Exclusiv | Vin franțuzesc, ciocolată, foie gras. Cadouri de lux cumpărate de ASF după „scandalul Euroins”

Șefii Autorității de Supraveghere Fiscală au fost audiați în Parlament după ce instituția a fost acuzată că nu a făcut nimic pentru ca cel mai mare asigurator de pe piața auto să nu intre în faliment. Mai mulți parlamentari acuză instituția de corupție.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cumpărat în ultima săptămână 300 de coșuri cu produse de lux, pentru a le dărui de Paște: vinuri franțuzești, ciocolată, foie gras.

Cadourile comandate de ASF, instituția responsabilă de piața asigurărilor din România, au costat aproape 30.000 de lei. Banii au ajuns la o firmă care are an de an contracte publice cu doar două instituții, ambele cu bugete generoase.

Europa Liberă a analizat și alte achiziții făcute de Paște cu bani de la buget, într-o perioadă în care discuțiile din spațiul public sunt mai degrabă despre reducerea cheltuielilor.

Dacă târgurile, cadourile și felicitările erau ceva obișnuit de Crăciun, de câțiva ani, și Paștele a devenit o sărbătoare profitabilă. Nu doar pentru firmele care vând diverse sau oferă servicii, ci și pentru aleșii locali care mai adaugă puțin capital electoral pe bani publici.

Anul acesta, mai multe municipii, inclusiv Capitala București, au organizat târguri de Paște. Alte instituții publice și primării au cumpărat cadouri și felicitări, pe hârtie sau televizate. Unele chiar organizează spectacole în zilele de sărbătoare.

ASF salarii mari, prime substanțiale, cadouri de lux

Pe 10 aprilie, ASF a ieșit la cumpărături de cadouri de Paște în SEAP - platforma electronică de achiziții din România.

Reprezentanții instituției au ales coșurile cadou oferite de o firmă de produse de lux din Capitală, Le Menoir, cu care autoritatea are legături mai vechi. Au fost achiziționate 140 de Coșuri Chez Maxim 19%, 140 de Coșuri Chez Maxim 9%, 10 coșuri Fantastique 19% și 10 Fantastique 9%.

Ofertă de pe site-ul propriu al companiei Le Menoir pentru un coș de Paște.

Din datele existente în sistemul de achiziții publice nu se întelege ce anume, mai exact, au cumpărat. Dar oferta există și pe pagina de internet a firmei.

Cosurile cadou se regăsesc și pe site-ul firmei, la prețuri mai mari decât cele cu care au fost cumpărate de ASF.

Prețul de achizitie a variat între 70 și 330 de lei pe bucată, în funcție de produse. Coșurile mai ieftine au doar vin și prăjituri, cele scumpe vin franțuzesc, un cozonac și o terină sau foie gras.

În februarie, de la aceeași firmă, ASF a achiziționat o sticlă de șampanie în valoare de 170 de euro. Plus, și anul trecut, și acum doi ani, cadouri de Paște și Crăciun.

În 2022, ASF a fost singurul client din SEAP al firmei și a cumpărat produse de lux de 172.000 de lei - sticle de șampanie, coșuri cadou. La fel și în 2021, când achizițiile au fost, însă, ceva mai modeste, de doar 84.000 de lei.

Reprezentanții ASF nu au răspuns solicitării Europa Liberă de a explica de ce au nevoie de aceste cadouri și cum au ales firma.

Scandalul Euroins

ASF a ajuns, din nou, în atenția publică după falimentul celui mai mare asigurator din țară, Euroins. În acest context a ieșit la iveală că în 2021, anul unui alt faliment răsunător, șefii ASF au primit bonusuri de performanță. Președintele ASF, Nicu Marcu, a primit în 2022 trei salarii bonus, în valoare de 12.000 de euro fiecare. Salariul pe care îl încasează anual e de 150.000 de euro, potrivit declarației de avere depuse anul trecut. Și adjuncții săi au încasat bonusuri, tot pentru performanțele deosebite din 2021, dar nu la fel de mari.

De la aceeași firmă care vinde produse de lux a mai cumpărat prin achiziție directă doar o singură altă instituție publică, și tot una cu buget generos, Nuclearelectrica.

Europa Liberă a scris despre marea familie a ASF, unde angajați sunt rude ale unor politicieni foști sau actuali, foști angajați ai serviciilor secrete, cu salarii mari dar trecute la secret.

Și cu prime de performanță de zeci de mii de lei. Doar membrii CA au făcut publice veniturile. Și totul în vremea falimentelor din sistemul de asigurări, trei în ultimii 8 ani.

Spoturi TV cu felicitări de Paște, difuzate în Săptămâna Luminată

16 primării din Olt au cumpărat felicitări de Paște difuzate la aceeași televiziune locală, OLT TV. Plus Consiliul Județean.

Firma care deține televiziunea, bine mufată la banii publici, aparține Andrei Bărbulescu, fina fostului ministru PSD Darius Vâlcov și totodată denunțătoare a acestuia; Vâlcov este judecat în mai multe dosare de corupție.

Soțul patroanei, Daniel Bărbulescu, a fost deputat în două legislaturi, între 2008 și 2016, din partea PSD iar acum este director adjunct la Agenția pentru Investiții Rurale.

Oferta televiziunii OLT TV a fost aceeași pentru toate primăriile:

FELICITARE SARBATORI PASTE 2023

Durata: maxim 20 secunde; Perioada difuzare: 14.04.2023 - 23.04.2023; Numar difuzare: minim 2 difuzari / zi; Tip felicitare: carton TV / montaj video TV; Difuzare post de televiziune: OLT TV SLATINA.

Sursa: SEAP

Prețul, ușor diferit de la comună la comună. De exemplu, comuna Fărcașele a plătit 1.800 de lei, primăria din Grojdibodu, 2.500 de lei. Tot 2.500 de lei a plătit și Consiliul Județean Olt.

În total, cele 16 primării și Consiliul Județean au plătit pe urările de sărbători 35.500 de lei.

Același tarif, de 2.500 de lei, a avut și pachetul de Crăciun, oferit de aceeași televiziune și cumpărat de administrațiile locale din Olt.

Televiziunea condusă de Andra Bărbulescu a reușit să adune în ultimii patru ani, 1,1 milioane de lei (fără TVA) din contracte publice, obținute fără a trece printr-o licitație. Toate, în județul Olt.

Avem o ofertă în SICAP și e la latitudinea lor ce cumpără. Nu e vorba de nicio imixtiune politică, primarii care ne aleg serviciile sunt de la mai multe partide
Andra Bărbulescu, OltTV

„Suntem singura televiziune care emite legal, cu licență de la CNA din Olt, și acoperim cam 98% din județ. E normal ca cei care doresc reclamă la TV să se îndrepte către noi”, spune pentru Europa Liberă Andra Bărbulescu.

Cam aceeași schemă se aplică și în alte județe, doar că acolo beneficiarii sunt firme locale, dar tot cu tradiție în contractele publice acordate direct.

  • Media Factory Concept - Jurnalul de Vrancea - 21 de contracte - 11.300 de lei;
  • Moldova Invest Capital - newsmoldova.ro - 19 contracte - 12.250 de lei;
  • Zuzi Media - www.glasulsucevei.ro - 16 contracte - 8.000 de lei.

Târguri, hore, pachete pentru copii

Felicitările plătite unor firme care stau în spatele unor publicații sau televiziuni nu sunt singurele modalități prin care aleșii locali încearcă să-și consolideze capitalul electoral. În marile orașe sunt organizate târguri cu standuri pentru meșteșugari, jocuri pentru copii sau spectacole.

Cel mai scump târg de Paște este cel organizat la Craiova, în Parcul Romanescu. Târgul are tema Alice în Țara Minunilor.

