„Ca urmare a verificărilor finalizate până în prezent, în rândul candidaților a fost
identificată o persoană care a avut calitatea de lucrător al Securității, în sensul prevăzut
de art. 2 lit. a din OUG 24/2008, respectiv, ”/…/ în perioada 1945-1989, a desfășurat
activități prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi și libertăți fundamentale ale omului”, transmite CNSAS.
Candidatul identificat de CNSAS ca „lucrător al Securității” este Alexandru Amititeloaie, care e înscris în cursa electorală pentru un loc în Senatul României din partea partidului SOS România.
Conform legii, dacă o persoană care a colaborat sau lucrat pentru Securitate a încălcat drepturi și libertăți fundamentale ale omului, nu are dreptul să candideze pentru funcții publice.
Potrivit CNSAS, Alexandru Amititeloaie a avut gradul de căpitan şi funcţia de şef Birou Contrainformaţii la UM 02910 - Rădăuţi din cadrul Direcţiei a IV- a (1986, 1987), iar în această calitate el a probat deschiderea urmăririi informative a unui ofiţer a cărui soră a rămas ilegal în străinătate.
În acest sens, Alexandru Amititeloaie a aprobat măsuri de încadrare informativă a ofițerului și soției sale(comentarii pe care le face referitor la rudele rămase ilegal în străinătate, concepţiile morale, politice, identificarea persoanelor anturajul urmăritului etc). De asemenea, Amititeloaie a dispus interceptarea corespondenței și convorbirilor ofițerului urmărit.
În baza acestor probe prezentate în instanţă de CNSAS, Curtea de Apel Bucureşti a decis în octombrie 2009 că Alexandru Amititeloaie a fost lucrător al Securităţii.
Într-un comunicat, CNSAS transmite că, din 8.288 de persoane care candidează la parlamentare nu a verificat 5.242 de persoane pentru s-au născut după 22 decembrie 1973.
Conform legii, candidații care nu aveau 16 ani împliniți pe 22 decembrie 1989 nu sunt obligați să depună o declarație pe propria răspundere privind statutul de colaborator al Securității.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.