Mii de oameni au ieșit pe străzi la Moscova și în alte orașe din Rusia pentru a comemora cinci ani de la asasinarea lui Boris Nemțov, politicianul de opoziție, un critic aspru al Kremlinului și fost vicepremier.
Demonstrațiile care au loc sâmbătă par să fie printre cele mai importante proteste politice din Rusia, după cele din vara anului trecut, când mitingurile anti-Kremlin din țară.
Your browser doesn’t support HTML5
Comemorarea lui Nemțov are loc pe fondul modificărilor majore ale Constituției, anunțate de Vladimir Putin și care intră în dezbaterea legislativă.
„Putin este hoț”, „Rusia fără Putin”, sunt lozinci care s-au auzit astăzi la Moscova. De asemenea, sunt nenumărate pancarte cu însemnele partidului pe care îl conducea Nemțov, ca și altele, cu numele și fotografii ale politicianului ucis.
Demonstranți poartă un banner pe care scrie „Ucraina, suntem cu tine”, o trimitere la războiul din estul Ucrainei, în care separatiștii din regiunea Donbas sunt sprijiniți de Kremlin.
Evenimente mai mici ca anvergură mai au loc la Sankt Petersburg, Novosibirsk sau în alte orașe. La Vladivostok, orașul-port la Oceanul Pacific, mai multe persoane au fost reținute de poliție pentru că purtau pancarte comemorative ale lui Nemțov.
Un ONG din Rusia, care estimează participarea la proteste, afirmă că la demonstrațiile de astăzi s-au adunat 8.000 de oameni, la începutul marșului de la Moscova.
Boris nemțov a fost un carismatic politician rus, care, pe vremea lui Boris Elțîn a ocupat funcția de vicepremier. A fost un critic ferm al regimului Putin și era popular. A fost asasinat pe 27 februarie 2015, pe un pod în imediata apropiere a Kremlinului, în plin centrul capitalei ruse.
În iunie 2017, un tribunal rus a condamnat la 20 de ani de închisoare un fost ofițer cecen, Zaur Dadayev, pentru uciderea lui Boris Nemțov. Patru alți ceceni au fost condamnați între 11 și 19 ani de temniță pentru participarea la crima a cărui victimă a fost Boris Nemțov.
Critici, inclusiv rude și colegi ai lui Boris Nemțov, spun că ancheta a eșuat în a afla cine a ordonat asasinatul.
Au existat și suspiciuni potrivit cărora crima ar fi fost comandată din interiorul cercului de apropiați ai lui Vladimir Putin sau ai liderului cecen Ramzan Kadîrov.
OSCE a cerut Kremlinului să reia ancheta în privința asasinării lui Boris Nemțov. Raportul OSCE, redactat de Margareta Cederfelt, arată că „în pofida apelului comunității internaționale, ca investigația asasinatului lui Nemțov să fie transparentă și eficientă, astfel ca cei care au pus-o la cale și cei care au executat-o să fie trași la răspundere, ancheta judiciară și verdictul au fost prilej de critici severe”.
Cederfelt a spus că „o considerabilă muncă” a experților și cercetătorilor independenți a fost pusă între paranteze de oficialii ruși pe parcursul anchetei.
„Aceștia au subliniat în mod expres posibila implicare a autorităților cecene/serviciilor secrete și chiar au sugerat că președintele Rusiei ar putea fi inițiatorul” asasinatului, a spus Cederfelt.
Uciderea lui Nemțov a fost condamnată de comunitatea internațională. Criticii au considerat că uciderea lui Nemțov a atras atenția asupra pericolelor pe care le înfruntă rușii care se opun Kremlinului.