raiffeisen, ambele bănci cu capital austriac.

Fermierul arădean Dimitrie Muscă este unul dintre ei. Acesta a decis să închidă conturile la BCR ale celor două companii ale sale, Combinatul Agroindustrial Curtici și Combinatul Agroindustrial Olari.

„De asemenea, am decis că nu vom mai lucra cu OMV Petrom deși am consum foarte mare de motorină la peste 7.000 de hectare de teren agricol și zeci de mii de porci. Nu voi mai cumpăra nimic din ceea ce produce Austria!”, a transmis Dimitrie Muscă, citat de aradon.

La Iași, avocatul Ciprian Mitoșeriu a anunțat și el, pe Facebook, că toate onorariile de la clienți vor fi încasate în viitor printr-un cont la CEC, cele de la BCR și Raiffeisen fiind închise.

Un protestatar ține un afiș prin care îndeamnă la boicotarea băncii Raiffeisen - companie cu capital austriac.

Iar rețelele sociale sunt pline, în România, cu mesaje de boicot împotriva băncilor sau altor companii cu capital austriac în România.

Iată unul dintre ele: „Și eu ador ski-ul în Austria, însă cu siguranță mă voi orienta în altă direcție. Cel mai probabil Italia sau Slovenia. Iar contul la BCR tocmai l-am închis! Evit orice produs sau servici care provine din Austria sau Olanda!”, a scris un utilizator pe Facebook, una dintre cele mai populare rețele sociale din România.

Cazuri de boicot la adresa Austriei anunțate în ultimele zile în România

  • Primarul din Călinești-Oaș/jud. Satu Mare, le-a cerut angajaților să renunțe la conturile bancare de la Raiffeisen și să nu mai alimenteze de la OMV.
  • Omul de afaceri Dan Aurel Pricăjan, directorul general al firmei Aurocar, și-a anulat vacanța la ski în Austria.
  • Voicu Vușcan, administratorul unei firme de mezeluri din Alba Iulia, a anunțat că nu mai prelungește contractele cu firmele austriece.
  • Asociația Militarilor Veterani a cerut membrilor să își mute conturile din băncile cu capital austriac.
  • Echipa de fotbal Universitatea Craiova a precizat că nu va mai merge în cantonament în Austria.
  • Filip Petcu, managerul Muzeului Național de Artă din Timișoara a anulat o expoziția unui artist austriac programată pentru 2024.
  • O organizație a transportatorilor de marfă din Arad discută cu firmele membre să nu mai alimenteze de la benzinăriile austriece.

Reacția șefilor BCR și Raiffeisen

Cele două bănci au refuzat să comenteze pentru presa din România despre deciziile clienților de a-și închide conturile bancare.

Șefii lor, însă, au transmis puncte de vedere imediat după votul Austriei împotriva României din Consiliului JAI, în care au criticat decizia guvernului de la Viena.

Willi Cernko, CEO-ul Erste Group, din care face parte și BCR, a precizat că „regretă” decizia Austriei de a vota împotriva aderării României la spațiul Schegen, despre care a spus că are efect asupra celor 5.000 de angajați ai BCR și asupra celor 2,8 milioane de clienți ai băncii.

Banca Comercială din România are în jur de 2,8 milioane de clienți, a anunțat CEO-ul grupului Erste, care deține banca.

„Nu există state membre de mâna a doua. Prin urmare, obiectivul nostru trebuie să fie ca toți cetățenii să beneficieze în mod egal de libertățile Uniunii. Acest lucru include, de asemenea, participarea la spațiul Schengen”, a declarat Cernko.

„Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu. România și Austria au multe lucruri de care sunt strâns legate împreună. Sociale, culturale și, bineînțeles, și economice. Austria este unul dintre cei mai importanți investitori din România, iar România este, la rândul ei, o piață de export foarte importantă pentru companiile austriece”, a adăugat el.

Îți mai recomandăm România la porțile Schengen. Politicienii au nevoie de un țap ispășitor și încurajează valul naționalist

La rândul său, Zdenek Romanek, CEO Raiffeisen Bank, a declarat că grupul susține „pe deplin” aderarea României la spațiul Schengen și că a fost „surprins” de vot:

„Vom continua să sprijinim demersurile autorităților pentru realizarea acestui deziderat. Raiffeisen Bank finanțează și susține economia românească de 25 de ani, ca partener puternic pentru 2 milioane de clienți persoane fizice și peste 120.000 de companii. Ne-am angajat să facem acest lucru pe termen lung împreună cu cei 4900 de angajați din toată țara”.

Reacțiile politicienilor

Și liderii politici de la București au vorbit în ultimele zile despre boicotarea afacerilor austriece din România.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, partid aflat la guvernare în România, a declarat la postul de televiziune Digi24 că „boicotul e în sufletul fiecăruia, îl hotărâm fiecare”, subliniind însă că nu trebuie să se ajungă la o „răfuială” între români și austrieci.

Eu, dacă aş fi invitat să merg în Austria la schi, n-aş merge
Marcel Ciolacu, președintele PSD

„Eu, dacă aş fi invitat să merg în Austria la schi, n-aş merge. Este prima reţinere, dar este normal să fie aşa. Dar nu trebuie să confundăm, românii, austriecii, cu liderii trecători ai fiecărei ţări”, a spus Ciolacu.

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a răspuns unei întrebări despre acest subiect spunând că „este o decizie individuală a fiecărui cetățean. Trăim într-o țară liberă, fiecare ia deciziile pe care le consideră că este bine să le ia”.

Mult mai radicali au fost însă unii colegi de partid. Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan, de pildă, a solicitat companiilor de stat românești să-și închidă conturile pe care le au la băncile austriece din țară, în urma comportamentului „sfidător, revoltător, agresiv și nesimțit” al Austriei la adresa României.

Reacția cancelarului austriac

Cancelarul austriac Karl Nehammer a precizat la un post de televiziune că nu înţelege acţiunea de boicotare a firmelor austriece din România şi Bulgaria, deoarece cel mai mult ar avea de pierdut din această acțiune cele două țări, și nu Austria.

„Aici trebuie făcută o distincţie: una e o problemă de politică de securitate, iar cealaltă este o problemă de politică economică”, a spus cancelarul.