Roșia Today: Campania electorală s-a încheiat oficial înainte să înceapă

Roșia Today ar fixa un maximum de doi mici și o bere ca șpagă electoralăla țară, unde fără aceste atenții oamenii nici n-ar ști că sunt alegeri.

Nu. De data asta nu este un fake news. Țara noastră are o lege foarte specială care reglementează campaniile electorale și care spune că exact cu o lună înainte de alegeri nu mai este permisă reclama electorală cu bannere sau alte forme de afișaj, în afara panourilor puse la dispoziție de autorități. Și uite așa, după ce am fost inundați de cearșafurile acelea mari cât un bloc turn în săptămânile din urmă, ne-am trezit că exact la debutul campaniei au dispărut toate.

Grupul Rosia Today

Vă dați seama că oamenii vor uita până la votare toate minciunile partidelor de până acum. Practic, am aruncat pe apa Sâmbetei camioane de gogoși electorale. Păcat de efortul activiștilor de partid! Așadar, vă veți informa despre partide și strategiile lor din Parlamentul European de pe niște coli A4 lipite la panoul de onoare. Nu mai spun că legea prevede foarte ferm că un candidat are dreptul la maximum un afiș pe un loc de afișaj.

Noi mergem mai departe cu fixarea unor astfel de bareme legale. Am propune ca un partid să nu aibă voie să rupă mai mult de 1 afiș pus pe același panou de catre un partid concurent. Că și așa, la noi, principala activitate este ruptul afișelor celorlalți. Am fixa, de asemenea, un maximum de doi mici și o bere ca șpagă electorală, la țară, unde fără aceste atenții oamenii nici n-ar ști că sunt alegeri. Bine, doi mici și-o bere de la un partid. Deci la un miting electoral la comun PSD- ALDE, cetățeanul se poate pricopsi cu două beri și patru mici, ceea ce este în avantajul alegatorului rural pentru care politica se rezumă la pomana din campanii și la frica de primar care dă sau taie ajutoarele sociale în funcție de ce votează fiecare.

Tot în mediul rural, pentru eficientizarea efortului propunem ca partidele să se vorbească între ele ca să nu-și suprapună mita electorală. De exemplu: PSD dă o găleată, ALDE dă o sticlă de bere, PNL adaugă un kg. de ulei și unul de zahăr și tot așa până la UDMR, care promite să ofere întreg Ardealul maghiarilor din Har-Cov, la pachet cu o conservă de ficat de gâscă sau un borcan de gulaș.

Oare mai este cazul să ne mirăm de ce nu iese lumea la vot cu astfel de campanie chinuită de reguli bizare, cadouri stupide și fake news în valuri? Desigur, nu.

Acesta este un text satiric și nu coincide, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă