„Câmpul de flori” din Ucraina se redeschide după ocupația rusă

Parcul Dobropark din Ucraina a fost folosit ca bază pentru armata rusă în primele săptămâni ale invaziei din 2022. În ciuda faptului că o mare parte din infrastructura sa a fost distrusă de forțele de ocupație în retragere, milioane de lalele încep acum să înflorească, iar parcul s-a redeschis pe 27 aprilie.

În primăvara anului 2022, soldații ucraineni care se deplasau cu prudență pe un teren la vest de Kiev, abandonat de forțele rusești în retragere, s-au confruntat cu o scenă suprarealistă.

În incinta Dobropark, cel mai mare parc privat din Ucraina, aflat la 50 de kilometri de Kiev, câmpuri de flori exotice începeau să înflorească înconjurate de devastarea întunecată de foc a războiului.

O fotografie combinată care arată clădirea principală a Dobropark înainte de invazia rusă și locul în mai 2022, după ce locul ar fi servit drept punct de pregătire pentru invazia Rusiei, dar a fost parțial restaurat.

Viktoria Ryzhkova, directoarea parcului Dobropark, se afla în Polonia când a primit fotografiile trimise de echipa de recunoaștere militară. „A fost îngrozitor", spune ea, amintindu-și că a răsfoit imaginile în aprilie 2022.

Viktoria Ryzhkova

Clădirea principală a Dobropark a fost redusă la o grămadă de moloz carbonizat, iar terenurile din incintă au fost pline de resturile potențial letale ale războiului. Conducerea Dobropark susține că nu au avut loc lupte pe amplasament. Nu este clar de ce clădirea principală a fost distrusă.

Un grădinar care îngrijește straturile cu lavandă în aprilie 2023.

Dobropark a fost înființat pentru prima dată în 2019 ca „un spațiu verde unic și durabil” pe un teren rural situat la aproximativ 40 de kilometri vest de centrul Kievului.

Cu grădini sculptate de lavandă, 3 milioane de lalele și un lac construit pentru a imita faimosul iaz cu crini al lui Claude Monet, locul a devenit rapid o excursie de o zi populară din Kiev pentru vizitatorii plătitori.

Lalelele au început să înflorească în Dobropark pe 24 aprilie. Olanda a donat aproximativ 400.000 de flori pentru sezonul 2023.

La scurt timp după invazia din 2022, un comandant rus care se afla într-una dintre coloanele de vehicule militare care se îndreptau spre Kiev a ales parcul ca punct de pregătire pentru armata invadatoare, iar la 26 februarie a fost amenajat un spital de campanie pe terenul din Dobropark.

Un chioșc în Dobropark

„Erau 340 de vehicule blindate aici”, susține Ryzhkova, adăugând că „soldații ruși au locuit în casele construite pentru angajații noștri și au instalat dușuri în interiorul serelor noastre”.

Femeile care îngrijesc grădina pe 24 aprilie.

După retragerea rușilor și după ce parcul a revenit în mâinile ucrainenilor, Ryzhkova spune că a început să lucreze pentru a găsi o echipă privată de eliminare a muniției, echipă care a petrecut o săptămână căutând explozibili prin straturile de flori și prin restul terenului. Grădinarii au putut apoi să se mute pentru a smulge buruienile și a sculpta faimoasele grădini înapoi în formă.

Rămășițele a ceea ce a fost cândva clădirea principală a Dobropark.

Astăzi, în Dobropark, locul unde se afla clădirea principală distrusă a fost curățat, cu excepția leilor păzitori și a cioatelor carbonizate a doi copaci care se aflau la intrarea principală a clădirii. Un carusel pentru copii instalat pe amplasament servește „pentru a le arăta oamenilor că viața va continua", spune Ryzhkova.

Narcise într-un petic de pădure din Dobropark

Parcul găzduiește acum soldați ucraineni răniți și copii traumatizați de război, care se plimbă printre flori și fac sport. „În fiecare weekend cooperăm cu spitalele militare și cu specialiștii psihologi - este foarte important, doar pentru a face această lume mai bună”, spune Ryzhkova.

Dobropark fotografiat pe 24 aprilie.

Dobropark și-a deschis porțile pentru public pe 27 aprilie, odată cu începerea sezonului lalelelor. Florile de lavandă și crinii urmează să apară în următoarele săptămâni.