Șeful politicii externe a UE, Josef Borrell, a sosit la Kiev într-o vizită neanunțată la începutul zilei de 9 noiembrie pentru a reitera sprijinul european pentru Kiev, în timp ce atacurile Rusiei continuă în întreaga țară.
„Sprijinul UE pentru Ucraina a fost prioritatea mea personală de-a lungul mandatului meu și va rămâne în fruntea agendei UE”, a scris Borrell pe X.
Comentariile sale au venit la câteva ore după un alt atac mortal asupra infrastructurii civile din Ucraina, de data aceasta o clădire de apartamente din orașul port Odesa de la Marea Neagră. Între timp, Ucraina a afirmat că a lovit cu drone o fabrică de muniții rusească din Tula.
Se pare că Borrell este cel mai înalt oficial UE care vizitează Ucraina de când Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA, la 5 noiembrie.
„Mesajul este unul clar: Europenii vor continua să sprijine Ucraina”, a declarat Borrell, care va părăsi funcția luna viitoare, unui jurnalist AFP care îl însoțea.
Îți mai recomandăm Analiză | Victoria lui Trump ar putea duce la promovarea păcii în Ucraina, dar în condițiile cui?„Am sprijinit Ucraina de la început, iar în această ultimă vizită a mea în Ucraina transmit același mesaj: Vă vom sprijini cât de mult putem”.
Victoria electorală a lui Trump a stârnit îngrijorare la Kiev. Trump a declarat în timpul campaniei că ar putea rezolva rapid invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, chiar înainte de învestirea sa la 20 ianuarie. Trump a sugerat că Kievul ar trebui să fie de acord să cedeze unele teritorii Moscovei în schimbul păcii, o condiție pe care președintele ucrainean Zelenski a respins-o.
„Nimeni nu știe exact ce va face noua administrație”, a declarat Borrell pentru AFP, menționând că Joe Biden mai are încă două luni în funcția de președinte al SUA.
„Dar noi, europenii, trebuie să folosim această oportunitate pentru a construi o Europă mai puternică și mai unită, iar una dintre manifestările faptului că suntem uniți și mai puternici și capabili să acționăm este rolul nostru în sprijinirea Ucrainei”.
Borrell a declarat că este la latitudinea țărilor UE să decidă „când și cum să își sporească” sprijinul, dacă este necesar. Cu toate acestea, el a adăugat că, la o reuniune a liderilor UE de la Budapesta din 8 noiembrie, „majoritatea statelor membre au insistat asupra aceleiași linii, [de a] continua să sprijine Ucraina”.
Trupele ucrainene sunt obosite, în timp ce forțele de invazie rusești câștigă treptat teren în est. Între timp, continuă atacurile cu drone și rachete rusești asupra infrastructurii civile.
Dronele rusești au lovit o clădire de apartamente din portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră la sfârșitul zilei de 8 noiembrie, declanșând un incendiu de proporții.
Îți mai recomandăm Rusia extinde registrul agenților străiniRadiodifuzorul public Suspilne și alte instituții media au postat pe rețelele de socializare înregistrări video care arată mașini și clădiri în flăcări și fum gros care se ridică spre cer.
O persoană a fost ucisă și 13 au fost rănite, inclusiv copii, în urma atacului, a declarat Parchetul regional din Odesa la 9 noiembrie.
Alte 32 de drone rusești au fost doborâte deasupra a 10 regiuni ucrainene, în timp ce 18 au fost „pierdute”, potrivit forțelor aeriene ucrainene, probabil că au fost bruiate electronic.
Experții spun că bombardarea sistematică sau pe scară largă a locuințelor, a obiectelor civile și a infrastructurii este strict interzisă de dreptul internațional umanitar, de dreptul penal și de legislația privind drepturile omului. Rusia neagă în mod regulat că ar fi vizat infrastructura civilă a Ucrainei.
Între timp, la 9 noiembrie, o sursă din cadrul Serviciului de securitate ucrainean SBU a declarat pentru serviciul ucrainean al RFE/RL că dronele au lovit uzina chimică Aleksinsky din regiunea Tula, la aproximativ 200 de kilometri sud de Moscova.
Uzina produce praf de pușcă, muniție și arme. Luarea în vizor a uzinei face parte dintr-o strategie de a viza fabricile care sprijină războiul Moscovei împotriva Ucrainei, a declarat sursa.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.