# Vacanțe. Hai-hui prin campinguri cu rulota și cortul. Plăcerea naturii față-n față cu ursul

Tot mai mulți turiști aleg să își petreacă vacanțele cu rulota sau cortul, în camping sau undeva pe malul unui râu. Campingurile s-au înmulțit și ele, deși sunt încă departe de standardele occidentale. Glampingurile au luat însă avânt și sunt tot mai căutate de turiștii români.

Pitite sub pomi ca niște căței leșinați de căldură, corturile sunt ferecate atât cât pot fi niște corturi. Au fermoarul tras și două cataroaie în față. Nu sperie pe nimeni dacă ăsta ar fi rostul lor. Dar nu e. Sunt pentru proptit țepușele de frigărui. Câteva inele de ceapă carbonizată și o fâșie de slană făcută scrum au rămas de la masa de aseară. Nici pentru urși nu sunt tentante.

Mai sus pe drum începe civilizația - campingul oficial, împrejmuit cu un gard zdravăn de lemn. Rulote, mese, scaune, umbrare, bârfe, zvonuri, strigăte, corturi mari sau mici, biciclete, grătare, bocanci, pioleți, cărucioare și jucării de tot felul împrăștiate, toalete, spălătoare, ba chiar și o parabolică. O lume în miniatură cu regulile ei nescrise.

Oameni de tot soiul și toate vârstele. Părinți cu plozi care trebuie scoși în natură, să respire aer curat și să învețe că există lume și dincolo de asfaltul din fața blocului, bunici care supraveghează foșgăiala cu ochi de șoim, „Doamne ferește să nu le dea în cap să se ducă la râu sau în pădure de unii singuri”, corporatiști sătui de program și care încearcă fără succes să pună în aplicare formula magică „Fără dă-mi și fără fă-mi”.

Campingul din Plaiul Foii, Munții Piatra Craiului, este la 12 km de Zărnești. Este un camping relativ nou, acum câțiva ani se puteau pune corturile „la liber” în poiana care deschide Valea Rudăriței. Poiana a fost parțial distrusă de amenajarea albiei râului. În camping își fac deseori apariția urșii.

Nostalgici ai muntelui pe care i-au lăsat încheieturile, tolăniți în scăunele de la Decathlon, se uită cu binoclul la creastă și își arată trasee doar de ei văzute și știute.

„Ăla-i Malul Galben, mai la dreapta, vezi colțul ăla, în sus de el e Cabana Ascunsă și drept, uite-așa, e Călinețul. Doamne ce minunăție, dar Scara de Fier am auzit că s-a dus naibii”. Oftează din greu. Pentru ei s-a dus naibii și scânteia tinereții care dădea sens vacanțelor din vremea lui „Ceașcă”.

Le-au rămas privitul la munte, amintirea aventurilor, plăcerea poveștilor pentru cei care au urechi să asculte și satisfacția că își mai pot întinde ciolanele bătrâne pe salteaua din cort.

În România sunt peste 100 de campinguri omologate de Ministerul Turismului, cu diverse grade clasificare, de la cele care trebuie să aibă minimum cerut în autorizația de funcționare, adică toalete, până la cele care au toate dotările - grupuri sanitare cu dușuri cu apă caldă, curent electric, apă curentă, frigidere, loc special amenajat pentru grătar, spălătoare de vase și rufe, și care sunt similare campingurilor din occident. La 4 stele, un camping trebuie să aibă o cabină de duș închisă, un lavoar și o toaletă la 10 persoane, iar la o stea toate aceste dotări sunt raportate la 30 de persoane.

Turiștii își pot amplasa corturile și rulotele în această zonă, pe valea râului Bîrsa, neamenajată drept camping. Mulți iubitori de natură preferă această variantă nu atât din cauza banilor. Inconvenientele sunt lipsa grupurilor sanitare și prezența urșilor.

Cine sunt rulotiștii și cortiștii?

De ce ar renunța cineva la confortul unei camere de hotel sau de pensiune ca să-și complice vacanța, și așa prea scurtă, căutând un loc unde să deverseze toaleta rulotei, să se racordeze la curent electric și să care apă cu bidonul?

Ca să nu mai vorbim de chinurile gătitului sub tabla care se încinge, sau de noaptea cu zgomotele ei de tot felul care îți îngheață sângele în vene, o fi ursul sau o fi ieșit râul din matcă.

Campingul se află pe Valea Bîrsei, mai jos de cabana Plaiul Foii și are dotările esențiale: toalete, dușuri cu apă caldă, spațiu pentru spălat vasele și coșuri de gunoi.

Cortiștii, vai de mama lor. Se târăsc în patru labe să iasă afară, își anchilozează oasele pe Izopren, ascultă cum duruie ploaia pe foaia cortului, luminând din când în când cu lanterna să vadă dacă a pătruns sau nu apa.

Seara, trebuie să strângă tot, să nu lase pe afară nicio firimitură de pâine, să îndese totul în mașină, dacă o au, dacă nu, caută un pom mai înalt sau îngroapă mâncarea sub pietre la râu. Deși urșii s-au șmecherit. Nu iartă nimic, conservele le deschid cu gheara, sunt amatori până și de lămâi sau fasole la borcan.

Cât despre gardurile campingurilor, astea-s povești de adormit turiștii.

În campingul 7 Crai, aflat pe Valea Bîrsei, erau doar trei rulote, pe care turiștii le lăsaseră acolo și un singur cort. Un camping în care e liniște (cam prea multă). Urșii preferă stâna aflată mai sus pe vale. În schimb vulpile vin la furat.

Deci ce specie de turiști sunt rulotiștii și cortiștii? Niște scârțani, ar zice unii, nu se îndură să dea un ban pentru un pat ca lumea.

„În România sunt oameni cu venituri cel putin medii care practică turismul cu rulota și de multe ori cu studii superioare. Sunt oameni care apreciază altfel de lucruri, nu neapărat confortul. Vor altceva de la o călătorie, liniște, natură, alt tip de socializare - în serile din camping altfel se leagă lucrurile decât într-o cameră de hotel”, spune Dan Casandroiu, care împreună cu soția, Oana, gestionează site-ul www.takethelongwayhome.eu.

S-au preumblat prin zeci de campinguri din România și din străinătate și sunt ei înșiși amatori de turism cu rulota.

Cortiștii și rulotiștii care campează în locuri neamenajate s-au „modernizat”. Curentul electrict este asigurat de panourile solare.

Primele rulote și primele campinguri

Prima rulotă folosită pentru recreație a fost construită în anul 1880, în Anglia, de către Compania „Bristol Carriage”, pentru doctorul William Gordon Stables, care a scris o carte pentru adolescenți despre călătoriile sale cu rulota.

Părintele camping-ului modern este Thomas Hiram Holding, care a fondat „Camping and Caravaning Club”.

În anii 1920 camping-ul a câștigat popularitate în America de Nord. Una din primele rulote construite în America a fost cea realizată, în anul 1933, de John „Jack” Anthony Porcella.

O lecție de viață

Lucrurile „se leagă” nu doar seara în jurul focului, unde se spun aventurile de drumeție, poveștile de peste zi sau necazurile vieții, ci se înnoadă și o solidaritate, foarte importantă pentru traiul la camping.

Un cui de prins cortul, un aprinzător, o sticlă goală pentru apă, un medicament pentru copii, totul se cere și se împrumută. În caz de Doamne ferește, vreun potop, un urs hămesit, o vulpe obraznică, lumea sare cu mic cu mare.

Și mai e ceva, spune Andrei Radu: „Te educă să fii econom. Când ne-am întors după o expediție de trei săptămâni, dădeam drumul acasă la apă încet, de abia picura, râdeam unul de altul. Iar casa ți se pare un palat. Începi să ai altă perspectivă a lucrurilor”.

O perspectivă care este de folos în viață, mai ales copiilor, spune el.

Andrei Radu, soția și cei doi copii sunt cu autorulota în campingul din Plaiul Foii, la poalele munților Piatra Craiului, 12 km de la Zărnești. Au început cu cortul, Andrei e sinăian, apoi cu rulota și acum au autorulotă.

Andrei Radu, soția și cei doi copii își petrec vacanțele doar cu autorulota. Le place enorm, se încarcă de energie și asigură copiilor contactul cu natura. Cu autorulota au bătut și toată Europa. După Zărnești pleacă în Italia.

„Cortul, rulota și autorulota împart oamenii pe categorii în funcție de ce au nevoie, sunt oameni diferiți, cei cu cortul au libertatea cea mai mare”, spune Gina Aron, o prietenă a familiei.

Îți mai recomandăm Cum a ratat litoralul românesc șansa să devină Coasta de Argint a Europei

Prima ieșire a fost în Vama Veche, cel mare avea o lună și trei săptămâni și au stat pe tăpșan, după care și-au cumpărat o autorulotă veche, de prin 1999. Nu era încă trendul acesta, oamenii mergeau cu cortul.

„Părinții care nu pot oferi copiilor o vacanță la țară, preferă să închirieze o rulotă sau chiar să-și cumpere una, cum am făcut noi, și să-și țină copiii cât mai mult afară”, spune Gina Aron.

Andrei Radu, soția și Gina Aron (stânga) se bucură de plăcerea vacanței în mijlocul naturii. Sunt mulțumiți de campingul în care stau, dar spun că nu se ridică la standardele celor din străinătate. De exemplu, în Plaiul Foii nu sunt coșuri de gunoi la spălătoare.

În afară de categoria împătimiților și a iubitorilor de natură, cu autorulota merg și snobii, oameni cu bani care vor să încerce și experiența acestui tip de turism, dar constată rapid că nu-i pentru ei.

„Nu e nici mai ieftin, nici mai comod cu autorulota, pur si simplu e o libertate pe care o simți, dar trebuie să apreciezi natura și să ai și grijă de ea. Nu pot să arunc apa murdară unde îmi vine mie, că nu e ok, trebuie să arunc toaleta și nu mă pot duce în pădure, că nu e ok, trebuie să pun apă, dar mi-e lene să car cu bidoanele de nu știu unde, atunci devine un moft de un weekend”, susține Gina Aron.

Alții o spun de-a dreptul:„M-am săturat de un lux impus aiurea, m-am săturat să stau la hotel la lift, să văd pe unul că se îngrașă în fața mea, m-am săturat de pensiuni cu manele, de geamparale și astfel de chestii, de lănțăuri și de să moară mama. Asta face diferența campingului. Dacă ai un preț mai mare vin oameni de calitate, nu ai un preț mare, riști să-ți vină cu ceaunul după ei”, e de părere un domn cu autorulota din campingul Vampire din Bran.

Campingul „Vampire” se află în Bran. Este foarte căutat de străini și datorită poziției, dar și pentru condițiile pe care le oferă. Campingul e parcelat, are umbră din belșug, grup sanitar mare, frigidere.

Oțiunile: cu ursul și râul sau cu toaleta și gardul

Legea românească încă permite să campezi în sălbăticie, tot mai puțin, e drept, dar încă poți să-ți pui cortul sau rulota într-o poiană la marginea râului.

Fiecare o face pe riscul lui. Urșii nu se sfiesc să cotrobăie noaptea după resturi prin tabără, uneori și ziua în amiaza mare. Dar pentru cei dornici de puțină aventură, ăsta e și farmecul. Accidentele cu urși care atacă oamenii în corturi sunt foarte rare.

Pe Valea Bîrsei se poate campa „la liber”. Problema necesităților se rezolvă în pădure, deși seara prezintă unele riscuri suplimentare. Urșii și vulpile încep să dea târcoale. Focul e cel care îi ține la distanță.

De frica lor dar obligați și de nevoile elementare, oamenii s-au orientat spre campinguri chiar dacă trebuie să bage, unori destul de adânc, mâna în buzunar.

La mare e mai complicat să campezi în locuri neorganizate, practic singurul loc rămas „la liber” e plaja de nudiști din 2 Mai. Cât o mai fi și ea. Vecinii noștri bulgari sunt însă mai puțin stricți, treci granița și pădurile sunt pline de corturi și rulote. Și de români.

Plaja de nudiști din 2 Mai, singura oază a boemei de altă dată de pe litoralul românesc, după ce Vama Veche a devenit stațiune. Parte din foștii „vamaioți”, care vin la mare pentru liniște, s-au retras în 2 Mai. În plin sezon plaja e foarte aglomerată.

Campingurile din străinătate vs cele românești

Campingurile s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie, dar puține se ridică la standardele celor din Occident sau respectă măcar criteriile impuse pentru clasificare. Controale nu se fac decât în urma unor reclamații, spune George Boruna, director în Ministerul Turismului.

„Direcția de control are în jur de 18 oameni cu activitate pe teren și avem 18.000 de structuri în țara asta, prioritizăm acolo unde sunt sesizări, controale tematice facem în limita posibilităților”.

