Creșterea numărului de cazuri noi depistate au așezat România încă de săptămâna trecută în zona galbenă a pandemiei de coronavirus, care impune condiții și restricții pentru românii care și-au propus să plece în vacanță peste hotare de la 1 iulie. România se numără acum, alături de Suedia,Bulgaria, Portugalia și Polonia, între țările cu un risc epidemiologic mai mare, care determină unele țări europene să solicite completarea de declarații sau izolarea pe o anumită perioadă la intrarea pe teritoriul lor.
Îți mai recomandăm Unde și în ce condiții vor circula românii după 1 iulie. Din ce țări rămâi în izolare la revenirea din vacanță
În acest moment sunt 17 state europene, fie că sunt membre ale UE sau nu, în care românii pot călători fără restricții, adică nu sunt nevoiți să petreacă zile de izolare.
Pe această listă se află șase țări, de unde, la revenirea în țară, românii sunt obligați să petreacă 14 zile de izolare. Este vorba despre Spania, Turcia, Belgia, Polonia, Serbia și Albania.
Situația nu se va modifica în următoarele două săptămâni, după cum au declarat surse guvernamentale pentru Radio Europa Liberă, în sensul că nu vor mai fi negociate acorduri bilaterale cu țări din UE sau din afara ei pentru a restabili circulația fără restricții și extinderea programului de zbor. Asta înseamnă curse mai dese și în mai multe orașe din țările în care se negociau acorduri bilaterale.
Rata de contagiune în România a crescut acum la peste 1,4, iar raportul de îmbolnăviri la o sută de mii de locuitori, care este luat în calcul de fiecare țară europeană când stabilește regimul de trecere a frontierelor, depășește 20, mai mare decât o țară considerată sigură. Acești indicatori plasează România pe locul al treilea în UE și pe locul patru în Europa, din perspectiva răspândirii coronavirusului pe teritoriul său în ultimele două săptămâni.
Lista țărilor, după rata de infectare raportată la 100.000 de locuitori, valabilă la 29 iunie.
- Austria 5,2
- Belgia 11,2
- Bulgaria 19,0
- Croatia 5,7
- Cehia 9,2
- Cipru 1,4
- Danemarca 10,4
- Finlanda 1,9
- Franța 8,9
- Germania 8,2
- Grecia 2,2
- Ungaria 0,9
- Groenlanda 6,7
- Irlanda 3,4
- Italia 6,1
- Letonia 0,9
- Liechtenstein 0,0
- Lituania 2,0
- Luxemburg 15,8
- Malta 6,3
- Olanda 9,7
- Norvegia 3,7
- Poland 13,0
- Portugal 44,2
- Romania 21,3
- Slovacia 1,6
- Slovenia 2,8
- Spania 9,1
- Suedia 154,5
- Elveția 4,4
- Regatul Unit 24,4
Problema este că această situație intervine în momentul în care se fac evaluările pentru 1 iulie, data la care Uniunea Europeană și-a propus să redeschidă complet circulația între țările membre și să permită și eliminarea restricțiilor pentru cetățenii din unele state din afara Uniunii. Or, cum decizia ridicării restricțiilor este convenită la nivel de principiu în UE, dar regulile sunt hotărâte de fiecare stat membru al Uniunii, românii care vor circula peste hotare de la 1 iulie s-ar putea întâlni cu mai multe condiționări. „Este probabil ca, în viitoarele 2-3 săptămâni, dacă va continua ritmul de creștere a cazurilor noi în România, să se impună restricții pentru românii care vor să plece în vacanță peste hotare - să apară mai multe condiții, între care cea mai restrictivă este cea de șederea în izolare pe teritoriul țării respective”, au declarat sursele citate.
Restricții la intrarea în țări europene pentru români de la 1 iulie.
