BookStagrameri & BookTuberi. Poveștile influencerilor care te fac să citești

Loredana Dascălu și Irina Stoica sunt creatoare de conținut și vorbesc despre cărți pe YouTube.

Lumea creatorilor de conținut este nemărginită: unii vorbesc despre machiaje, alții despre jocuri; unii despre mașini, alții despre călătorii. În tot acest tablou, într-un colț, se zăresc cei care vorbesc despre cărți. Este o nișă relativ recentă în România, dar care se dezvoltă cu viteză și care are potențial.

Dacă ai văzut vreo recomandare de lectură pe Instagram, atunci este foarte probabil să fi dat de un BookStagramer. În funcția de platforma pe care activează, mai există BookTuberi (YouTube) și BookTokeri (TikTok), numele lor fiind format din asocierea book (carte) și rețeaua de socializare pe care publică conținut.

Ca trăsătură comună a creatorilor de conținut care vorbesc despre cărți, aceștia au dezvoltat un interes pentru citit încă de mici și își propun să transmită, mai departe, pasiunea pentru lectură, prin oferirea unor recomandări, expunerea emoțiilor și trăirilor din timpul cititului.

Pentru majoritatea, acesta nu este un job, ci doar un hobby, chiar dacă implică un proces complex: citit, luarea de notițe, filmat și editat.

Ca să pătrundem în lumea digitală a BookTuberilor, Europa Liberă a discutat cu mai multe creatoare de conținut, care și-au format comunități virtuale în jurul marii lor pasiuni – cărțile.

Ascult și citesc

Loredana și-a dat seama de rolul pe care îl ocupă cărțile în viața ei într-o perioadă ciudată, când se simțea destul de singură. Era la facultate și, de la un punct, nu mai voia să iasă din casă la fel de mult precum înainte.

„Mă întrebam ce să mai fac. Și am văzut o carte, Notre-Dame de Paris, de Victor Hugo, pe care am citit-o pur și simplu cu sufletul la gură. Cred că de atunci am zis «bun, asta trebuie să fac, trebuie să citesc»”.

În acel moment, Loredana a realizat că lectura este ca o terapie. Mai citise și înainte, pentru școală, însă, spunea ea, abia atunci a descoperit bucuria de a citi pentru sine. Acum, Loredana Dascălu are 32 de ani și este actriță la Teatrul Național din Târgu Mureș.

În timpul pandemiei, a primit o temă de la teatru; trebuia să vorbească despre un anumit subiect, la alegere, și să se filmeze. S-a gândit direct la pasiunea ei pentru citit și a încărcat pe YouTube cărți audio.

„Pe urmă, ca orice actor, am vrut să mi se vadă și fața, să apar și eu. M-am gândit că poate, cumva, o să pot să ajut să le fac oamenilor poftă de citit”.

Așa s-a născut, în urmă cu patru ani, canalul de BookTube Ascult și Citesc, care a strâns, de atunci, aproape 30.000 de urmăritori. La început, Loredana se gândea, mai degrabă, că „nu are cum să meargă” și că oamenii nu îi vor urmări videoclipurile. Însă când a văzut că numărul de urmăritori și de vizualizări crește, a fost plăcut surprinsă.

„Sigur, au fost și perioade mai grele, în care canalul nu creștea, în care a stagnat, dar n-am renunțat. M-am ținut de treaba asta cu dinții, pentru că îmi făcea plăcere și mă bucuram oricum de fiecare dată când filmam și puteam să le povestesc oamenilor despre cărți. Că erau mai puțini, că erau mai mulți, pentru mine n-a contat. Atât timp cât poate inspiram un om, doi, să citească, era suficient”.

Loredana Dascălu (Ascult și Citesc) este prezentă pe BookTube din 2020.

Atunci când urmează să creeze un nou video despre cărți, Loredana merge pe instinct; în funcție de perioadele din viața ei, citește mai mult sau mai puțin, dar orice carte citită ajunge să fie subiect de discuții pe YouTube.

„Eu zic că nu sunt neapărat în măsura de a face recenzii, eu pur și simplu povestesc ce am simțit, cum m-am simțit și ce mi-a transmis cartea respectivă. Merg mai mult pe partea emoțională”.

Pentru ea, nu a existat vreodată o diferență între cititul de plăcere și cititul pentru crearea de conținut. Este fericită că a reușit să nu fie constrânsă de asta din nicio direcție, nici din partea editurilor cu care a avut colaborări, nici din partea urmăritorilor.