Majoritatea campingurilor au toaletă și duș, ceea ce e îi mulțumește pe turiștii români, care consideră asta un progres față de vremurile când se spălau la râu și se duceau în pădure să-și facă nevoile.

Grupul sanitar din campingul Cheile Râșnoavei. Turiștii au condiții bune, toaletele și lavoarele sunt curate și apa caldă curge toată ziua.

„Nu se ridică la nivelul unor campinguri din străinătate, doar câteva din cele de pe litoral, mai este la Bran unul, altul aproape de Cluj, dar în rest nu. Sunt câteva locuri de campare în spatele unei gospodării, de multe ori, cu minimum de facilități. Proprietarul are în multe cazuri o altă afacere - în agricultură sau o pensiune - și a sesizat și oportunitatea asta, să facă câteva locuri de campare”, spune Dan Casandroiu.

Cei călătoriți prin campingurile din străinătate, Grecia, Croația, Italia etc, fac diferența. Acolo totul e împărțit în parcele, care au apă curentă și electricitate, grupurile sanitare sunt generoase și curate, există bucătărie cu frigidere și congelatoare, mașini de spălat rufe.

Golden Beach, camping în insula Thassos, Grecia. Cele mai multe rulote sunt închiriate din camping, corturile beneficiază de o zonă specială chiar lângă plajă.

Rulotele de închiriat sunt ca niște camere de hotel în aer liber - televizor, aragaz, cuptor cu microunde, fotolii, hamace, mese, scaune, veselă, flori și, evident, multă umbră. Plus țificurile pe care și le pune fiecare, șiraguri de scoici, lampioane, tablouri cumpărate din târguri, magneți, kitsch-uri de tot felul.

Totul e bine organizat, e liniște, se vorbește încet, fiecare cu prietenii și familia lui. Nu e muzică dată tare, nu sunt petreceri și după ora 12 noaptea toată lumea se duce la culcare, iar porțile dinspre mare ale campingului se închid.

Campingul Golden Beach, Thassos, Grecia, are toate aleile asfaltate și cu facilități pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv pe plajă.

Străinii sunt însă atrași de România tocmai pentru că s-au săturat de atâta ordine și reguli.

„Noi am fost pe la târguri de turism în domeniul campingului și străinii erau interesați de România tocmai pentru posibilitatea de a campa mai în sălbăticie. Sau chiar dacă vii într-un camping, în România este organizat altfel, nu sunt parcele bine delimitare, ați văzut în afară cum sunt campingurile, pe când la noi poți să stai și pe iarbă unde vrei tu, e altfel. Îi atrage lipsa unor restricții și reguli”, spune Dan Casandroiu.

Îți mai recomandăm România nu există pe harta turismului european. Fără strategie, brand și identitate, ministerul țintește pensionarul german

Asta nu înseamnă că nu sunt și în România campinguri bine organizate, după model occidental.

Un exemplu este cel din Bran - Vampire. Patronul, Constantin Ion, a fost ghid ONT, este cetățean olandez, și a pornit campingul acum 25 de ani. Știa ce trebuie să ofere un camping de anumite standarde. Spune că nu și-a scos investiția nici acum, dar că nu depinde de această afacere, care e mai mult un hobby.

„Majoritatea turiștilor, peste 90%, vin cu rulotele și sunt de tranzit sau de weekend. Cam 10% își fac concediul aici, dar sunt și turiști care stau toată vara, chiar și câte două luni”, spune Constantin Ion.

Sunt pensionari, printre ei, „privilegiații”, adică oameni de 40-50 de ani, pensionați din armată, poliție sau justiție, care au timp și bani, așa că își permit să închirieze un loc pentru autorulotă și să-și petreacă vara la aer curat și răcoare.

Cât costă camparea

Prețurile în România variază de la 11-14 euro pentru 2 persoane, mașină, cort sau autoriuloră, pe noapte, la care, se adaugă curentul electric, până 21-22 de euro pentru două persoane, cort, mașină sau autorulotă. Sunt prețuri comparabile cu cele din Grecia.

De exemplu, în campingul din Plaiul Foii, Andrei Radu, soția și cei doi copii au plătit 17 euro/zi. Mai sus pe tăpșan, într-un camping de la lângă Cabana 7 Crai, o persoană, cu un cort și mașină a plătit 8 euro/zi.

