Camera Preliminară, locul în care dosarele „delicate” prind mucegai. Ce soluții sunt

Ilustrație făcută de artistul Dan Perjovschi.

Camera Preliminară s-a transformat într-o procedură prin care procesele penale sunt tergiversate în loc să fie grăbite. Anchetele zac aici uneori cu anii, apoi deseori sunt retrimise procurorilor pentru refacere. Efectul? Termenele de prescripție curg și inculpații scapă de procese.

Termenul pentru procedura de la Camera Preliminară este de maximum 60 de zile (art. 342 Codul Procedură Penală - CPP), dar el este depășit adesea.

Cum CPP nu prevede sancțiuni, judecătorii de Cameră Preliminară își pot permite să tergiverseze dosarele cu anii, fără să sufere consecințe.

Un exemplu este dosarul Alexander Adamescu, aflat de circa trei ani la Camera Preliminară.

Teoretic, judecătorii verifică legalitatea probelor depuse la dosar, legalitatea trimiterilor în judecată sau clasarea dosarelor. Practic, fac însă mult mai mult.

Camera Preliminară s-a transformat în urma unor decizii ale Curții Constituționale (CCR) într-o altă fază a procesului penal. Mai exact, într-o sală de judecată unde se administrează probe, se audiază martori, se exercită căi de atac și se citează părțile.

Îți mai recomandăm Metodele prin care marile dosare, precum Hexi Pharma, se amână chiar și până la prescrierea faptelor. Urmează dosarul G. Oprea

În 2018, de exemplu, CCR pronunța Decizia 802 prin care admitea o excepție de neconstituționalitate ridicată într-un proces penal și permitea judecătorului de Cameră Preliminară să administreze și alte mijloace de probă „în afara oricăror alte înscrisuri”.

Camera Preliminară ar trebui desființată, introdusă ca și componentă a judecății obișnuite, așa cum era până în 2014.
Sergiu Bogdan, avocat și profesor de drept

S-a deschis astfel Cutia Pandorei: Camera Preliminară a devenit greoaie, consumatoare de resurse și, mai ales, de timp.

Inculpații o folosesc ca să tergiverseze durata procesului, spune Sergiu Bogdan, avocat si conferentiar universitar la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, pentru Europa Liberă.

„Decizia CCR a spus că, dacă discuți despre o probă, legală sau ilegală, e normal să discuți într-o procedură contradictorie, apărarea cu acuzarea. Deci CCR a recunoscut că e o fază de judecată cu toate garanțiile procesuale.

De fapt, s-a mai introdus o etapă de judecată care înainte era în cursul judecății și era logic să fie așa. Inculpații o folosesc ca să tergiverseze durata procesului, ceea ce e foarte simplu de făcut, iar parchetul ca să valideze dosarul”, spune profesorul Sergiu Bogdan.

Cazul Alexander Adamescu: trei ani la Camera Preliminară

Ultimul caz dintr-un șir mai lung al proceselor care sunt tergiversate la Camera Preliminară este cel al lui Alexander Adamescu, fiul fostului om de afaceri Dan Adamescu, acuzat de mituirea unor judecători de la Tribunalul București.

Alexander Adamescu a fugit din România şi s-a stabilit în Marea Britanie, de unde autorităţile române au încercat fără succes să îl extrădeze.

Tribunalul București, în procedură de Cameră Preliminară, are pe rol acest dosar de mită de aproape trei ani (prima ședință a avut loc pe 15 iunie 2021). Dezbaterile s-au încheiat în noiembrie 2022, iar sentința a venit abia săptămâna trecută.

Judecatorul Călin Gabriel Bunea a anulat toate probele din dosar, adică denunţuri, declaraţii de martori ori interceptări.