„M-am înțeles foarte bine cu cei cu care aveam colaborări și le-am zis că dacă trebuie să fac un video, în primul rând, nu pot să spun de bine, dacă mie cartea nu mi-a plăcut. În al doilea rând, o să citesc cărțile respective fără să fiu cumva limitată – «trebuie să le citești acum».

Asta m-ar fi influențat într-un mod sau altul”.

Loredana își descrie comunitatea ca fiind înțelegătoare, împărtășind aceleași gusturi literare, chiar dacă uneori o carte nu este atât de apreciată de creatoarea de conținut.

„De exemplu, Doamna Bovary a fost o carte foarte citită de comunitatea mea, tocmai pentru că eu nu i-am făcut o recenzie extraordinară, dar i-am făcut cumva mai curioși să vadă de ce nu prea mi-a plăcut mie atât de mult. Lucrul ăsta mi s-a părut foarte frumos, că a mers cumva și psihologia inversă și i-am făcut pe oameni să citească o carte, chiar dacă eu nu am lăudat-o foarte mult”.

Într-o eră în care lumea nu mai are nici atât de multă răbdare, nici atât de mult timp, Loredana e de părere că este greu să recomanzi oamenilor să citească, mai ales celor mai tineri, care nu au reușit încă să descopere lectura.

„Degeaba le spui tu «citește, că e fain; citește, că-ți face bine». Nu te cred până nu încearcă. Și ca să încerce, trebuie să aibă ceva în ei. Sigur, cred că ajută un pic și faptul că dacă le apar postări de genul acesta, cu cărți, poate li se face poftă, la un moment dat, și atunci cred că de asta suntem încă aici toți din comunitatea aceasta de BookStagram/BookTube”.

Comunitatea ei este formată din 30.000 de urmăritori.

În toată călătoria de patru ani, în mediul online, Loredana nu va uita niciodată susținerea, bunătatea și mesajele frumoase pe care le-a primit din partea unor oameni pe care nu îi cunoștea, care au ajuns să îi urmărească clipurile lunar.

„Nu mă așteptam deloc să fie atât de drăguți, în mediu online, cel puțin cu mine. Și asta îmi rămâne în suflet: fiecare mesaj pe care l-am primit de-a lungul timpului m-a făcut să îmi crească inima”.

Cărțile preferatele ale Loredanei sunt cele clasice, distopiile și ficțiunile istorice. Cărțile ei preferate sunt 1984, Contele de Monte Cristo, Maestru și Margareta și Flori pentru Algernon.

Irina Citește

În 4 martie s-au împlinit zece ani de când Irina Stoica a postat primul ei clip video pe canalul de YouTube Irina Citește. A fost filmat cu camera de la laptop și vorbea despre ce își dorea să facă în mediul online, adică să discute despre cărți. Nu a șters și nici nu va șterge primele clipuri, tocmai pentru a vede de unde a pornit întreaga ei poveste.

În 2014, Irina era masterandă la Facultatea de Litere/Universitatea din București și stagiară la Biblioteca British Council. I s-a citit de mică, dar până să ajungă la facultate, pasiunea ei pentru lectură a avut pauze. Nu s-a regăsit în cărțile din programa școlară, iar vacanțele erau prilejul perfect de a citi ce își dorea.

Irina Stoica este una dintre veteranele BookTube-ului românesc. Anul acesta, canalul ei de YouTube a împlinit zece ani.

Când a început să activeze în mediul online, în România, vloggingul era la început, iar nișa dedicată cărților era inexistentă. Asta o face pe Irina să fie una dintre primele creatoare de conținut care au vorbit despre universul literar.

„Eu auzisem de BookTube-ul din Marea Britanie și de cel din Statele Unite până atunci. Nu știu să fi fost atunci un canal de BookTube românesc. Mă tot uitam la oamenii ăștia din afară, care vorbeau despre cărți și care povesteau despre toate descoperirile lor”.

„La un moment dat, uitându-mă la o creatoare care îmi plăcea foarte mult, m-am gândit «cum ar fi să avem și noi așa ceva»?”.

Irina descrie începutul BookTube-ului ca fiind „senzațional”. A fost o perioadă de trei-patru ani, în care comunitatea de creatori de conținut și de susținători a devenit din ce în ce mai mare, se făceau multe colaborări și au fost puse bazele unor cluburi de carte online. În 2017 a existat un moment de liniște, care s-a încheiat odată cu popularizarea Instagramului și a TikTok-ului, când au apărut BookStagramerii și BookTokerii.