Uriașa tablă de șah instalată în parc a costat 28.000 de lei, ansamblul de cești de cafea 23.000 de lei, iepurașii alți 13.000 de lei.

Cea mai scumpă piesă decorativă a fost Alice care a costat 30.300 de lei. În total, scena închipuită a scos din bugetul orașului 270.000 de lei.

La care se adaugă costul căsuțelor „de poveste” a căror achiziție nu a trecut prin SEAP și nu este publicată nici pe pagina de Internet a Primăriei Craiova.

„Toate cheltuielile efectuate pentru organizarea Târgului de Paște au fost supuse procedurilor de achiziție publică”, ne-au transmis reprezentanții Primăriei, care arată că „estimarea tuturor celor 56 de elemente de butaforie ce fac parte din conceptul Târgului de Paște s-a făcut pe baza celui mai mic preț, iar suma totală rezultată în urma procedurilor de achiziție publică a fost de 53.860 euro.”

Produsele vor fi reutilizate, promit reprezentații instituției publice.

Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, a anunțat pe pagina sa de Facebook că și anul acesta, târgul din Bănie a ocupat locul unu în clasamentul de specialitate întocmit de Best European Destinations.

Cele două figurine, Alice și ansamblul de cești au costat 53.000 de lei.

Și edilul din Severin i-a invitat pe locuitorii orașului la Târgul de Paște. Evenimentul, Povestea Iepurașului de Paște, a fost organizat de Palatul Theodor Costescu și a costat peste 135.000 de lei.

Personaje din Povestea Iepurașului pe străzile din Severin.

Și la Oradea, ouăle și iepurii au invadat centrul orașului. Târgul, organizat de Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune, a costat aproape 200.000 de lei și va fi deschis până pe 17 aprilie.

Un eveniment de Paște a organizat în Capitală PMB prin Creart, Centrul de Creație, Artă și Tradiție a Municipiului București, în Parcul Regele Mihai I.

Târgul „Tradiții de Florii și Paște” a costat 330.000 de lei și e singurul eveniment de gen care a căutat ofertanți prin licitație și nu prin achiție directă.

Edilul-șef, Nicușor Dan, a vizitat Târgul și i-a invitat pe bucureșteni să treacă pe la unul din cele 75 de standuri ale meșterilor populari.

Puțin mai jos de București, în Teleorman, la Slobozia Mândra, primăria a scos de la buget 45.000 de lei ca în comună, în ziua de Paște, să fie mare spectacol folcloric care va dura 5 ore.

Cine nu are cum să ajungă lângă scenă poate să urmărească prestațiile și live, pe internet, după cum se menționează în anunțul din SEAP.

Primarul Voluntariului, Florentin Pandele, soțul ministrei Familiei, Gabriela Firea, a avut altă idee de cadouri de Paște.

A cumpărat, prin Direcția Educație Cultural Sportivă și Identitate Comunitară, 4.900 de pachete de Paște, cu 30 de lei bucata, pentru toți elevii din oraș. În total, 145.775 de lei, fără TVA. Iar pentru părinții lor, 15.000 de felicitări cu tematică de Paște cu 0.83 de lei bucata, adică 12.600 de lei în total.

Și în acest caz, primăria Voluntari a ales o firmă cu care a mai colaborat și în trecut, Inside Division SRL. Mai exact, în alte șapte contracte între 2018-2022 cu o valoare de peste 750.000 de lei.

Edilul din Voluntari nu a răspuns întrebărilor Europa Liberă.

În această primăvară cu probleme mari în bugetul de stat, instituții publice din țară au cumpărat diverse produse sau servicii dedicate Sărbătorilor Pascale cu 1,5 milioane de lei, bani din bugetele proprii.

Doar pentru felicitări s-au cheltuit aproape 250.000 de lei. De la comune sărace la autorități publice bogate, toate au scos bani din buget fie ca să-și răsplătească angajații sau colaboratorii, să servească interese de partid sau să mai câștige puțin capital electoral.