Grecia a devenit principala destinație a românilor după 1 iulie, dintre cei care se încumetă să plece peste hotare. În acest moment nu sunt prevăzute perioade de izolare pentru români la intrarea în această țară, însă, de câteva zile, este obligatorie completarea unui formular (trebuie completat aici) cu cel mai devreme 48 de ore înainte de a ajunge la punctul de frontieră: Este obligatoriu să menționezi unde te deplasezi, adresa de cazare și dacă ai călătorit în ultimele 14 zile în străinătate. Primești un cod la completarea declarației, QR, în baza căruia ești sau nu testat la granița greacă. În cazul românilor, testarea este aleatorie, iar până la comunicarea rezultatului turistul trebuie să stea în izolare la hotelul/pensiunea unde are deja rezervare. Guvernul grec anunță că prelucrarea testului va dura 24 de ore. De la 1 iulie sunt deschise și insulele, inclusiv mai multe aeroporturi, însă nu toate (în Creta de pildă, este deschis doar aeroportul din Heraklion).
În Grecia a crescut numărul de cazuri noi depistate în ultimele două săptămâni, pe continent, nu și pe insule.
Îți mai recomandăm Tătaru: A patra etapă a relaxării, amânată. Indicele de transmitere a crescut de la 0,6 la 1,4
Bulgaria nu impune izolare la intrarea românilor pe teritoriul său, dar solicită completarea unei declarații pe propria răspundere. Hotelurile sunt obligate să aibă camere rezervate persoanelor care sunt testate pozitiv sau care prezintă simptome de coronavirus, condiție valabilă pe întreg teritoriul UE.
În Bulgaria trendul de răspândire a Covid 19 este în creștere.
Spania nu a impus restricții la intrarea în țară pentru români. Însă, după 1 iulie, cei care revin în România din această țară, trebuie să petreacă în izolare obligatorie (la domiciliu) două săptămâni. Sunt operaționale aeroporturile din cele mai multe orașe iberice, însă România nu a reluat toate cursele către aceste destinații - pe continent sau în insule.
Italia nu impune izolare la intrarea pe teritoriul său, iar la întoarcere, nici românii nu au nevoie trebuie să meargă în carantină. De la 1 iulie sunt deschise și insulele, însă nu există încă zboruri în toate orașele italiene, dacă ar fi să comparăm cu programul din vara trecută.
Muntenegru nu solicită izolare, însă românii trebuie să prezinte la graniță un certificat epidemiologic nu mai vechi de 48 de ore, din care să rezulte că persoana respectivă nu are Covid 19.
Croația nu a impus restricții românilor.La graniță trebuie prezentată rezervarea de cazare pentru destinația aleasă pe teritoriul acestei țări.
Turcia are granițele deschise pentru români, problema este că la revenirea din această țară rămâne în vigoare autoizolarea obligatorie pentru cei care au călătorit în această țară. Pentru vacanțele în Turcia, unele agenții au programat chartere, iar zborurile de linie sunt deocamdată limitate la câteva pe săptămână și doar în orașe precum Istanbul sau Ankara.
Cipru a trecut România între țările din categoria B, cu risc mai mare epidemiologic, astfel că la intrarea în această țară este nevoie de un certificat care să ateste că nu sunteți infectat cu coronavirus.
Danemarca, țara despre care presa a scris că românii nu sunt primiți, în realitate are granițele închise cu țările europene, cu excepția Groenlandei, a Germaniei și a Norvegiei. De la 1 iulie, este permisă intrarea cetățenilor europeni din țările în care sunt mai puțin de 30 de cazuri la o sută de mii de locuitori. Călătoriile turistice sunt descurajate, însă nu interzise - este nevoie de prezentarea unui certificat epidemiologic și de dovada că există o cazare rezervată deja pentru cel puțin șase nopți. Zborurile nu au fost reluate către această destinație.
Estonia a introdus de vineri România între țările cu risc epidemiologic, asta însemnând că este nevoie de izolare de 14 zile pentru românii care ajung în această țară.
Cele mai multe țări membre ale UE își actualizează săptămânal lista țărilor în funcție de riscul epidemiologic, iar cetățenii acelor state fie trebuie să stea în izolare, fie trebuie să prezinte certificat epidemiologic eliberat cu 48 de ore înain te de a trece granița țării respective. De asemenea, de la 1 iulie, țările UE vor permite și altor state din afara spațiului comunitar să circule fcără restricții. Este vorba despre o listă de 14 state, între care nu se află Statele Unite și Rusia, dar pe care China figurează, în funcție de acordurile bilaterale pe care le negociază cu fiecare stat membru UE.