Boomul din pandemie s-a terminat

În pandemie a fost o întreagă nebunie a rulotelor, corturilor și campingurilor. Oamenii voiau să stea în aer liber, cât mai departe unii de alții. Afacerile au prosperat, firmele de închiriat rulote nu mai făceau față, deși prețurile erau rotunjoare.

Corturile s-au împuținat, în timp ce rulotele au luat avânt. Peste trei sferturi dintre turiștii amatori de camping sau offcamping sunt cei cu rulota sau autorulota. Cu toate acestea, pasionații de cort nu se dau nici ei bătuți.

„Înainte în weekenduri sunau cîte 7 telefoane, acum nimic, au mai rămas însă firme care închiriază. În pandemie autorulotele se închiriau și cu 160 de euro/zi, acum prețurile au mai scăzut, sunt firme care închiriază și cu 80 de euro. La asta se adaugă garanția de 600 de euro. Dar e muncă, să știți, cu igienizarea, curățarea, întreținerea mașinii, Casco, locul parcare pentru iarnă”, spune Andrei Radu.

Acum o rulotă de închiriat este 60 de euro pe zi, iar o autorulotă pleacă de la 90 de euro și poate ajunge și la 140 de euro pe zi, îm funcție de vechime și de dotări. Sunt zeci de site-uri de închirieri, așa că turiștii au de unde alege.

„Sunt două experiențe complet diferite, cu roluta e Ok de mers în țară sau de stat în camping, nu are rost să-ți iei autorulotă, ai plantat rulota și ai mașina să te plimbi” (Gina Aron). Autorulota e mai ușor de manevrat pe serpentine și e utilă în tururi.

Gigi Băreanu: Anul ăsta e dezastru. Dacă aș fi avut închiriat terenul, dădeam faliment

Problema e că nici campingurile, nici închiriatul rulotelor nu mai merg ca înainte, boomul din pandemie a luat sfârșit.

„În 2015 când am deschis a mers prost, până mi-am făcut și eu clientelă, și anul ăsta merge prost. Înainte de pandemie și în pandemie a mers mai bine, dar anul ăsta e dezastru, până acum două săptămâni nu am avut măcar un client pe săptămână. Explicația ar putea fi scumpetea la combustibil sau probabil că au plecat mult în afară”, spune Gigi Băreanu, care are un camping în Glăjerie, Râșnov.

Gigi Băreanu a muncit la campingul pe care îl are în Rîșnov timp de 15 ani. Campingul a fost visul lui și nu consideră nici acum că e totul pus la punct. Dacă ar avea bani, ar mai investi, dar afacerile merg prost anul acesta. Își atrage însă clienții cu un zâmbet prietenos și multă ospitalitate.

Campingul, „La Gigi” are prețuri bune, toalete, dușuri, electricitate, apă curentă, e bine plasat, între munții Bucegi și Piatra Craiului, dar clienții sunt rari anul acesta.

„Majoritatea sunt clienți de tranzit, dar mai am și clienți fideli, nu mulți, dar sunt. Îi mai am pe ăștia cu rulotele care și le lasă aici și vin din joi în Paște. Am, de exemplu, trei rulote de la București, anul trecut au fost o singură dată la rulotă (râde) și anul acesta nu au fost deloc. Plătesc parcarea pentru rulotă, probabil nu au unde să o lase”, spune Gigi Băreanu.

E amărât că treaba nu merge cum și-ar fi dorit, mai ales că a muncit ani de zile să pună pe picioare campingul.

Campingul „La Gigi” din Râșnov își face promovare pe site și pe Facebook, iar cele mai multe rezervări se fac telefonic.

„Cred că 15 ani am tot amenajat, câte puțin, câte puțin. Ăsta a fost visul meu, să fac campingul. Într-un an am făcut gardul, în altul am făcut drumul, am tras apă, curentul l-am tras acum doi ani, că trei ani de zile am stat pe panouri solare.

Anul ăsta, cred că dacă aș fi avut închiriat terenul dădeam faliment, așa măcar știu că n-am treabă că e terenul meu. Dacă iese de o pâine, bine. Stau aici tot timpul, că dacă nu stau... anul trecut mi-am luat doar 3 zile concediu. E rău că trebuie să stau și nici nu vine nimeni și înnebunesc”.

Nici campingul din Cheile Râșnoavei nu dă pe dinafară de turiști, o rulotă colo, alta dincolo, un cort la umbra puținilor copaci. Se mai umple în weekenduri, dar în rest bate vântul, deși are tot ce-i trebuie.

