Femeia cu unghiile lăcuite de la Bucea, simbol al suferinței Ucrainei

Unghiile vopsite în culori strălucitoare - patru erau roșii, iar a cincea avea o mică inimă violet mărginită de lac argintiu - au dezvăluit identitatea femeii. Irina Filkina, de 52 de ani, lucra la un centru comercial când a fost ucisă în Bucea, un oraș aflat la nord-vest de capitala Ucrainei, Kiev.

Când jurnaliştii au intrat în Bucea, după retragerea forţelor rusești, au găsit cadavrul Filkinei lângă bicicleta ei.  

 

Filkina a murit pe strada Iablunska, o arteră lungă, acum infamă, de la marginea de sud a suburbiei, unde alte cadavre de civili, unii cu mâinile legate la spate, au fost lăsate în drum. Primarul orașului spune că 400 de civili au fost uciși de forțele rusești.

 

Esteticianul Irinei, Anastasia Subașeva, care locuiește acum în Vilnius, Lituania, își amintește de seara din aprilie când a dat peste o postare pe rețelele de socializare care arăta mâna fără viață. „M-am uitat pe schimbul nostru de mesaje și am comparat pozele pe care i le-am făcut cu acea poză. Și era ea. Am început să țip.... Am plâns pe umărul mamei, m-am simțit cu sufletul gol și rănit."

O altă persoană care încă încearcă să înțeleagă uciderea ei este partenerul ei, Anatoli Șciruk, aici uitându-se la unul din puloverele femeii. 

Svetlana Safonova, 60 de ani, se uită la o fotografie cu sora ei. Ea a aflat de moartea surorii sale de la fiicele Irinei.


 

Într-o zi rece de februarie, lui Safonova i s-a alăturat Șciruk la mormântul din Bucea al Irinei. S-au luptat să-și țină lacrimile după ce au așezat 12 trandafiri roz lângă crucea simplă care marchează locul ei de odihnă final.

„Pentru mine lumea s-a sfârșit pe 5 martie (când se crede că ar fi fost omorâtă Irina), spune sora ei în timp ce plânge lângă mormântul surorii sale. „Una e când cineva moare după o lungă boală și este îngropat. Alta când este ucis pe neașteptate și fără motiv”, spune ea printre hohote de plâns.