Acest buget „nu este destinat dezvoltării și progresului României, ci bunăstării PSD”, a transmis președintele Iohannis, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi.
Șeful statului consideră că bugetul a fost prezentat cu trei luni întârziere, iar purtătorul său de cuvânt l-a criticat, din nou, în termeni foarte duri: „Este croit în imaginația PSD pe baza unor cifre exagerat de optimiste și reprezintă o nouă dovadă a iresponsabilității și modului defectuos prin care social-democrații au decis să guverneze România”.
„Mai grav, la baza elaborării sale nu au stat prioritățile României, ci nevoile PSD de a aloca banii publici în mod discreționar, în propriul beneficiu politic și pentru a asigura resurse pentru clientelă”, a mai transmis președintele.
Îți mai recomandăm Bugetul de stat votat de coaliția PSD-ALDE, la mâna președintelui. Va accepta Iohannis tăierile bugetelor serviciilor secrete?Klaus Iohannis consideră că, în ciuda numeroaselor semnale de alarmă cu privire la sustenabilitate, „PSD a mers înainte cu bugetul, așa cum a decis, de fapt, grupul restrâns de la vârful acestui partid, care are interese paralele cu cele ale românilor”. El a mai criticat și rapiditatea cu care a fost trecut bugetul prin Parlament „fără dezbateri reale, pune în pericol stabilitatea economică a României”.
De asemenea, șeful statului atrage atenția că bugetul votat de către coaliția PSD-ALDE este „presărat cu estimări supraealiste” și că nu ține cont de contextul economic, iar faptul că au fost majorate taxe și impozite de către PSD, la care se adaugă dobânzile mai mari și prețurile care au crescut constant, reduc, de fapt, puterea de cumpărare a românilor.
„Sunt elemente care arată că și în 2019 situația economică va fi mult sub așteptările pe care, de fapt, se bazează Guvernul”, a transmis președintele.
Pentru ca România să se modernizeze, ar fi trebuit ca fondurile să fie alocate către programe de investiții reale, nu către camarila de partidKlaus Iohannis, președintele României
Klaus Iohannis consideră că este „ridicol” ca acest buget să fie caracterizat drept unul al investițiilor fiindcă cifrele arată mai degrabă un buget de „austeritate, cu finanțare de subzistență, cu zero investiții pe anumite zone, cu nevoia de reorganizări și chiar disponibilizări generate de lipsa de fonduri pentru cheltuielile curente”.
În realitate, spune președintele Iohannis, „bugetul amputează investițiile din fonduri naționale la nivel local față de anul precedent și introduce prevederi bugetare «din pix» în privința fondurilor europene (...) Pentru ca România să se modernizeze, ar fi trebuit ca fondurile să fie alocate către programe de investiții reale, nu către camarila de partid.”.
Președintele a mai criticat și faptul că în programul de guvernare nu sunt menționate „creșterile enorme” de fonduri alocate partidelor parlamentare, care se regăsesc în buget. De asemenea, a atras atenția că nici transferarea serviciilor sociale în sarcina bugetelor locale nu erau prevăzute în programul de guvernare.
Îți mai recomandăm Klaus Iohannis, critici dure la adresa propunerilor lui Dragnea de tăiere a bugetetelor serviciilor secreteSingura măsură pe care șeful statului a lăudat-o a fost cea privind majorarea alocațiilor, începând cu data de 1 martie, inițiativa aparținând unui parlamentar liberal: „este o măsură necesară și mai mult decât binevenită, care, în mod condamnabil, să ne amintim, s-a lovit de opoziția fermă a Partidului Social Democrat”.
În ședința de Guvern de marți, a fost adoptată OUG privind majorarea alocațiilor, premierul Viorica Dăncilă considerând-o meritul coliției PSD-ALDE pentru că „a identificat corect sursa de finanțare șia pregătit acest act normativ imediat după votul din Parlament”. Premierul i-a cerut astfel președintelui să nu întârzie adoptarea bugetului, astfel încât această măsură să poată intra în vigoare de la 1 martie.
În declarația de presă de miercuri, președintele a mai punctat faptul că bugetul „face rabat de la cele mai elementare condiții de legalitate și procedură”, dar nu a spus dacă va promulga sau nu bugetul. Purtătorul de cuvânt s-a limitat să transmită că „urmează să ia o decizie” pe care o va anunța public „în zilele următoare”.