Traian Băsescu „Naționalismul populist, suveranismul, duc la destrămarea UE. Îl auziți și în România”

Traian Băsescu spune că PMP va demasca „minciuna suveranismului” care este pe cale să destrame UE

Naționalismul populist, suveranismul pot duce la destrămarea Uniunii Europene. Discursul suveranist, care este extremist și antieuropean, îl auziți și în România. Împinge oamenii să nu mai aibă încredere în Uniunea Europeană”, a spus Traian Băsescu, primul pe lista PMP la alegerile europarlamentare, la lansarea candidaților pentru Parlamentul European. ”PMP își asumă demascarea minciunii suveranismului”, a spus Traian Băsescu.

Liderul PMP nu a nominalizat un partid, însă aluzia a fost transparentă la adresa PSD, partid care are în campania electorală discurs naționalist și anti-Bruxelles, împotriva multinaționalelor și contestatar al deciziilor de la Bruxelles.

Într-un discurs de mai bine de o oră, fostul președinte, acum senator și președinte al unei formațiuni care riscă să nu depășească pragul electoral, a vorbit despre vulnerabilitățile UE, despre care a spus că se află într-o criză care a in dus în rândul oamenilor neîncredere în viitorul UE.

Am câștigat toate bătăliile politice. Ajutați-mă să o câștig și pe ultima!
Traian Băsescu, în fața membrilor PMP

”Cât de ticălos poți fi să vorbești despre suveranitate, când țara ta a semnat Tratatele UE”, care arată că în 14 domenii, între care Justiția, economie, politici sociale, Bruxelles-ul este suveran prin stabilirea politicilor pe întreg teritoriul UE - a spus Traian Băsescu. El a arătat că discursul populist suveranist prinde în Europa, pentru că profită de divergențele în domeniul securității între SUA și unele țări UE și de granițele nesigure în fața migrației.

Fostul președinte a spus că PMP va fi la Bruxelles un partid pro-european, care va milita pentru soluții. PMP face parte din PPE Partidul Popularilor Europeni, cotat ca învingător în alegerile de la 26 mai, fiind la putere în 13 state membre ale UE. PMP este cotat în sondaje cu 4,7%, la un prag electoral de 5%.

  • Migrația este un fenomen care trebuie combătut prin înființarea unei Poliții de frontieră unice. Migranții care s-au refugiat în UE din cauza războiului trebuie să aibă adăpost și mijloace de subzistență. Migranții economici trebuie să primească de lucru, iar dacă îl refuză și se bazează pe ajutor social, trebuie trimiși în țările lor. În fine „migranții ISIS”, cum i-a numit Traian Băsescu pe teroriștii care au pătruns în Europa odată cu valul de refugiați, trebuie puși sub supraveghere și sub legile penale. El a mai spus că este nevoie ca serviciile de informații din UE să colaboreze obligatoriu pentru a preveni actele teroriste.
  • UE are nevoie de un regulament unic de negociere cu terți, pentru a elimina actuala situație de raportare la relațiile cu Rusia și China. Faptul că Germania a negociat „unu la unu” cu Federația Rusă în chestiunea gazelor a dus la o dependență mai mare față de Moscova, a spus Băsescu. El a invocat și negocierile Italiei și Greciei cu China, care a investit, din 2010 până în 2017, o sumă de 145 de miliarde de euro, care, în opinia sa, au blocat sancțiunile față de Beijing în privința dumpingului și a proprietății intelectuale.
  • Europa are nevoie de integrare accelerată pentru a ieși din criza pe care o traversează, în sensul că toate țările trebuie să fie membre ale zonei euro și ale spațiului Schengen.

Traian Băsescu a explicat sensul sloganului de campanie al PMP - „Uniți în Europa”. În primul rând, este vorba despre unirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului, după cum a spus Băsescu, referindu-se la Republica Moldova. Fostul președinte a arătat că aceasta este principala sa misiune ca politician, după aderarea României la UE și NATO, „pe care și Bruxelles-ul o poate susține”. În cazul în care va obține mandat de europarlamentar, Traian Băsescu a spus că va milita pentru trimiterea de fonduri europene pentru Republica Moldova, în baza Tratatului de asociere cu UE

În al doilea rând, PMP va milita pentru acordarea de cetățenie română unui număr cât mai mare de români din Republica Moldova. Acum sunt un milion de oameni cu dublă cetățenie, la o țară de 3,5 milioane, a spus Băsescu, precizând că dacă vor mai primi încă un milion de moldoveni cetățenie română „se face unirea prin cetățenie”, pentru că „acest proces va merge înainte”. Băsescu a făcut apel la PSD să recupereze restanțele Agenției de acordare a cetățeniei, a cărei activitate în ultima vreme a fost blocată.