Cu sau fără intenție, dar cu siguranță periculos, Rusia blochează semnalele GPS din Marea Neagră și de pe aeroporturi

Nave de război rusești în Marea Neagră, iulie 2023.

Bulgarii reclamă perturbări frecvente la sistemele de navigație GPS din Marea Neagră, iar problema s-a agravat în august 2023. Interferențe au fost detectate și pe Aeroportul din Sofia.

Autoritățile bulgare spun că nu există niciun pericol pentru avioane sau nave și nu spun cine este responsabil pentru bruierea semnalului și blocajele GPS.

Cu toate acestea, un general român, nimeni altul decât șeful Statului Major al Armatei Române, generalul Daniel Petrescu numește clar Rusia. Și spune că este și foarte periculos.

Aviația este unul dintre hobby-urile lui Angel (nume schimbat), scrie Radio Europa Liberă Bulgaria.

Pe 31 august 2023, el ascultă convorbirile radio purtate de turnul aeroportului din Sofia. Chiar înainte de ora 10 a auzit că piloții mai multor avioane de aterizare raportau o problemă cu navigația GPS.

Același lucru se repetă înainte de prânz și pe 1 septembrie.

Europa Liberă Bulgaria a ascultat mai multe înregistrări ale Aeroportului din Sofia. „Semnal GPS nesigur raportat în vecinătatea aerodromului” s-a auzit pe 1 septembrie.

Pierderea semnalului GPS este de asemenea detectată și în Marea Neagră.

O referire la harta virtuală a blocajelor GPS din lume gpsjam.org arată că acestea acoperă coasta bulgară și apele teritoriale din iunie 2022. Sistemul site-ului folosește date de la transmițătoarele ADS-B ale aeronavei. Dacă semnalul este pierdut, este posibil să apară bruiaj.

Problema din regiune a fost observată de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, arată aceste date.

Autoritățile bulgare spun că nu există probleme cu circulația aeronavelor sau a transporturilor maritime în Marea Neagră în zonă, pentru că au sisteme de navigație de rezervă și nu se bazează doar pe un semnal GPS.

Totodată, autoritățile bulgare refuză să spună de unde vine bruiajul, dar au confirmat că a început după ce Rusia a invadat Ucraina.

Mai multe instituții, armata și serviciile sunt conștiente și caută soluții.

Cu toate acestea, șeful Statului Major al Armatei Române, generalul Daniel Petrescu, a arătat spre Rusia și a spus cât se poate de explicit că este responsabilă de bruiaje.

Rusia blochează „activ și constant” comunicațiile GPS ale navelor din apele teritoriale românești, ceea ce duce la riscul unor ciocniri, iar România și NATO ar trebui să se pregătească pentru o confruntare pe termen lung cu regimul Federației Ruse”, a spus Petrescu la sfârșitul lunii septembrie.

Generalul maior (r) Paul Hurmuz, specialist în Informații Militare, fost adjunct al șefului Diviziei de Informații Militare a NATO, a confirmat la one2one, la Europa Liberă România, declarațiile făcute de generalul Petrescu.

Șeful Armatei Române, generalul Daniel Petrescu, a participat la o conferință în Statele Unite, unde a vorbit despre riscurile pentru navigația comercială maritimă, inclusiv în apele teritoriale ale României și Bulgariei, din cauza bruiajului GPS pe care rușii îl fac, și care poate duce la coliziuni.

„Astfel de lucruri se pot întâmpla. Pe mare se întâmpla asta, da (...). În același timp, vă spuneam despre atacurile cu drone navale și aeriene asupra unor ținte rusești din Marea Neagră. Și acele comunicații satelitare pe care dronele respective le au pentru a ajunge la țintă pot fi bruiate. Întotdeauna există un risc ca o astfel de dronă, chiar dacă ea este intenționată să lovească o țintă rusească, să lovească altceva din cauza bruiajului”, spune generalul Hurmuz.

Expert în război electronic, dr. Thomas Widdington, autor al mai multor cărți despre războiul electronic și consultant pentru mai multe guverne spune și el că bruiajul este făcut de nave de război rusești în Marea Neagră, iar scopul este probabil să le protejeze de rachete (JDAM) și alte arme ghidate de GPS.

„Nu înseamnă neapărat că rușii o fac intenționat, dar [bruiajul] are consecințe și un efect secundar, deoarece poate fi foarte periculos pentru navele civile care se bazează pe navigația prin satelit”, a declarat Widdington pentru Europa Liberă.

Semnal GPS nesigur peste aeroportul din Sofia

Observațiile lui Angel, care ascultă convorbirile radio de la turnul aeroportului din Sofia și detectează în anumite zile rapoarte de interferență în semnalul GPS, sunt confirmate și de arhiva hărții virtuale a interferențelor GPS.

„Problemele cu semnalul GPS sunt temporare”, a declarat Georgi Peev - director general al Controlului Traficului Aerian (Controlul Traficului Aerian) pentru Radio Europa Liberă Bulgaria.

Harta semnalelor GPS a zborurilor de la și către aeroportul din Sofia este dezactivată pe 1 septembrie.

În opinia sa, aceste bruiaje „nu compromit în niciun caz securitatea aviației, deoarece este prevăzută o navigație la sol alternativă, care permite echipajului să utilizeze mijloacele de la sol pe care Bulgaria le-a pus la dispoziție”.

Țara are, de asemenea, o acoperire radar serioasă, astfel încât echipajele aeriene și controlorii de trafic aerian sunt preveniți dacă este necesar.

