Câteva sute de oameni au înconjurat Teatrul Național și au împiedicat persoanele cu bilete să intre în clădire. Spectatorii s-au plâns că au fost atacați fizic de protestatari, iar poliția nu i-a protejat. În cele din urmă, piesa s-a jucat în fața unei săli aproape goale, unde au putut intra doar jurnaliștii.
Protestatarii consideră că textul lui Bernard Shaw, care spune povestea bătăliei sârbo-bulgare de la Slivnița (1885), subminează demnitatea Bulgariei.
Aceștia au cerut, de asemenea, demisia directorului teatrului, Vasil Vassilev, pentru că a permis punerea în scenă a unei piese „anti-bulgare”.
Vassilev a ieșit să vorbească cu demonstranții, dar unii dintre aceștia au început să-l împingă și să-l atace fizic, ceea ce a obligat polițiștii să îl ducă înapoi în clădirea teatrului.
În fața unei săli aproape goale, Vassilev a cerut presei să transmită spectacolul în direct.
Protestul de la Teatrul Național din Sofia vine după săptămâni de tensiuni apărute pe marginea piesei puse în scenă de actorul american John Malkovich. Uniunea Scriitorilor Bulgari și mai multe organizații naționaliste au transmis că piesa prezintă poporul bulgar ca fiind „barbar, analfabet, simplu și nespălat”, ridiculizează reușitele armatei bulgare și contrazice „valorile naționale și creștine”.
La aceste atacuri, Malkovich a răspuns că „nu poate decât să se amuze”.
John Malkovich a răspuns că autorul piesei, George Bernard Shaw (dramaturg irlandez, care a trăit între 1856 și 1950) ,,nu știa prea multe despre Bulgaria și bulgari, nici fapte specifice despre război” și că „nu a spus niciodată că aceasta este o poveste adevărată”.
Piesa „Arms and Man” (Armele și omul) e definită de critici ca o comedie anti-război și anti-romantică. Autorul George Bernard Shaw plasează acțiunea într-un oraș bulgar în timpul războiului sârbo-bulgar din 1885.
Multe dintre personajele piesei sunt bulgari iar unele dintre ele au imagini caricaturale.
„Este rușinos că în 2024 cineva vrea cenzură. Aceasta este țara noastră? Am ajuns în acest punct?”, a declarat Vassilev pentru radioul pubic bulgar.
Tensiunile de la Teatru Național au făcut ca una dintre forțele politice din viitorul parlament - „Continuăm schimbarea - Bulgaria Democratică”, să reacționeze prima. Formațiunea a numit demonstrația din fața teatrului „un atac asupra libertății de exprimare, a artei și a spiritului creativ liber”.
De asemenea, partidul GERB, câștigător în alegerile recente din Bulgaria, a condamnat „toate formele de cenzură a libertății de exprimare și artă și încercările de a împiedica publicul să intre în teatru”.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.