60 de cadavre găsite după operațiunea israeliană din orașul Gaza

Unii refugiați palestinieni se întorc în cartierul Shujaiya din Gaza City, devastat de lupte.

Agenția de apărare civilă din Gaza a declarat vineri că aproximativ 60 de cadavre au fost găsite sub dărâmături din cartierul Shujaiya al orașului Gaza City, scena unora dintre cele mai dure lupte din ultimele luni. Anunțul vine după ce armata israeliană a declarat sfârșitul operațiunii în acea zonă.

Hamas - organizație desemnată teroristă de SUA și UE - a declarat că operațiunea Israelului în cartierul Shujaiya al orașului Gaza a lăsat „peste 300 de unități rezidențiale și peste 100 de afaceri distruse”.

Localnicii citați de AFP spun că distrugerile sunt imense și aproape toate locuințele au fost demolate.

Armata israeliană a declarat miercuri că și-a încheiat misiunea în cartierul Shujaiya după două săptămâni, dar bombardamentele și luptele au continuat să zguduie orașul Gaza.

Martorii au spus că tancurile și trupele s-au deplasat în alte părți ale orașului.

Un corespondent AFP a raportat atacuri aeriene asupra cartierului Sabra, în timp ce militanții și forțele israeliene s-au ciocnit în cartierul Tel al-Hawa.

Hamas a raportat 45 de atacuri aeriene în zona orașului Gaza, precum și în cel mai sudic oraș din Gaza, Rafah, unde Netanyahu a declarat că faza intensă a războiului se apropie de sfârșit.

Negocieri dificile privind armistițiul

Biroul premierului Beniamin Netanyahu a confirmat că echipa sa de negociere, condusă de șeful serviciilor secrete Mossad, David Barnea, s-a întors în Israel după discuțiile purtate joi la Doha, în Qatar.

Premierul Netanyahu a declarat că Israelul are nevoie să controleze partea palestiniană a graniței Fâșiei Gaza cu Egiptul pentru a opri fluxul de arme către Hamas.

El a adăugat că Israelului trebuie să i se permită să lupte până când va distruge Hamas, așa cum și-a propus, și îi va aduce acasă pe ostatici.

La Washington, președintele Joe Biden a recunoscut că rămân „probleme dificile și complexe” între Israel și Hamas, dar că se fac progrese spre un acord de încetare a focului.

„Avem o șansă acum. Este timpul să punem capăt acestui război”, a declarat Joe Biden.

Cartierul Shujaiya din orașul Gaza, 11 iulie 2024.

Washington Post a raportat miercuri că atât Israelul, cât și Hamas „au semnalat acceptarea unui plan de guvernare interimară” în care niciunul nu va conduce teritoriul și o forță a Autorității Palestiniene, instruită de SUA, va asigura securitatea enclavei.

Pentagonul a anunțat, de asemenea, că va înceta activitățile sale de a livra ajutor în Gaza pe mare din Cipru, după ce digul pe care îl folosea s-a deteriorat în mod repetat din cauza condițiile meteorologice.

Între timp, agenția de sănătate a ONU a declarat că doar cinci camioane care transportă provizii medicale au primit permisiunea să intre în Gaza săptămâna trecută.

„Peste 34 dintre camioanele noastre așteaptă la punctul de trecere Al Arish, iar 850 de paleți cu consumabile medicale așteaptă colectarea. Alte 40 de camioane așteaptă la Ismailiya în Egipt”, a declarat vineri șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, care a declanșat războiul, a dus la moartea a 1.195 de persoane, majoritatea civili, potrivit informațiilor publicate de autoritățile din Israel.

Militanții au luat și ostatici, dintre care 116 rămân în Gaza, inclusiv 42 despre care armata israeliană crede că sunt morți.

Israelul a răspuns cu o ofensivă militară care a ucis cel puțin 38.345 de persoane în Gaza, majoritatea civili, potrivit cifrelor Ministerului Sănătății din Gaza. De asemenea, peste 80.000 de palestinieni au fost răniți.

Gaza City - Zonă de luptă periculoasă

Armata israeliană a lansat miercuri manifeste avertizând locuitorii că orașul Gaza rămâne „o zonă de luptă periculoasă”.

ONU a declarat că ultimele evacuări „nu vor face decât să alimenteze suferința în masă a familiilor palestiniene, dintre care multe au fost strămutate de mai multe ori” și care se confruntă cu lipsuri majore.

Armata israeliană a declarat că operațiunile continuă, de asemenea, în zona Rafah, unde spune că a eliminat zeci de militanți în ultima zi.

Armata a declarat că a răspuns cu lovituri aeriene și terestre după ce, joi, cinci rachete au fost trase din zonă spre Israel.

Într-o altă declarație de joi, armata israeliană a recunoscut că a eșuat să protejeze kibuțul Beeri, unde peste 100 de persoane au murit în timpul atacurilor Hamas din 7 octombrie.

Un rezumat public al anchetei arată că a existat o „lipsă de coordonare” în răspunsul militar israelian.

Îți mai recomandăm Lupte intense în orașul Gaza. Oameni, prinși în mijlocul focului

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.