Foto & Video | Organizatorii Bucharest Pride estimează că 25.000 de persoane au participat la parada comunității LGBTQIA+

Your browser doesn’t support HTML5

Marșul Bucharest Pride 2023, eveniment-fanion al comunității LGBTQIA+ din România, a avut loc sâmbătă după-amiază, în București.

Asociația Accept, care a organizat parada, a precizat că peste 25.000 de persoane ar fi participat la marș. Ar fi astfel cea mai numeroasă prezență din istoria Bucharest Pride, cel mai mare eveniment din România dedicat comunității LGBTQIA+.

Jandarmeria Română, care a asigurat securitatea, nu a oferit o estimare oficială privind numărul de participanți.

Într-un comunicat de presă remis sâmbătă seară, Asociația Accept a precizat că marșul, organizat pentru prima oară în România acum 18 ani, este nu doar o formă prin care comunitatea LGBTQIA+ cere egalitate în societate, ci și una de protest față de atitudinea Guvernului și a Parlamentului, „a căror datorie este să ofere protecție și recunoaștere tuturor cetățenilor.”

„Numărul participanților a crescut exponențial de la un an la altul, atât la marș, cât și la evenimentele conexe organizate în cadrul Bucharest Pride”, a transmis Accept.

Calea Victoriei în timpul marșului Bucharest Pride 2023.

„Sub umbrela Visible love. Visible families, cel mai mare eveniment din România dedicat comunității LGBTQIA+ s-a concentrat în acest an asupra sentimentului de familie, cât și a dreptului de a avea o familie recunoscută și protejată legal de către statul român, indiferent de orientarea sexuală și de identitatea de gen a partenerilor”, au explicat organizatorii.

Marşul Bucharest Pride a început, la ora 18:00, de pe Calea Victoriei și a avut următorul traseu: Calea Victoriei, Pod Naţiunile Unite, Bulevardul Naţiunile Unite până la Parcul Izvor.

Galerie foto | Bucharest Pride 2023, în imagini

Până la ora redactării acestei știri nu au fost înregistrate incidente majore, chiar dacă au existat cetățeni care, de pe margine, au transmis mesaje contrare celor promovare de organizatori.

Participanții la eveniment au cântat, au dansat și au purtat pancarte cu mesaje precum „România educată, nu discriminată”, „Fără legi homofobe și transfobe în Parlament”, „Fricile voastre = cenzura ca politică de stat”.

Printre participanții la eveniment s-a numărat și ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble. Alte ambasade occidentale, cum e cea a Olandei, au transmis pe rețelele sociale imagini și mesaje de susținere pentru comunitate.

Câteva imagini de la eveniment realizate de Inquam Photos, mai jos:

Participant la marș, fotografiat pe Calrea Victoriei din București.

Participanții la marș se depărtează de Palatul Parlamentului.

Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România a participat și el la Bucharest Pride 2023.

Contramanifestație organizată cu câteva ore mai devreme

„An de an, comunitatea LGBTQIA+ din România iese în stradă pentru a-şi celebra identitatea, pentru a-şi face vocea auzită şi pentru a-şi revendica dreptul la o viaţă demnă. Anul acesta, persoanele queer sunt invitate să se alăture marşului însoţite de oamenii pe care-i iubesc, pentru a arăta lumii întregi frumuseţea diversităţii familiilor”, preciza Asociaţia ACCEPT, într-un comunicat remis presei înainte de eveniment.

Reprezentanții organizației anticipau că anul acesta va fi depăşit recordul de participanţi înregistrat la ediţia anterioară, când peste 15.000 de persoane „au răspuns pozitiv invitaţiei de a se alătura marşului diversităţii”.

Parada are loc la scurt timp după o contramanifestație a Organizației Noua Dreaptă.

Aceasta și-a catalogat demersul ca „un marș pentru normalitate pentru familia naturală, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie”.

„Marşul pentru normalitate”, organizat de Asociaţia Noua Dreaptă, a început de la ora 13:00 din Piaţa Victoriei.

În jur de 150 de oameni au mers apoi pe traseul Piaţa Romană - Piaţa Universităţii - Piaţa Unirii - Patriarhia Română.

Noua Dreaptă a susținut că „marşul pentru normalitate” exprimă „protestul românilor care susţin valorile familiei tradiţionale” şi consideră că manifestarea „Bucharest Pride” are un „caracter obscen şi provocator” care promovează în fiecare an ideea legalizării parteneriatelor, căsătoriilor şi adopţiilor homosexuale.

Îți mai recomandăm one2one | Andrew Noble, ambasadorul UK în România, despre LGBT: „Drepturile omului nu înseamnă că o majoritate trebuie să fie de acord”

VIDEO Ambasadorul Marii Britanii, într-un interviu la one2one despre drepturile comunității LGBT.

Your browser doesn’t support HTML5

Andrew Noble, ambasadorul UK în România, despre LGBT: „Drepturile omului nu înseamnă că o majoritate trebuie să fie de acord”