Peev a spus că „sunt suficiente autorități naționale care sunt informate, care monitorizează situația”. Am luat toate măsurile pentru ca o eventuală deteriorare a semnalului GPS să nu ducă la probleme în niciun domeniu, a adăugat el.

Stație mobilă pentru bruiaj electronic R-330Ж "Zhitel" a armatei ruse.

El spune că nu este clar care este sursa bruiajului pe aeroportul din Sofia.

„Sincer, nu știu pentru că nu este un loc obișnuit pentru operații”, spune Thomas Widdington.

Potrivit unor informații neoficiale, armata, Ministerul de Interne și Serviciul de Securitate a Statului au percheziționat câmpul Sofia în căutare de facilități cu antenă, dar nu le-au găsit.

Aparatele de bruiaj GPS sunt vândute și pe internet, dar cu o putere mult mai mică.

Marea Neagră și Marea Mediterană

În august 2023, interferența semnalului GPS asupra Mării Negre a atins dimensiuni deosebit de mari.

Din 17 iulie, Rusia desfășoară „exerciții” militare în zona economică exclusivă (ZEE) a Bulgariei din Marea Neagră.

Rusia a reziliat apoi un acord privind exporturile de cereale din Ucraina, intermediat anterior de ONU și Turcia.

„Nu există un astfel de exercițiu, este doar o ocazie pe care Rusia o folosește și, aparent, efectuând un exercițiu, încearcă să blocheze exportul de cereale ucrainene”, a declarat ministrul bulgar al Apărării Todor Tagarev la sfârșitul lunii septembrie.

Pe hartă, în zonele cu cel mai intens bruiaj GNSS (Global Satellite Navigation System - termenul pentru toate sistemele de navigație prin satelit), în afară de coastele Bulgariei și României, există și o parte din Marea Mediterană, care acoperă coasta de sud a Turciei, Cipru și coasta Siriei.

Ceea ce au în comun cele două zone este că în ele sunt staționate nave de război rusești.

Tot în Cipru se află baza Forțelor Aeriene Britanice. De pe ea decolează avioanele de luptă britanice care patrulează Marea Neagră și păzesc avioanele de recunoaștere și dronele țărilor NATO.

„Există bruiaj (bruiaj) regulat între Tel Aviv și Cipru. Nu am întâlnit-o în alte locuri, dar nici nu zburăm în regiunea de criză", a declarat pilotul Lufthansa Mario Bakalov pentru Europa Liberă.

Thomas Widdington crede că bruiajul este realizat de echipamentele desfășurate pe navele de război rusești în ambele regiuni/

„Ceea ce face armata rusă este să împiedice semnalul GNSS din spațiu să ajungă la receptorul de pe Pământ. Și face acest lucru emițând un semnal mult mai puternic decât cel care vine din spațiu.”

„Semnalul de la satelit călătorește mii de kilometri către Pământ și își pierde mult din putere și este blocat de un semnal mai puternic decât cel din spațiu”, a explicat Widdington.

Efect secundar

Widdington a mai spus că blocarea semnalului GPS în largul coastelor României și Bulgariei este probabil un efect secundar al încercării Rusiei de a-și proteja navele de război de rachetele și bombele ghidate de satelit.

Are potențialul de a fi periculos pentru persoanele care se bazează pe sistemele de navigație GNSS și care sunt nave maritime civile care nu sunt implicate în conflict”, a spus Widdington.

Cei care monitorizează problema semnalului GPS din Marea Neagră prin intermediul site-urilor de trafic aerian au raportat de mai multe ori zboruri civile „pierdute” peste Marea Neagră.

Potrivit Administrației Maritime bulgare nu există niciun pericol pentru transport maritim, pentru că Bulgaria are propriul sistem de monitorizare a traficului (TMS), care transmite o poziție GPS la aproximativ 25 de mile marine de coastă. Acest domeniu de aplicare se extinde la marea teritorială și zona adiacentă, dar nu și la zona economică exclusivă.

Nu a fost detectată vreo instabilitate a performanței GPS în raza de acțiune a acestui sistem.

Monitorizarea traficului navelor, pe lângă datele GPS de la sistemele de navigație a navei, se face și cu stații radar de la mal care nu sunt afectate de interferența semnalului GPS.

Este periculos să te bazezi doar pe GPS

Administrația Maritimă bulgară a declarat pentru Europa Liberă că „siguranța navigației poate fi compromisă prin blocarea semnalului GPS” numai dacă o navă se bazează exclusiv pe GPS și „se acordă o încredere excesivă automatizării navei”.

Dacă este necesar, avertismentele sunt transmise navelor despre care se știe că au deviat de la rutele lor normale.

Thomas Widdington avertizează că incidentele de la Marea Neagră și de pe cerul de deasupra Ucrainei ar putea escalada rapid dacă nu se acestea nu sunt protejate de bruiajul rusesc.

El a spus că, pentru a-l contracara, este nevoie de instrumente electronice de precizie.

Europa Liberă a trimis întrebări și Ministerului bulgar al Apărării, dar nu am primit răspunsuri concrete la întrebările cine blochează semnalul GPS și cum este contracarat.

„Localizarea unui aparat de bruiaj se realizează cu sisteme de război radio-electronice, dar informațiile despre sisteme în sine, mijloacele de operare și contramăsuri sunt clasificate”, a spus ministerul.

Articol publicat Giorgi A. Angelov, de la Europa Liberă Bulgaria