El a argumentat cu diverse decizii ale Curții Constituționale (Decizia nr. 91 din 28 februarie 2018, Decizia nr. 802 din 6 decembrie 2018, Decizia nr. 26 din 16 ianuarie 2019) privind securitatea națională, legalitatea interceptărilor și „protocoalele” dintre SRI și Parchete. Dosarul se va întoarce la DNA pentru a fi refăcut.

În perioada cât dosarul a stat la Camera Preliminară, judecătorul a dat nu mai puțin de 26 de amânări.

Îți mai recomandăm Justiția paralelă nepublică din Camera preliminară și noua metodă de tergiversare a proceselor

Camera Preliminară, o metodă de a prelungi „dosarele problematice”

Profesorul Sergiu Bogdan explică pentru Europa Liberă de ce durează atât de mult faza procesuală de la Camera Preliminară. Termenul de 60 de zile e mai mult o recomandare, spune acesta.

Din motive de populism s-au scris în lege termenele acestea de 90 de zile. Ele au mai mult un caracter de recomandare.

„Durează pentru că faza de cameră preliminară trebuie să se desfășoare cu garanțiile specifice oricărui proces, trebuie să se facă procedurile complete: să se citeze martori, să fie audiați, să se discute probele.

De aceea spun că e inutilă. Judecătorul care a primit dosarul constata că e ceva ilegal și putea să achite sau să retrimită dosarul. Acum această procedură se face în două etape”, spune profesorul Sergiu Bogdan.

Legiuitorul a crezut că va scurta durata proceselor, dar a avut un raționament greșit, spune profesorul Bogdan, pentru că în „dosarele problematice, Camera preliminară este un pretext ca să se lungească și mai mult”.

DNA - 29 de dosare zac de peste un an la Camera Preliminară

La DNA există în acest moment 105 cauze în procedura de Cameră Preliminară, din care:

  • 52 de cauze, cel mult 6 luni
  • 24 de cauze, între 6 luni și 1 an
  • 29 de cauze, peste 1 an

Cele 29 de cauze aflate în Cameră Preliminară de mai mult de un an au fost înregistrate la: Tribunalul București, Tribunalul Giurgiu, Tribunalul Ilfov, Tribunalul Teleorman, Tribunalul Bihor, Tribunalul Bistrița, Tribunalul Botoșani, Tribunalul Hunedoara, Tribunalul Iași, Tribunalul Prahova, Tribunalul Timiș, Tribunalul Suceava, Curtea de Apel București Secția I Penală, Curtea de Apel Suceava.

Sursa: DNA, răspuns la solicitarea Europei Libere

Dosare care au prins mucegai - lista foarte scurtă

  • Dosarul „Mediafax”, în care a fost trimis în judecată Adrian Sârbu, este unul dintre dosarele care a stat la Camera Preliminară patru ani.
  • Dosarul„Mineriada” din iunie 1990 a stat la Camera Preliminară timp de doi ani, după care a fost retrimis la Parchet pentru refacere.
  • Dosarul „Revoluției” a stat un an și jumătate la Camera Preliminară.
  • Dosarul Gabriel Oprea, în care fostul ministru de Interne a fost judecat pentru uciderea din culpă a polițistului Bogdan Gigină: doi ani în procedură de Cameră Preliminară.
  • Dosarul Hidroelectrica, în care inculpați au fost Elena Udrea și Dan Andronic, peste un an la Camera Preliminară.
  • Dosarul Microsoft, în care a fost trimis în judecată fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, a stat la Camera Preliminară peste un an.
  • Dosarul Vîntu, în care afaceristul este judecat pentru trafic de influență, peste un an la Camera Preliminară.

Competența judecătorului de Cameră Preliminară

a) verifică legalitatea trimiterii în judecată dispuse de procuror;

b) verifică legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor procesuale de către organele de urmărire penală;

c) soluționează plângerile împotriva soluțiilor de neurmărire sau de netrimitere în judecată;

d) soluționează alte situații expres prevăzute de lege.”

(art. 54 din Codul de procedură penală)

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.