Mike Johnson a obținut la limită un nou mandat la conducerea Camerei Reprezentanților

Mike Johnson, republican din Louisiana, luptă pentru un nou mandat la conducerea Camerei Reprezentanților - 3 ianuarie 2025.

A 119-a sesiune a Congresului american a început vineri, iar Mike Johnson a obținut la limită un nou mandat la conducerea Camerei Reprezentanţilor.

Drumul spre victorie a fost însă presărat cu emoții după ce, inițial, a pierdut sprijinul a trei republicani care au votat împotriva sa.

Într-o întorsătură dramatică a evenimentelor, parlamentarii l-au ales pe Mike Johnson ca președinte al Camerei la primul tur de scrutin.

Principalii săi detractori și-au inversat voturile pentru a-l susține pe Johnson în ultimul minut, după ce republicanul din Louisiana era inițial pe cale să piardă șefia Camerei Reprezentanților. În cele din urmă, a câștigat cu 218 voturi.

Mandatul său a fost obținut, însă, cu cea mai restrânsă majoritate obținută la Camera Reprezentanților în ultimii 100 de ani.

Inițial. Thomas Massie votase pentru Tom Emmer, Ralph Norman votase pentru Jim Jordan, iar Keith Self votase pentru Byron Donalds, în condițiile în care Johnson nu-și putea permite decât o singură dezertare din partea GOP (Grand Old Party), adică a Partidului Republican.

Apoi, Self și Norman și-au inversat voturile în sprijinul lui Johnson și astfel el a obținut încă un mandat la conducerea Camerei Reprezentanților.

Știrea inițială

A 119-a sesiune a Congresului american începe vineri, iar Mike Johnson se confruntă cu un vot crucial pentru a-şi păstra funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor.

Mike Johnson pare să piardă primul scrutin pentru postul de președinte al Camerei. Drumul lui către șefia Camerei devine din ce în ce mai incert după ce a pierdut sprijinul a trei cel puțin trei republicani, care au votat împotriva sa.

Actualul președinte al Camerei are nevoie de votul majorității pentru a rămâne în continuare în funcție, transmite Reuters.

Johnson este susţinut de preşedintele ales Donald Trump, dar ar putea avea de înfruntat o adevărată provocare, pentru că unii republicani nu au fost de acord cu înţelegerile pe care le-a făcut pentru a obţine adoptarea legii privind cheltuielile federale, relatează CNN.

Tot vineri, republicanii vor depune jurământul şi pentru noua lor majoritate de 53 la 47 în Senat şi se aşteaptă ca senatorul John Thune să fie ales ca noul lor lider, succedându-i senatorului Mitch McConnell, care se retrage de la conducere, dar rămâne cu mandatul de senator.

Mike Johnson se confruntă însă cu o matematică a voturilor dificilă, având cea mai restrânsă majoritate din Camera Reprezentanţilor din ultimii aproape 100 de ani: 219 la 215.

Reprezentantul republican Thomas Massie din Kentucky a declarat deja că nu va vota pentru el, în timp ce alţi zece nu s-au angajat să îl susţină.

Republicanii vor controla acum ambele camere ale Congresului şi se pregătesc să pună în aplicare agenda lui Trump.

Însă republicanii din Camera Reprezentanţilor s-au dovedit a fi un grup turbulent în ultimii doi ani - alegându-l mai întâi pe Johnson după ce a făcut pasul fără precedent de a-l înlătura pe predecesorul său Kevin McCarthy la mijlocul mandatului. Înainte de a vota pentru Mike Johnson, mai întâi ei vor depune jurământul în şedinţa inaugurală de vineri.

Trump a încercat să-i netezească drumul lui Johnson şi a făcut o postare, după săptămâni de incertitudine: „Speakerul Mike Johnson este un om bun, muncitor, religios. El va face ceea ce trebuie”, a postat Trump online.

În această săptămână, Johnson a încercat să proiecteze încredere, relatează Reuters.

„Avem cea mai mică marjă din istoria Statelor Unite. Vom avea o marjă de probabil două voturi, dar cred că vom reuşi”, a declarat joi la Fox News. „Nu ne putem permite nicio dramă de palat aici”, a punctat el.

Reprezentantul republican Maverick Thomas Massie, un ghimpe în coastă pentru liderii partidului său, a jurat să voteze împotriva lui Johnson. Alţi câţiva membri ai partidului au fost rezervaţi când au fost întrebaţi dacă îl vor susţine.

Mai mult de un vot împotriva lui Johnson, sau mai multe abţineri republicane sub forma voturilor „prezent”, ar fi suficiente pentru a bloca realegerea lui Johnson dacă toţi democraţii vor vota, la rândul lor, pentru liderul lor, Hakeem Jeffries, aşa cum este de aşteptat.

Oricine va obţine funcţia de speaker - un rol care este al doilea în ierarhia conducerii ţării, după vicepreşedinte - va avea în faţă o sarcină importantă.

Pe lângă adoptarea agendei legislative radicale a lui Trump, care include reduceri de taxe şi schimbări în domeniul imigraţiei, Congresul va trebui să abordeze problema plafonului datoriei naţionale în cursul acestui an.

Având în vedere că guvernul federal are deja datorii de peste 36.000 de miliarde de dolari, se aşteaptă ca mulţi republicani din Congres să ceară reduceri semnificative ale cheltuielilor.

Johnson i-a înfuriat pe unii conservatori pentru că a apelat adesea la democraţi pentru a obţine voturile necesare în vederea adoptării unor legi esenţiale, cum ar fi proiectele de lege pentru menţinerea în funcţiune a agenţiilor guvernamentale.

Alţi republicani - care încearcă să-şi asume rolul de apărători ai agendei lui Trump pentru al doilea mandat - au pus condiţii în schimbul sprijinului lor.

Până în prezent, niciun alt republican nu a spus că ar vrea să-i facă concurență lui Johnson.

Un alt element care joacă în favoarea lui Johnson pentru a rămâne în funcţia de speaker este calendarul.

Congresul este programat să se reunească pe 6 ianuarie pentru a certifica victoria lui Trump în alegerile prezidenţiale, un demers care nu ar putea avea loc fără un preşedinte al Camerei, care să convoace sesiunea.

Îți mai recomandăm Donald Trump revine la Casa Albă și se întâlnește cu președintele Joe Biden
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI