Parlamentul bulgar interzice „promovarea” LGBT în școli

În imagine, manifestanți care se opun amendamentului de lege care interzice „propaganda” LGBT în școli, la o acțiune de protest în Sofia, marți 6 august.

Parlamentul bulgar a adoptat, miercuri (7 august), un amendament de lege care interzice „propaganda” LGBT în școli și a votat pentru adoptarea unei modificări separate care definește conceptul de „orientare sexuală netradițională”.

Amendamentul la Legea învățământul școlar și preșcolar - propus de partidul pro-rus „Renașterea (Vazrazhdane)” - a fost adoptat cu 159 de voturi „pentru”, 20 „împotrivă” și 10 abțineri.

Prevederea votată de parlamentari interzice „propaganda, promovarea sau instigarea în orice mod, direct sau indirect, în sistemul educațional, a ideilor și vederilor legate de orientarea sexuală netradițională și/sau identitatea de gen, alta decât cea biologică”.

Parlamentarii au votat, de asemenea, un text separat, care definește „orientarea sexuală netradițională” ca fiind „diferită de noțiunile general acceptate și înrădăcinate în tradiția juridică bulgară cu privire la atracția emoțională, romantică, sexuală sau senzuală între persoane de sex opus”.

Și acest text a fost adoptat, dar cu o majoritate mai mică.

Îți mai recomandăm Noii parlamentari votează direcția Uniunii Europene. R. Metsola a fost realeasă, urmează Ursula von der Leyen?

Principalele argumente pentru schimbările votate au fost că acestea reflectă spiritul constituției Bulgariei, care stipulează că mariajul / căsătoria este doar între un bărbat și o femeie, și valorile ortodoxe.

Majoritatea criticilor aduse schimbărilor s-au concentrat pe termenul „orientare sexuală netradițională”, care se potrivește cu o parte a definiției orientării sexuale de pe portalul Wikipedia, enciclopedie online.

„Când luăm texte de pe Wikipedia pentru a face legi, nu vorbim de orientare de dreapta, nici conservatoare, nici de protecția copiilor bulgari, ci de un populism ieftin”, a spus Elisaveta Belobradova, de la partidul reformist Continuăm Schimbarea / Bulgaria Democrată (PP-DB).

Colegul ei, de la partidul de centru-dreapta GERB, Georgi Georgiev, a declarat că, prin adoptarea unei definiții a „orientării sexuale netradiționale”, deputații au generat un „precedent nemaiîntâlnit” în sistemul juridic al unui stat membru UE.

Textul este discriminatoriu și contrazice Convenția Europeană a Drepturilor Omului, a mai spus el.

Îți mai recomandăm Comunitatea LGBT din România în 2024 | „Societatea românească se schimbă. E o evoluție inevitabilă”

Protestatarii au ieșit în stradă, în Sofia, după ce amendamentul și textul separat de lege au fost adoptate. Oamenii au scandat „Să vă fie rușine” și „Nu mai alungați oamenii din Bulgaria”.

LevFem, grupul feminist de stânga care a organizat mitingul, a declarat că amendamentul va face imposibilă combaterea hărțuirii în școală a tinerilor lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali.

Comitetul Helsinki bulgar, un ONG pentru drepturile omului, a îndemnat parlamentarii să nu adopte modificările, declarând că „încalcă drepturile fundamentale ale omului”, inclusiv cele prevăzute în Constituția Bulgariei, precum și legi UE și convenții internaționale.

Denitsa Lyubenova, un avocat al Deystvie, un grup pentru drepturile LGBT din Bulgaria, a declarat într-comunicat că amendamentul „prefigurează în mod implicit o «vânătoare de vrăjitoare» și sancționează orice eforturi educaționale legate de persoanele LGBTQ în școală”.

Articolul include și informații AFP

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.