Două cabluri de comunicații din Marea Baltică au fost tăiate. Germania și Finlanda suspectează un sabotaj

Deteriorarea cablului de comunicație dintre Finlanda și Germania s-a produs în apropierea insulei suedeze Oland din Marea Baltică. Fotografie generică din insula Oland.

Două cabluri de comunicații submarine care leagă noii membri NATO, Finlanda și Suedia, de Germania și Lituania au fost deteriorate în Marea Baltică. Cauzele avariilor rămân neclare și mai multe investigații sunt în curs. Autoritățile germane nu exclud varianta unui sabotaj.

Cablul de 1.200 de kilometri care leagă capitala Finlandei, Helsinki, de portul german Rostock a încetat să funcționeze luni în jurul orei 02:00 GMT (04:00 ora României), a transmis compania finlandeză de securitate cibernetică și telecomunicații Cinia.

De asemenea, o legătură de internet de 218 km între Lituania și insula Gotland din Suedia a încetat să funcționeze duminică în jurul orei 08:00 GMT (12.00 ora României), potrivit Telia Lietuva din Lituania, parte a grupului suedez Telia Company.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius a declarat marți că „nimeni nu crede că aceste cabluri au fost tăiate din greșeală”. Ministrul german se află la Bruxelles la o reuniune a miniștrilor Apărării din UE pentru a discuta despre amenințările cu care se confruntă Uniunea Europeană.

Finlanda și Germania au publicat o declarație comună în care transmit că sunt „profund îngrijorate de tăierea cablului submarin” și investighează „un incident (care) ridică imediat suspiciuni de avarii intenționate”.

Securitatea Europei este amenințată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de „războiul hibrid al actorilor rău intenționați”, se arată în declarația comună a Germaniei și Finlandei, care nu indică însă cine ar fi putut deteriora cablurile de comunicații.

„Protejarea infrastructurii noastre critice comune este vitală pentru securitatea noastră”, mai arată declarația comună.

„Este absolut esențial să se clarifice de ce avem în prezent două cabluri în Marea Baltică care nu funcționează”, a declarat Carl-Oskar Bohlin, ministrul apărării civile din Suedia.

Situată în nordul Europei, Marea Baltică este o rută comercială activă și este înconjurată de nouă țări, inclusiv Rusia.

Deteriorarea cablului Finlanda-Germania a avut loc în apropierea vârfului sudic al insulei Oland din Suedia. Specialiștii spun că e nevoie de maxim două săptămâni pentru a fi reparată.

Magistrala de comunicații avariată luni are 1.173 de kilometri și leagă capitala finlandeză Helsinki de orașul-port german de la Marea Baltică, Rostock, urmând parțial același traseu ca și conductele de gaze naturale Nord Stream, distruse în urmă cu doi ani. Cablul a fost pus în funcțiune la începutul anului 2016 și este singurul cablu submarin de date care leagă direct Finlanda de Europa Centrală.

Anul trecut, un gazoduct submarin și mai multe cabluri de telecomunicații care trec pe fundul Mării Baltice au fost grav avariate.

Anchetatorii incidentelor din 2023 din Finlanda și Estonia au dat vina pe o navă container chineză despre care cred că a provocat pagubele după ce a tras ancora pe fundul mării.

Anchetatorii nu au precizat public dacă daunele au fost provocate accidental sau intenționat.

În 2022, gazoductele Nord Stream care leagă Rusia de Germania în Marea Baltică au fost distruse de explozii într-un caz care rămâne în curs de investigare de către autoritățile germane.

Îți mai recomandăm Rusia provoacă confuzie cu un pretins plan de revizuire a frontierei maritime în Marea Baltică

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.