Campingul „Cheile Râșnoavei” este plasat pe un teren mare, cu o minunată priveliște. E bine dotat, cu grupuri sanitare mari, electricitate și apă curentă pentru cei care doresc.

Glampingul, pe val

La modă sunt acum glampingurile, au prins aripi și le găsești mai peste tot în țară. Corturile albe, așezate pe platforme din lemn, cu paturi, godin și terasă sunt atracția momentului. Stai în mijlocul naturii dar ai tot confortul și siguranța. O aventură controlată.

Glampingul „La Odăi” este situat în satul Peștera. Se ajunge pe niște serpentine în ac de păr, dar priveliștea merită toate paralele. În corturi există godin pentru nopțile mai friguroase.

În glampinguri e investiție nu glumă, pentru că, de regulă, au și bungalouri, corpuri sanitare, sală de mese și grătare.

În satul Peștera, de exemplu, mai sus de Moeciu, nu ajungi lesne, serpentinele în ac de păr cer ceva dexteritate. Glampingul „La Odăi”, cocoțat pe culmea muntelui, e aranjat cu dichis și, așa cum spune patronul, Bogdan Letcă, a fost făcut să-i placă lui în primul rând.

Bogdan Letcă, patronul glampingului „La Odăi”.

„Acum 3 ani m-am apucat să amenajez campingul și l-am deschis pe 1 mai 2021. Sunt inginer de lemn și tot ce e aici e gândit și realizat de mine. A fost strict pasiune și am plecat cu ideea să-mi placă mie și copiilor”.

Sala de mese a fost cabana lor de vacanță, apoi a mai cumpărat teren și s-a apucat de lucru. E mulțumit. La fel și turiștii, speră el.

„Un client mulțumit aduce alți trei. În sezonul de vară e ocupat cam 85%. Vin și oameni cu bani, dar și oameni obișnuiți cu pregătire medie spre bună, îndeosebi sunt cei de vârsta 35-40 de ani, cu unul sau doi copii. Asta e profilul de turist. Sunt și cupluri tinere, vârsta a treia mai puțin. Au venit nepoții sau copiii și și-au adus părinții sau bunicii”.

Deși departe, Branul e cel mai aproape oraș, nu există probleme cu aprovizionarea sau mâncarea. Greu de crezut, dar sus în vârful muntelui există firmă de catering. Aduce comenzile în parcarea campingului și vine, spune Bogdan Letcă la orice oră din zi și din noapte, pe orice fel de vreme.

Sala de mese și cu locul pentru grătar din glamping. Este fosta cabană de vacanță a familiei Letcă.

„Avem meniurile în cameră și în sala de mese, sună direct la ei si vin indiferent de vreme, le aduc chiar și un pachet de țigări. Firma e de aici, din Peștera, după un deal mai sus, o bucureșteancă căsătorită cu un englezoi, s-au mutat aici și fac afacerea asta”.

Mulțumirea, spune el, vine când pleacă clientul mulțumit. „De exemplu, anul trecut am avut același client de patru ori. Atunci apare satisfacția, vine din multe lucruri care mă încarcă pozitiv”.

Istoria cortului

Corturile au fost folosite cel puțin din Epoca de Fier. Sunt menționate în Biblie. Armata romană folosea corturi de piele. Diferite stiluri s-au dezvoltat de-a lungul timpului, unele derivând din corturile tradiționale nomade, iurtele. Nomazii din întreaga lume au folosit corturile drept habitate.

Majoritatea corturilor militare din istorie aveau un design simplu, erau făcute din pânză de in sau cânepă pentru acoperiș în loc de pielea pe care o foloseau romanii. Erau folosite și drept spațiu de depozitare a provizii.

În zilele noastre, iubitorii de camping folosesc corturile, victimele dezastrelor primesc corturi în care trăiesc temporar și la marile festivaluri din întreaga lume, se amplasează corturi simple, cu picioare de aluminiu și un acoperis, folosite pentru protectia de soare sau de ploaie, pentru standurile de mâncare și de băutură. Poate unul din cele mai cunoscute corturi de acest gen este cortul imens de la „Oktoberfest”, în care încap câteva mii de persoane.

Îți mai recomandăm Turist în stațiunea favorită a Împărătesei Sisi. Ce am găsit în Băile Herculane, orașul copilăriei mele