Viorica Dăncilă l-a sunat pe Klaus Iohannis marți dimineață ca să vorbească depre remaniere, dar președintele era ocupat, potrivit surselor din presă. Va fi însă liber la ora 17.00 când va susține o conferință de presă pe tema remanierii.
La rândul său, Eugen Nicolicea își apără nominalizarea pentru funcția de ministru al justiției, răspunzând celor care îl acuză că studiile sale de drept, cursuri la distanță la Universitatea Spriu Haret, filiala Drobeta Turnu Severin, sunt cam subțirele. ” Am absolvit cu nota 10 la examenul de licență”, se înfoaie Nicolicea într-un comunicat de presă.
Notele bune sunt însă nimic în comparație cu vasta și reala ”experiență juridică” obținută la locul de muncă, adică parlamentul, unde și-a petrecut ultimii aproape 27 de ani. Acolo a fost adevărata școală, spune Nicolicea, a activat în mai multe comisii- de revizuire a Constituției, de disciplină și imunități, de anchete, în comisia juridică pe care a și condus-o, dar mai ales în vestita Comisie specială, care însă, ghinion, poartă numele colegului Florin Iordache.
”A susține că o vechime de aproape 27 de ani în Parlamentul României nu înseamnă și experiență juridică, înseamnă să fii rău intenționat sau de o calitate intelectuală îndoielnică, fără a mai pune în discuție lipsa de respect față de cea mai importantă instituție a democrației”, spune Nicolicea.
Are probabil dreptate să fie supărat, pentru că studiile sale târzii- a început facultatea la 52 de ani și a fost coleg de studenție cu propria fiică și soție-, au devenit subiect de glume răutăcioase. Se teme probabil, că președintele, profesor de fizică, nu va aprecia nici educația făcută la distanță, nici experiența sa juridică din parlament și îl va respinge. Nicolicea este, într-adevăr, autorul multora dintre controversatele modificări operate de Coaliția PSD-ALDE la legile justiției și Codurile penale.
Îți mai recomandăm Pleacă Toader, vine Nicolicea. Purtător de servietă sau eminență cenușie? Cine e și ce nu e NicoliceaLui Nicolicea i-a sărit însă în ajutor Liviu Pop, care, deși a fost de două ori ministru al educației, este cam certat cu limba română, de unde i s-a tras și porecla de ”genunche”. Marți, Liviu Pop le-a recomandat contestatarilor lui Nicolicea să nu se uite ”în dulapul cu cadavre, să vedem ce are fiecare în spate, ce-l recomandă, cât de frumos este, cât de înalt, cât de slab”.
Remaniere la foc mic
Deocamdată nu este clar dacă președintele se va orienta după criteriile enunțate de Liviu Pop atunci când va lua o decizie în ce privește ministerul de Justiție. La cald, săptămâna trecută, președintele a spus că are impresia că ”prin remaniere PSD vrea să întărească asaltul asupra justiției” și că este ”indamisbil să se facă o remaniere pentru ca lucrurile să meargă și mai prost”.
Președintele este încurajat din toate părțile și pe toate tonurile să nu accepte remanierea, nu doar a lui Eugen Nicolicea, ci și a celorlalți doi miniștri, Oana Florea, la Fonduri europene, și Liviu Brăiloiu, la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.
Îți mai recomandăm Iohannis amână remanierea până săptămâna viitoare: „Se vrea reluarea atacului PSD asupra justiției”Dar chiar dacă președintele Iohannis refuză să accepte cele trei propuneri venite din partea PSD, partidul are un plan de rezervă: restructurarea guvernului. Aceasta înseamnă însă un vot în parlament, care ar putea deveni problematic în condițiile în care UDMR a anunțat că nu sprijină restructurarea, iar PSD are doar 5 parlamentari în plus. Asta dacă nu lipsește niciunul.
În plus, s-ar părea că premierul Dăncilă nu ar fi adepta restructurării, ci a remanierii, probabil de aceea a și încercat să discute cu președintele, în timp ce Liviu Dragnea insistă pentru un vot în parlament, care să-l ocolească pe Iohannis.