Trenduri și platformele pe care postăm

Având în vedere multitudinea de rețele de socializare disponibile și că fiecare persoană promovează un tip diferit de conținut, în funcție de durată și a modului de prezentare, creatorii au de luat niște decizii.

Irina crede că este nevoie de capacitatea de adaptare: „trebuie să fii peste tot, să găsești oameni în toate direcțiile și să-i acaparezi prin toate formele”.

În același timp, ea mai este de părere că există o platformă pentru fiecare persoană în parte, luând în calcul și diferitele forme de public.

„Din perpectiva de consumator, dacă mă întrebi pe mine, eu pe TikTok nu stau. Pot să apreciez conținutul în forme scurte în ceea ce privește cărțile, pentru că mi se pare că se câștigă mult mai mult public. Dar, recunosc, că nu sunt fana lui. Eu am nevoie să-mi povestești, să te ascult, să-mi vorbești despre carte. Iar atunci tind să fac tipul ăsta de conținut”.

La începuturi, Irinei nu i-a fost greu să se înconjoare de oameni – entuziasmul în jurul BookTube-ului era mare, iar comunitatea de urmăritori s-a format în mod organic.

„A fost o creștere măricică la început, adică în primii câțiva ani am ajuns la câțiva mii de urmăritori. Pur și simplu s-a aflat despre nișa asta. În ultima vreme mi se pare că e ceva mai greu pentru mine, dar asta pentru că și viața mea s-a schimbat”.

În prezent, Irina este lingvist și lector universitar în cadrul facultății pe care a absolvit-o. Nu mai are atât de mult timp la dispoziție, ca în urmă cu câțiva ani, și recunoaște că îi este greu să îi țină alături pe cei 15.000 de urmăritori.

„Dar reușesc să țin aproape de mine comunitatea mai mică, cea de la rădăcină, formată din sute de oameni, cu care chiar am dialoguri, nu doar cărora le vorbesc prin videoclipuri. E ceva de care sunt extraordinar de mândră”.

Care este rolul unui creator de conținut care promovează cărțile și ce îl face să fie autentic?

„Ce mi se pare mie foarte important e ca BookTuberii să facă asta din pasiune pentru cărți. Rolul lor este să promoveze lectura în sine, lectura ca obicei, nu neapărat un anumit gen de cărți sau nu neapărat o carte anume, care este poate foarte populară”.

„Vedem asta foarte des, pe toate platformele: sunt cărți care devin foarte populare, iar apoi toată lumea ajunge să vorbească despre ele”.

Irina crede că există câte o carte pentru fiecare om, iar scopul este de a transmite mai departe curiozitatea pentru cărți și pasiunea. De asta, crede ea, este importantă promovarea diversității în lectură.

Pentru a-și diversifica conținutul, Irina a început să posteze și altfel de clipuri, care includ și o parte de cercetare. O astfel de serie are în centru viața a diverși autori.

„E oarecum greu să pornești oamenii să citească și să le arăți că poți să intri într-un univers nou în acest fel, nu doar stând pe telefon și scrollând ore întregi. Dar cred că e greu chiar începutul, până găsește omul respectiv cartea potrivită pentru el. Cred că acolo, de fapt, e pariul”.

Odată ce descoperi cartea potrivită, povestește Irina, dorința de a citi și de a descoperi alte cărți vine de la sine. Prin munca ei în mediul online, mai multe persoane au fost influențate în mod pozitiv să citească. Mesajele care o bucură cel mai mult sunt cele în care cărțile mai puțin cunoscute, care apar în clipurile ei, ajung să fie lecturate de urmăritorii ei.

„E într-adevăr un sentiment foarte, foarte frumos”.

Pentru că e vorba de o comunitate strânsă, influența de a citi vine, uneori, din ambele sensuri, iar Irina a descoperit unele dintre cărțile ei preferate pe baza recomandărilor venite din partea abonaților.

„Știu că e ușor de zis în cultura asta digitală că influencerii își influențează comunitățile pe care le au, dar mie mi se pare că cel puțin, în zona asta, e foarte multă influență și din partea urmăritorilor, ceea ce mie mi se parte senzațional”.

Irina preferă ficțiunea literară și thrillerele, iar niște autori, pe care ar vrea ca lumea să-i descopere sunt Julian Barnes, Fredrik Backman și Barbara Kingsolver.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.