O investigație The Insider și Bellingcat publicată pe 20 octombrie leagă activitatea unei unități de elită a serviciilor secrete militare rusești de explozia din 2011 care a avut loc la un depozit de arme din Bulgaria.
Unitatea cu pricina a fost implicată și în alte explozii și tentative de otrăvire din țări NATO.
Ancheta The Insider și Bellingcat descrie explozia din apropierea satului bulgăresc Lovnidol, aflat la 150 de kilometri est de capitala Bulgariei, Sofia, ca „prima de acest gen dintr-o țară NATO și UE care poate fi atribuită în mod sigur” Unității 29155 a serviciului rus de informații militare (GRU).
Explozia a avut loc pe 12 noiembrie 2011 într-un depozit de arme deținut de compania EMCO.
Incidentul a făcut parte dintr-un șir de explozii misterioase care a afectat industria armelor din Bulgaria și care a început în urmă cu mai bine de un deceniu.
Exploziile s-au intensificat după ce Rusia a invadat și ocupat Crimeea în 2014, în prima fază a războiului său de expansiune în Ucraina, arată o investigație RFE/RL.
Agenții Unității 29155 sunt implicați în aceste explozii din Bulgaria, dar și în alte deflagrații din state membre ale UE și NATO, inclusiv din Republica Cehă.
Unitatea 29155 este, de asemenea, acuzată că se află în spatele otrăvirii lui Serghei Skripal și a fiicei sale cu neurotoxina Noviciok. Skripal este un fost ofițer rus de informații și agent dublu.
The Insider și Bellingcat au stabilit că Unitatea 29155 se află în spatele exploziei din Bulgaria, de lângă Lovnidol.
Jurnaliștii au cartografiat mișcările membrilor unității prin folosirea datelor lor de călătorie.
În explozia din 2011, de lângă Lovnidol, au fost distruse peste 3.000 de obuze de 152 de milimetri.
Your browser doesn’t support HTML5
Obuzele distruse în explozie proveneau din Cehia, din Vrbětice, un sat aflat la granița cu Slovacia. Ele au ajuns la Lovnidol undeva în perioada 4 octombrie – 4 noiembrie 2011.
Cele două publicații au identificat mai mulți agenți ai Unității 29155 care au vizitat zona Vrbětice în octombrie 2011.
Doi dintre ei, Nikolai Ezhov și Serghei Romanov, au ajuns în Bulgaria cu doar câteva zile înainte de explozia de la Lovnidol.
Jurnaliștii spun că generalul rus Andrei Averianov ar fi creierul din spatele acestei operațiuni, dar și al multor altor explozii, despre care se crede că au fost comise de GRU.
Jurnaliștii au examinat corespondența din conturile de e-mail piratate și datele de călătorie ale generalului și ale agenților GRU.
Ancheta arată că explozia are strânsă legătură cu exportul de muniție destinat Georgiei, țară atacată de Federația Rusă în 2008.
Procuratura bulgară a susținut în 2021 că obuzele de 152 de milimetri expediate din Republica Cehă în Bulgaria erau destinate transferării ulterioare în Georgia.
Cu toate acestea, Emilian Gebrev, proprietarul companiei care deținea depozitul, a declarat atunci că transportul nu ar fi fost destinat în mod special Georgiei.
Gebrev a fost otrăvit câțiva ani mai târziu, o crimă pentru care au fost acuzați trei membri ai unității GRU.
Ancheta procuraturii bulgare după explozia de la Lovnidol a descoperit un dispozitiv exploziv, dar acuzarea a suspendat ancheta în 2013 din lipsă de probe care să-i lege pe făptuitori de explozie.
Procuratura bulgară a redeschis ancheta în 2021, abia după ce au ieșit la iveală dezvăluirile despre o explozie similară care a avut loc în Vrbětice (Cehia) și a combinat-o cu o anchetarea altor două explozii de la sediul celui mai mare producător de armament din Bulgaria, VMZ Sopot, din 2015, precum și cu o explozie din 2020 la fabrica de arme Arsenal din Măglijh, oraș din centrul Bulgariei, din regiunea Stara Zagora.